Obrazovanje Politika Saopštenje

Vladajuća većina se boji rasprave o besplatnim udžbenicima

Vladajuća većina, predvođena predsednicom Skupštine Majom Gojković, pokušava da ućutka  poslanike Dosta je bilo jer se boji rasprave o amandmanima na vrlo važne zakone o osnovama sistema obrazovanja i visokom obrazovanju.

Vladajuća većina nema argumente na predloge DJB da se svoj deci u osnovnim i srednjim školama obezbede besplatne knjige, prevoz do škole, ručak i voće, zbog čega lažnim optužbama,  vređanjima i izmišljotinama o poslanicima DJB pokušavaju da skrenu raspravu na nevažna pitanja za građane Srbije.

Poslanici DJB će dosledno ukazivati na loše predloge Vlade Srbije koji će zacementirati dalju pljačku ionako osiromašenih roditelja koji sa prosečnim primanjima domaćinstva od 57.000 dinara, moraju da izdvoje za knjige od osam do 17.000 hiljada, a da ne govorimo o izdvajanjima za hranu, prevoz i ostale potrepštine dece.

DJB je pokazao da novca za besplatno školovanje dece u Srbiji ima jer knjige za sve osnovce u Beogradu koštaju manje nego jarboli koje gradske vlasti nameravaju da postave u Beogradu, a za srednjoškolce kao fontana na Slaviji.

Poslanici DJB su izračunali da je za kupovinu udžbenika za svu decu u osnovnim i srednjim školama potrebno 0,23% budžeta Republike Srbije, duplo manje nego što je subvencija koju je država dala Er Srbiji u 2016.godini.

Nasilje se sprovodi i tako što predsednica Skupštine, predsedavajući i poslanici SNS-a pokušavaju da uvredama i besmislenim prozivkama skrenu pažnju sa te glavne teme. Poslanici DJB teško dolaze do reči iako u ovom delu rasprave imaju pravo da se jave ne samo nakon svog amandmana, već i nakon amandmana bilo kog drugog poslanika.

Saši Raduloviću preko pola sata predsedavajući nije hteo da da reč ni da diskutuje po sopstvenom amandmanu koji je podneo. Umesto reči, poslanik Saša Radulović je dobio dve opomene nakon što je potpredsedniku Vladimiru Marinkoviću ukazao da ima pravo da obrazlaže sopstveni amandman i tražio reč. Cela diskusija se jasno vidi i čuje na video snimku iz skupštine.

Bez obzira na pokušaje SNS-a i Maje Gojković da skrenu raspravu sa amandmana  o obrazovanju, na koje na žalost nasedaju i poslanici opozicije, Dosta je bilo neće nasedati na te pokušaje da se u parlamentu ne govori o obrazovanju, temi koja zanima sve građane Srbije, već da se pretvori u međusobno prepucavanje koj doprinose da opšti utisak građana bude da se u parlamentu ništa ne radi.

DJB neće u tome učestvovati. Nismo isti.

Podsećamo da je rasprava o ovim zakonima već zakinuta činjenicom da su zakoni doneti po hitnom postupku, i da je rasprava o njima objedinjena, što znači da će se o 1300 amandmana raspravljati samo 10 sati.

Sam DJB je podneo 400 amandmana s namerom da ove zakone poboljšamo i deci u Srbiji obezbedimo iste uslove školovanja kao što to imaju naša deca u svim najkapitalističkijim zemljama sveta.

Pošto se prvo raspravlja o zakonu o osnovama sistema obrazovanja za koji je podneto i najviše amandmana, to znači da, ne samo da neće uopšte doći na red Zakon o visokom obrazovanju, već se neće uopšte raspravljati o polovini amandmana koji se tiču krovnog zakona o osnovama sistema obrazovanja.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Realni, vi postajete jedini izvor istine sta se stvarno desilo u skupstini. Citaju ci n1 info ispada kako se sns i vladajuca koalicija bori za slobodu naroda a da vi uskracujete pravo ljudima na soobodu i da je im namecete “nepotreban” trosak skolovanja nakon osnovne… Naravno svi znamo da takvi osnovci njima i trebaju…

    Samo vi nastavite i ostanite dosledni…

  • Prosečna primanja u Srbiji za oba roditelja zajedno su 57000 dinara.
    Ako imaju dvoje dece, a u porodici je bolje ako je troje, a idealno je četvoro dece, jasno je da tu onda nema opstanka.
    Ne propada samo porodica kao pojedinačan slučaj kakvih je mnogo, već propada celokupno okruženje u kojem bi trebalo da živi ta porodica (okruženje nazovimo: narod, društvo, država, nije bitan naziv ili vrsta pristupa: državnički, nacionalistički, humanistički, sociološki…) Bitno je što onda sve propada, jer sa tolikim platama mogu skromno da žive samo parovi bez dece. Podvlačim, mogu SKROMNO da žive samo PAROVI. Ili pojedinci koji su potpuno sami. To više nije život. To je pustinja.
    Da li to Vučić umišlja da je Lorenc od Arabije?

  • Pozdrav svima.
    Skolstvo se ocigledno svesno “urusava”. Od Osnovnog do Visokog.
    Kada se izglasaju svi nakaradni zakoni i amandmani, a odbace smisleni, mozda treba odstampati “DJB novine o skolstvu”, sa komentarima sta se izglasalo i cemu to vodi, i sta se odbilo i koje zloupotrebe to odbijeno sprecava.
    Kako su sada i aktivnosti oko izbora u Beogradu, sve je to mnogo posla, pa koliko se stigne stigne, a i ako se ne stigne “nije greda”.

    Jedna matematicka ispravka. Mislim da nesto ne moze da bude “duplo manje” nego “upola”.
    Ne moze nesto da kosta “deset puta manje, povoljnije ili jeftinije”, nego “desetina ili deseti deo”.
    Primedba nije zlonamerna, a iskreno priznajem da sam najzad nasao neslaganje sa mojim Dosta Je Bilo, ali to neslaganje niikao nije toliko da bih se u Dosta Je Bilo razocarao.
    jedan Zika pozdravlja sve iz sve snage