Obrazovanje Politika Skupština

Amandman DJB koji je uplašio SNS

I

A M A N D M A N

 

U Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja posle člana 1. dodaje se član 1a tako da glasi:

“1a

Obrazovanje je pravo svakog deteta.

Uslov za korišćenje ovog prava je da je dete državljanin Republike Srbije.

Republika Srbija je obavezna da obezbedi sredstva kojima će se svakom detetu obezbediti predškolsko obrazovanje u potpunosti plaćeno iz budžeta bez ikakve obaveze participacije roditelja deteta.

Republika Srbija je dužna da obezbedi sredstva za opremu za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje za sve korisnike iz stava 1. i 2. ovog člana i to posebno ali ne i isključivo za udžbenike, sveske, olovke i računare.

Republika Srbija je dužna da obezbedi prevoz za sve korisnike iz stava 1. i 2. ovog člana od kuće do škole i nazad u potpunosti iz budžeta Republike Srbije bez ikakve participacije roditelja korisnika.

Republika Srbija je dužna da obezbedi sredstva za ishranu za korisnike iz stava 1. i 2. ovog člana i to posebno ali ne isključivo i užinu, voće i povrće.

Odeljenje u osnovim i srednjim školama može da ima maksimalno 20 učenika.

U predškolskim ustanovama, jedan vaspitač može maksimalno da vodi grupu od 15. dece. “

O b r a z l o ž e nj e

Obrazovanje je pravo deteta. Ne pravo roditelja da školuje dete, već pravo deteta da se školuje, bez ozbira na materijalno stanje roditelja. Prosečna primanja domaćinstva u Srbiji iznose oko 57.000 dinara. To su mesečna primanja cele porodice. Iz ovoga je jasno koliki je udarac na budžet kupovina sve skupljeg kompleta knjiga koji koštaju od oko 10.000 do preko 15.000 dinara, posebno za roditelje sa dvoje ili više dece.

U Repblici Srbiji osnovne škole pohađa oko 560.000 đaka. Nabavka svih udžbenika za svu decu u svim osnovnim školama u Srbiji košta oko 56 miliona evra i to po sadašnjim cenama, tako da postoji i ozbiljan prostor za dodatne uštede. U bogatim zemljama EU i Severne Amerike, udžbenici se ne kupuju svake godine nego u proseku svake četvrte i prenose sa jedne na drugu generaciju dece. Upravo takav sistem predlaže DJB, tako da bi godišnji trošak za nabavku udžbenika za svu decu u svim osnovnim školama u Beogradu iznosio oko 14 miliona evra, odnosno oko 0,15% budžeta Republike Srbije. Taj iznos je manji o većine subvencija koje se iz budžeta daju stranim investitorima za otvaranje jeftinih radnih mesta. Da je zemljište za Beograd na vodi prodato po tržišnim uslovima, to bi bilo dovoljno da se finansiraju udžbenici za svu decu u svim osnovnim školama u Srbiji u narednih 50 godina.

U Republici Srbiji srednje škole pohađa oko 260.000 đaka. Za nabavku svih udžbenika za svu decu u srednjim školama je potrebno oko 30 miliona evra. I ovde, uz prosečan vek udžbenika od 4 godine, ukupan godišnji trošak za budžet iznosi oko 8 miliona evra, odnosno oko 0,08% budžeta Republike Srbije.

Obrazovanje u Srbiji nije besplatno iako se ta tvrdnja često može čuti. Usvajanjem ovog amandmana, školovanje za svu decu u Srbiji bi zaista postalo dostupno svim porodicama.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Uradite analizu najnize cene udzbenika. Zasto udzbenici moraju da budu na vrhunskom papiru? Zasto se ne bi stampali svake godine, na tankom, recikliranon papiru? Zasto da se ne dozvole reklame (kao u casopisima) pa da budu jos jeftiniji. Zasto ne ukinuti autorska prava na skolske udzbenike, jer to je strasan monopol (pretpostavljam da se placa). Zasto se ne dozvoli da citave radne grupe uredjuju udzbenike, recimo studenti odredjenih profila i grupe profesora sa iskustvom… Ogroman pomak od postojeceg stanja je da se svi udzbenici daju u elektronskoj formi sa pravom stampanja… Smanjili biste opterecenje roditeljima 70%.