Autorski tekst Vojvodina Saobraćaj

Đački „ruski rulet“ u Kaću

Bez obzira na cilj, nikada nije mudro ni uputno davati obećanja koja ne možeš ispuniti, niti tražiti od svojih saradnika da to učine, znajući da nemaju ingerencije za tako šta.

Časni ljudi čine dobra dela, a za uzvrat ne traže nikakva priznanja. Nekada to čine da se ni ne zna ko je to i zašto uradio!

Jedan takav čovek bio je i pok. Gojko Kunovac, privrednik iz Kaća, vlasnik preduzeća „Unimet“, u kome je zaposleno par stotina radnika. Svoju ušteđevinu, stečenu tridesetogodišnjim radom u Švedskoj, uložio je u svoje preduzeće, a oko milion evra uložio je 1997. godine u asfaltiranje glavne kaćke ulice, dužine 4.2 kilometara, širine 8 metera, sa dve saobraćajne i dve biciklističke trake, oivičene ivičnjacima sa obe strane, celom dužinom, na kojoj se prostire ulica Kralja Petra I i Svetosavka ulica.

Svuda su bili obeleženi pešački prelazi sa odgovarajućim saobraćajnim znacima. A naročito u blizini svake od tri kaćke škole, vertikalnom i podnom signalizacijom.

Danas Kać nema svog dobrotvora! Na ulicama su iskrivljeni saobraćajni znaci, ne vide se ni mesta na kojima su bili obeleženi pešački prelazi što je veliki problem za decu koja pohađaju osnovnu školu “Đura Jakšić” u kaćkom naselju „Krajišnik“.

Sve je kao pre dvadeset i više godina. Seoske vlasti se menjaju, pred izbore se obećava sve i svašta, a onda zavlada tišina i niko ništa ne pominje.

Stariji, već naviknuti na prazna obećanja, ćute i odmahuju rukom, a deca, naročito đaci prvaci, svakodnevno pretrčavaju Svetosavsku ulicu, moleći boga da ih vozači na vreme primete. Zabrinuti roditelji svojevremeno su apelovali na vlasti i kontaktirali mesnu zajednicu, ali nije bilo sluha za ovaj problem.

Do kada će trajati ovaj đački „ruski rulet“ u Kaću, vreme će pokazati.

Do tada, savest svih nas je na potezu.

Stevan  Jovanović, novinar
Kać

KAKO PREĆI ULICU

Da l` se deca stvarno vole,
il` su samo to parole?!

Da se deca stvarno vole,
k`o što kažu te parole,

Putari bi nacrtali,
barem zebru ispred škole,

A ležeći policajci,
ako nisu po propisu,

Onda znake postavite,
oni barem skupi nisu !

Kada pravog znaka nema,
tad` iskrsne sto problema,

Za probleme mnogi znaju,
al` ih sporo rešavaju !

Stevan Jovanović

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar