VIDEO Образовање Саопштењe Скупштина

Маја краде у скупштини, медији ћуте  

images (9)

Председница Скупштине Маја Гојковић извршила је јуче невиђену крађу у Скупштини Србије тако што је време за расправу скратила за четири сата с циљем да спречи даљу дебату и долазак премијерке Ане Брнабић којa je дужнa да сваког последњег четвртка у месецу одговара на питања посланика. Ниједан медиј, част изузецима, о овоме данас не говори иако је реч о озбиљном удару на институцију Скупштине Србије.

Медији не раде свој посао јер нису објаснили грађанима Србије да Маја Гојковић спроводи насиље у скупштини, видели смо јуче и отворено краде, чиме намерно унижава углед ове институције. Медији који о овоме известе на нивоу да је “Маја избацила Радуловића и да се посланици свађају око времена за расправу”, доприносе том циркусу и код грађана стварају утисак да се у парламенту ништа не ради и да се посланици забављају на рачун пореских обвезника.

Саша Радуловић је поднео 189 амандмана на предлог закона и има право да се јави и образложи сваки амандман сваки пут по два минута. Маја Гојковић је два дана једва издржала да слуша критике на рачун Владе поткрепљене аргументима, међутим трећи дан је морала да нађе начин како да Сашу Радуловића спречи да говори о бесплатним уџбеницима и како Влада не жели да помогне сиромашним родитељима тиме што би усвојила амадман који подржава већина грађана Србије.

Прво му је без основа одузела  реч, потом га удаљила са заседања на 20 дана, али јој ни то није било довољно него је противзаконито скратила  расправу и украла четири (4) сата времена.

Тиме је посланичким групама ДС, Двери, ДЈБ украла четири сата за дискусију по амандманима.  Амандмани о Закону о високом образовању нису ни стигли на ред иако их је било пуно због чега је овај врло важан закон усвојен без икакве расправе. То значи да грађани нису чули ни реч о врло лошим, коруптивним  решењима Владе Србије када су у питању српски универзитет и студенти.

Да је Гојковић свесно украла показује е-парламент, скупштински информациони систем који бележи време преостало за расправу. СНС га не користи јер председница Скупштине произвољно одлучује колико ко може да говори, као што смо видели и јуче и много пута пре. Према евиденцији е-парламента, у тренутку када је Маја Гојковић прекинула расправу и онемогућила посланике да образлажу своје амандмане, остало је четири сата времена.   

Као врхунац безобразлука, председница Скупштине викала је на Светиславу Булајић, генералну секретарку НС, и избацила је напоље вичући:  “Ти изађи напоље сад. Излази напоље, још једном ме доведеш у заблуду. Излази напоље и донеси ми податке!”

Маја Гојковић је очигледно  била незадовољна радом службе јер је очекивала извод из евиденције на ком пише да је потрошено време за расправу о амадманима, док је е-парламент показивао супротно.

Уместо да погледа колико је времена остало, наредила је скупштинској служби да једноставно преброји амандмане о којима је требало да буде дискутовано и да дода  по два минута као да се о њима расправљало. Фактички су фалсификовали податке,  дописали су по два минута на 300 амандмана и прекинули сваку даљу расправу.

Указујемо и да је Маја Гојковић  морала да заврши расправу у среду, да би Влада у четвртак избегла да дође у Скупштину и одговара на питања посланика. По пословнику, сваког последњег четвртка у месецу Влада је дужна да дође на седницу Скупштине на којој одговара на питања посланика.

Када је у питању расправа у појединостима о амандманима, време је ограничено на 10 сати. Предлагачи амандмана имају укупно 600 минута на располагању за образлагање свог амандмана, сваки предлагач амандмана по два минута. Свака посланичка група има своју минутажу и сваки представник посланичке групе име по 15 минута. У тих 10 сати расправе  по амандманима нису урачунате реплике и повреде пословника.

Фокус је на времену за образлагање по амандманима, а не на времену посланичке групе јер су то време углавном сви потрошили, укључујући и СНС који више није могао да се јавља. Једини који су могли да говоре у име СНС су, у ствари, посланици Ристичевић и Атлагић који су поднели амандман на сваки закон у виду зареза. Међутим, они нису говорили како зарез доприноси квалитету закона већ су то време уз благослов председнице користи за  блаћење ДЈБ, и да поједу још мало времена за расправу.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Sve je jasno kao beli dan, pitanje je kako ćete se izboriti sa tom bestidnicom. Nabrajati njena nepočinstva je nepotrebno jer su i slepcu vidljive, ko svoju glavu ima. Morate da nam podastrete neku formu borbe protiv ovoga iživljavanja koje se krije iza formalne većine SNS ovaca! Nisam iz te struke, ne pravne ne političke da bi vas posavetovao ali ću pomno proučiti vaš stav, program kako iz ovoga izaći! Mislim da nisam jedini!

  • Iskreno da vam kazem mislim da bi trebalo da se usredsredite na glasace SNS u buducnosti jer tu lezi kljuc. Apstinenti samim tim sto su apstinenti povrsno se udubljuju u politiku i relativno lako proglase sve za lopove jer isto tako povrsno procitaju naslove novina ili vide negde neku glupost i ne istrazuju mnogo sta je istina. Vama treba da budu cilj koji ipak glasaju i treba ih ohrabriti da ne dozvoljavaju da ih ovi vuku za nos zauvek. Direktna pitanja u drugom licu jednine na televiziji upucena glasacu SNS od strane Radulovica npr bi bila nesto zanimljivo. Naravno, u ono malo prostora koje dobije na televiziji.

    • To bi bilo delotvorno samo ako bismo pretpostavili da SNS glasači glasaju iz uverenja. Ali oni ne glasaju iz uverenja već iz gluposti (tipa glasam za one koji su na vlasti) ili sitne koristi. Takve nije moguće ni u šta ubediti. Isto kao što nemoralnog čoveka ne možeš nikakvom pričom niti primerom ubediti da postane moralan.

    • Hvala vam na sugestijama. Naravno, i sami ste primetili, medijski mrak koji je na snazi za DJB je apsolutni, te je obraćanje moguće jedino preko mreža, i našeg zvaničnog sajta.

  • SRAMOTNO I BAHATO DRŽANJE I PONAŠANJE VLADAJUĆE VEĆINE U SRPSKOJ SKUPŠTINI, ODRAZ SU POLITIČKE (NE) MOĆI!* SUJETNI, NADMENI, VRH SRPSKE NAZADNE STRANKE, ZATEČEN ODLIČNOM IDEJOM DJB – Saše Radulovića, O BESPLATNIM ŠKOLSKIM UDŽBENICIMA, BESAN ŠTO SE TOGA NIJE SETIO LIDER SNS-A, uvereni da kao većina mogu da čine što god im je volja bez straha od posledica, Srpska Nazadna Stranka izbacuje lidera DJB iz sale, oduzima opoziciji vreme za diskusiju od oko 4 sata… ne shvatajući da na taj način upada u sve dublju jamu iz koje nema izlaza!!! * A pre svega, upali su u sopstvenu zablu du da će večno vladati, jer ne pamte istorijske primere SPS-a, JUL-a, DOS-a, DS-a… i upravo takvo uverenje i osećaj o bezgrani čnoj moći JE ONAJ KLIZAVI TEREN, NA KOJEM SU SE MNOGI OKLIZNULI, PA ĆE BOŽE ZDRAVLJE I SNS!!! * Srpskoj javnosti su poznati podaci o korumpiranoj srpskoj vladi, o ogromnim sredstvima kojima raspolažu pojedinci u VLADI, pa i sam predsednik, takođe srpska javnost odlično zna da se narodni novac razbacuje i nenamenski troši: Fontana na Slaviji, rušenje zgrade Gener al-štaba, namera da se podignu džinovski jarboli sa zastavom i mnogi drugi…pa zašto je ideja jednogg dela opozicije za Srps ku nazadnu Stranku – besplatni udžbenici za đake – takav i toliki smrtni greh…da beže od TE STRAŠNE IDEJE I NA TAJ NAČIN ŠTO KRŠE ZAKON I SKUPŠTINSKA PRAVILA??? * Pogotovo, što je DJB dokazala da to državu Srbiju i neće mnogo koštati a pom oći će se mnogim roditeljima i đacima, osiromašenih do gole kože!!! * Ali kako je već učinjeno…kako je učinjeno…Srpsku naza dnu Stranku građani moraju kazniti tako da više nikada nema skupštinsku većinu, jer je i spoljnom i unutrašnjom politikom do kazala da nije sposobna da gospodari Srbijom na ispravan, patriotski i domaćinskii način i da je, osim raznih nameta nesposob na da svojim građanima I KONKRETNO POMOGNE TAMO GDE REALNO MOŽE!!! * 29. sep. 2017.

  • Sasa je vise puta govorio kako je potrebno „trcati maraton“ da bi se pobedilo. Kao politiku „trcanja maratona“ posmatram i ukalupljenje DJB u mejnstrim politicku scenu Srbije, koja se ogleda kroz nastupe ,amandmane i rasprave u Skupstini Srbije. To je odlican potez u normalnim i uredjenim demokratskim zemljama, sto Srbija, u kojoj vlada diktatura svakako nije. Ide se preko reda, podnose se amandmani u parlamentu diktatorskog rezima, umesto da se prvo srusi diktatorski rezim i uspostavi pravna i demokratska drzava . Ostaje da se vidi da li ce DJB biti maratonci koji trce pocasni krug ili jurisna konjica koja ce pocistiti ovo smece sa vlasti.