VIDEO Obrazovanje Saopštenje Skupština

Maja krade u skupštini, mediji ćute  

images (9)

Predsednica Skupštine Maja Gojković izvršila je juče neviđenu krađu u Skupštini Srbije tako što je vreme za raspravu skratila za četiri sata s ciljem da spreči dalju debatu i dolazak premijerke Ane Brnabić koja je dužna da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu odgovara na pitanja poslanika. Nijedan medij, čast izuzecima, o ovome danas ne govori iako je reč o ozbiljnom udaru na instituciju Skupštine Srbije.

Mediji ne rade svoj posao jer nisu objasnili građanima Srbije da Maja Gojković sprovodi nasilje u skupštini, videli smo juče i otvoreno krade, čime namerno unižava ugled ove institucije. Mediji koji o ovome izveste na nivou da je “Maja izbacila Radulovića i da se poslanici svađaju oko vremena za raspravu”, doprinose tom cirkusu i kod građana stvaraju utisak da se u parlamentu ništa ne radi i da se poslanici zabavljaju na račun poreskih obveznika.

Saša Radulović je podneo 189 amandmana na predlog zakona i ima pravo da se javi i obrazloži svaki amandman svaki put po dva minuta. Maja Gojković je dva dana jedva izdržala da sluša kritike na račun Vlade potkrepljene argumentima, međutim treći dan je morala da nađe način kako da Sašu Radulovića spreči da govori o besplatnim udžbenicima i kako Vlada ne želi da pomogne siromašnim roditeljima time što bi usvojila amadman koji podržava većina građana Srbije.

Prvo mu je bez osnova oduzela  reč, potom ga udaljila sa zasedanja na 20 dana, ali joj ni to nije bilo dovoljno nego je protivzakonito skratila  raspravu i ukrala četiri (4) sata vremena.

Time je poslaničkim grupama DS, Dveri, DJB ukrala četiri sata za diskusiju po amandmanima.  Amandmani o Zakonu o visokom obrazovanju nisu ni stigli na red iako ih je bilo puno zbog čega je ovaj vrlo važan zakon usvojen bez ikakve rasprave. To znači da građani nisu čuli ni reč o vrlo lošim, koruptivnim  rešenjima Vlade Srbije kada su u pitanju srpski univerzitet i studenti.

Da je Gojković svesno ukrala pokazuje e-parlament, skupštinski informacioni sistem koji beleži vreme preostalo za raspravu. SNS ga ne koristi jer predsednica Skupštine proizvoljno odlučuje koliko ko može da govori, kao što smo videli i juče i mnogo puta pre. Prema evidenciji e-parlamenta, u trenutku kada je Maja Gojković prekinula raspravu i onemogućila poslanike da obrazlažu svoje amandmane, ostalo je četiri sata vremena.   

Kao vrhunac bezobrazluka, predsednica Skupštine vikala je na Svetislavu Bulajić, generalnu sekretarku NS, i izbacila je napolje vičući:  “Ti izađi napolje sad. Izlazi napolje, još jednom me dovedeš u zabludu. Izlazi napolje i donesi mi podatke!”

Maja Gojković je očigledno  bila nezadovoljna radom službe jer je očekivala izvod iz evidencije na kom piše da je potrošeno vreme za raspravu o amadmanima, dok je e-parlament pokazivao suprotno.

Umesto da pogleda koliko je vremena ostalo, naredila je skupštinskoj službi da jednostavno prebroji amandmane o kojima je trebalo da bude diskutovano i da doda  po dva minuta kao da se o njima raspravljalo. Faktički su falsifikovali podatke,  dopisali su po dva minuta na 300 amandmana i prekinuli svaku dalju raspravu.

Ukazujemo i da je Maja Gojković  morala da završi raspravu u sredu, da bi Vlada u četvrtak izbegla da dođe u Skupštinu i odgovara na pitanja poslanika. Po poslovniku, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu Vlada je dužna da dođe na sednicu Skupštine na kojoj odgovara na pitanja poslanika.

Kada je u pitanju rasprava u pojedinostima o amandmanima, vreme je ograničeno na 10 sati. Predlagači amandmana imaju ukupno 600 minuta na raspolaganju za obrazlaganje svog amandmana, svaki predlagač amandmana po dva minuta. Svaka poslanička grupa ima svoju minutažu i svaki predstavnik poslaničke grupe ime po 15 minuta. U tih 10 sati rasprave  po amandmanima nisu uračunate replike i povrede poslovnika.

Fokus je na vremenu za obrazlaganje po amandmanima, a ne na vremenu poslaničke grupe jer su to vreme uglavnom svi potrošili, uključujući i SNS koji više nije mogao da se javlja. Jedini koji su mogli da govore u ime SNS su, u stvari, poslanici Rističević i Atlagić koji su podneli amandman na svaki zakon u vidu zareza. Međutim, oni nisu govorili kako zarez doprinosi kvalitetu zakona već su to vreme uz blagoslov predsednice koristi za  blaćenje DJB, i da pojedu još malo vremena za raspravu.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sve je jasno kao beli dan, pitanje je kako ćete se izboriti sa tom bestidnicom. Nabrajati njena nepočinstva je nepotrebno jer su i slepcu vidljive, ko svoju glavu ima. Morate da nam podastrete neku formu borbe protiv ovoga iživljavanja koje se krije iza formalne većine SNS ovaca! Nisam iz te struke, ne pravne ne političke da bi vas posavetovao ali ću pomno proučiti vaš stav, program kako iz ovoga izaći! Mislim da nisam jedini!

  • Iskreno da vam kazem mislim da bi trebalo da se usredsredite na glasace SNS u buducnosti jer tu lezi kljuc. Apstinenti samim tim sto su apstinenti povrsno se udubljuju u politiku i relativno lako proglase sve za lopove jer isto tako povrsno procitaju naslove novina ili vide negde neku glupost i ne istrazuju mnogo sta je istina. Vama treba da budu cilj koji ipak glasaju i treba ih ohrabriti da ne dozvoljavaju da ih ovi vuku za nos zauvek. Direktna pitanja u drugom licu jednine na televiziji upucena glasacu SNS od strane Radulovica npr bi bila nesto zanimljivo. Naravno, u ono malo prostora koje dobije na televiziji.

    • To bi bilo delotvorno samo ako bismo pretpostavili da SNS glasači glasaju iz uverenja. Ali oni ne glasaju iz uverenja već iz gluposti (tipa glasam za one koji su na vlasti) ili sitne koristi. Takve nije moguće ni u šta ubediti. Isto kao što nemoralnog čoveka ne možeš nikakvom pričom niti primerom ubediti da postane moralan.

    • Hvala vam na sugestijama. Naravno, i sami ste primetili, medijski mrak koji je na snazi za DJB je apsolutni, te je obraćanje moguće jedino preko mreža, i našeg zvaničnog sajta.

  • SRAMOTNO I BAHATO DRŽANJE I PONAŠANJE VLADAJUĆE VEĆINE U SRPSKOJ SKUPŠTINI, ODRAZ SU POLITIČKE (NE) MOĆI!* SUJETNI, NADMENI, VRH SRPSKE NAZADNE STRANKE, ZATEČEN ODLIČNOM IDEJOM DJB – Saše Radulovića, O BESPLATNIM ŠKOLSKIM UDŽBENICIMA, BESAN ŠTO SE TOGA NIJE SETIO LIDER SNS-A, uvereni da kao većina mogu da čine što god im je volja bez straha od posledica, Srpska Nazadna Stranka izbacuje lidera DJB iz sale, oduzima opoziciji vreme za diskusiju od oko 4 sata… ne shvatajući da na taj način upada u sve dublju jamu iz koje nema izlaza!!! * A pre svega, upali su u sopstvenu zablu du da će večno vladati, jer ne pamte istorijske primere SPS-a, JUL-a, DOS-a, DS-a… i upravo takvo uverenje i osećaj o bezgrani čnoj moći JE ONAJ KLIZAVI TEREN, NA KOJEM SU SE MNOGI OKLIZNULI, PA ĆE BOŽE ZDRAVLJE I SNS!!! * Srpskoj javnosti su poznati podaci o korumpiranoj srpskoj vladi, o ogromnim sredstvima kojima raspolažu pojedinci u VLADI, pa i sam predsednik, takođe srpska javnost odlično zna da se narodni novac razbacuje i nenamenski troši: Fontana na Slaviji, rušenje zgrade Gener al-štaba, namera da se podignu džinovski jarboli sa zastavom i mnogi drugi…pa zašto je ideja jednogg dela opozicije za Srps ku nazadnu Stranku – besplatni udžbenici za đake – takav i toliki smrtni greh…da beže od TE STRAŠNE IDEJE I NA TAJ NAČIN ŠTO KRŠE ZAKON I SKUPŠTINSKA PRAVILA??? * Pogotovo, što je DJB dokazala da to državu Srbiju i neće mnogo koštati a pom oći će se mnogim roditeljima i đacima, osiromašenih do gole kože!!! * Ali kako je već učinjeno…kako je učinjeno…Srpsku naza dnu Stranku građani moraju kazniti tako da više nikada nema skupštinsku većinu, jer je i spoljnom i unutrašnjom politikom do kazala da nije sposobna da gospodari Srbijom na ispravan, patriotski i domaćinskii način i da je, osim raznih nameta nesposob na da svojim građanima I KONKRETNO POMOGNE TAMO GDE REALNO MOŽE!!! * 29. sep. 2017.

  • Sasa je vise puta govorio kako je potrebno „trcati maraton“ da bi se pobedilo. Kao politiku „trcanja maratona“ posmatram i ukalupljenje DJB u mejnstrim politicku scenu Srbije, koja se ogleda kroz nastupe ,amandmane i rasprave u Skupstini Srbije. To je odlican potez u normalnim i uredjenim demokratskim zemljama, sto Srbija, u kojoj vlada diktatura svakako nije. Ide se preko reda, podnose se amandmani u parlamentu diktatorskog rezima, umesto da se prvo srusi diktatorski rezim i uspostavi pravna i demokratska drzava . Ostaje da se vidi da li ce DJB biti maratonci koji trce pocasni krug ili jurisna konjica koja ce pocistiti ovo smece sa vlasti.