Ауторски текст Војводина

Намерно разорено успешно кикиндско јавно предузеће

Чујем да ће данас, 6.октобра одборници градске скупштине разматрати ликвидацију ЈКП „6. Oктобра“?! Случајно, или намерно, није важно. Навикли смо…

Важна је чињеница да у том предузећу и даље има много незавршеног посла.
По нашим сазнањима, већ дуже време у „6. Oктобру“ нема ни једног радника сем ликвидационе управнице која је, при томе, и стално запослена у новоформираном предузећу (да ли јеу питању и сукоб интереса, одавно је морало да се утврди). Очигледно је циљ и био да се ликвидација обави тако да се заштите управо они који од те ликвидације имају највеће користи, а да се бившим радницима још једном стави до знања да су, као унапред осуђене жртве, небитни овом врло „напредном“ друштву.

Чињенице говоре следеће:
ЈКП „6.октобар“ у ликвидацији дугује радницима накнаду за неискоришћене годишње одморе и незаконито умањене зараде, судски процеси су у току и не назире им се крај (а оно што се дешава у тим судски процесима је тек прича за себе). Никоме предузеће није остало дужно, сем радницима, што је, ваљда, велики „успех“ оних који нам кроје судбину. Лепо је „намирен“ бивши ликвидациони управник, па адвокат, бивши заступник у „борби“ против радника, а не сумњам да ће своје „умеће“ добро наплатити и нови заступник (не могу рећи заступник „6. Oктобра“, пре бих рекла заступник Фурунџића и Павла Маркова), гос’н Лучић! Не заборавимо ни Стефана Милојевића, особе која се изузетно „снашла“ у целој овој, крајње подмуклој, „напредној“ ујдурми.

Потпуно је другачија прича са дуговањима према ЈКП „6. октобар“. Шта је са дуговима који, ево, ни после две године нису наплаћени?

ЈП „Кикинда“ није вратила позајмицу од 15 милиона динара (део компензиран), но, још драстичније је дуговање за преузете залихе материјала, вредности 24 милиона динара (уредно регулисано уговором о куповини истих)!

Аутопревоз – дуг око 10 милиона динара. Да ли је и то добровољна „субвенција“ од стране „неуспешног“ „6. Oктобра“?

Дугови од грађана (оно што је преостало после Стефанових опраштања дужницима), уредно се „утерују“ преко извршитеља, а шта је са дуговима правних лица? Хоће ли неко обавестити грађане ко је и колико остао дужан и коме се највише исплатила лукаво смишљена ликвдација једног успешног предузећа?

ЈКП „6. Oктобар“ у ликвидацији је и даље власник готово свих основних средстава којима приход остварује ново предузеће, а сви кукају – нема пара да се радницима исплате дуговања, смишљају се правнички трикови како би се још више ојадили радници који су остали без посла. Нека сви плате оно што су дужни, биће много више него што је потребно да се радницима исплати оно што им се дугује. Уосталом, ово предузеће поседује довољно основних средстава чија вредност далеко премашује потраживања оштећених радника. А њих је, упркос обећању Павла Маркова да нико неће остати без посла, око сто остало на улици…

Да ли су сада срећни они који су им то „омогућили“? Па, докле више овако, „напредно“?

Као што смо И претпоставили, гашење ЈКП “6. Октобар”, ЈП “Градско зеленило и пијаца”, ЈП “Дирекција за изградњу града”, Општинске стамбене агенције и Јавне агенције за пољопривреду и малу привреду и формирање новог ЈП “Кикинда”, које је преузело делатности угашених предузећа, није ништа друго него чин задовољења огромних апетита бројих партијских кадрова СНС-а. Више од стотину дугогодишњих радника ова три јавна предузећа и две агенције остало је без посла, док је “улазница” у ново ЈП “Кикинда” била чланска карта СНС-а, уз коју обавезно иду и строга послушност и оданост локалној власти. Важно је напоменути да ново ЈП “Кикинда” од градске власти годишње добија 40-50 милиона динара субвенција, без којих пословање овог “напредног” пројекта не би могло да функционише.

“Доста је било” од свог оснивања указује на штетност партократског система који све више урушава наше друштво, а нажалост, ово је само један од очигледних примера за то. Његовом демонтажом отворићемо простор за стручне и одговорне кадрове. Неопходно је увести систематизацију радних места у читавом јавном сектору, мерења радног учинка, увођење ненамештених јавних конкурса и квалификација за јавне послове. То је начин да се ослободимо стега партократије и од читаве државе створимо место достојно живљења за сваког грађанина.

Јасминка Попов

координаторка кикиндског одбора “Доста је било”

ДЈБ Кикинда

ДЈБ Кикинда

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар