Autorski tekst Vojvodina

Namerno razoreno uspešno kikindsko javno preduzeće

Čujem da će danas, 6.oktobra odbornici gradske skupštine razmatrati likvidaciju JKP „6. Oktobra“?! Slučajno, ili namerno, nije važno. Navikli smo…

Važna je činjenica da u tom preduzeću i dalje ima mnogo nezavršenog posla.
Po našim saznanjima, već duže vreme u „6. Oktobru“ nema ni jednog radnika sem likvidacione upravnice koja je, pri tome, i stalno zaposlena u novoformiranom preduzeću (da li jeu pitanju i sukob interesa, odavno je moralo da se utvrdi). Očigledno je cilj i bio da se likvidacija obavi tako da se zaštite upravo oni koji od te likvidacije imaju najveće koristi, a da se bivšim radnicima još jednom stavi do znanja da su, kao unapred osuđene žrtve, nebitni ovom vrlo „naprednom“ društvu.

Činjenice govore sledeće:
JKP „6.oktobar“ u likvidaciji duguje radnicima naknadu za neiskorišćene godišnje odmore i nezakonito umanjene zarade, sudski procesi su u toku i ne nazire im se kraj (a ono što se dešava u tim sudski procesima je tek priča za sebe). Nikome preduzeće nije ostalo dužno, sem radnicima, što je, valjda, veliki „uspeh“ onih koji nam kroje sudbinu. Lepo je „namiren“ bivši likvidacioni upravnik, pa advokat, bivši zastupnik u „borbi“ protiv radnika, a ne sumnjam da će svoje „umeće“ dobro naplatiti i novi zastupnik (ne mogu reći zastupnik „6. Oktobra“, pre bih rekla zastupnik Furundžića i Pavla Markova), gos’n Lučić! Ne zaboravimo ni Stefana Milojevića, osobe koja se izuzetno „snašla“ u celoj ovoj, krajnje podmukloj, „naprednoj“ ujdurmi.

Potpuno je drugačija priča sa dugovanjima prema JKP „6. oktobar“. Šta je sa dugovima koji, evo, ni posle dve godine nisu naplaćeni?

JP „Kikinda“ nije vratila pozajmicu od 15 miliona dinara (deo kompenziran), no, još drastičnije je dugovanje za preuzete zalihe materijala, vrednosti 24 miliona dinara (uredno regulisano ugovorom o kupovini istih)!

Autoprevoz – dug oko 10 miliona dinara. Da li je i to dobrovoljna „subvencija“ od strane „neuspešnog“ „6. Oktobra“?

Dugovi od građana (ono što je preostalo posle Stefanovih opraštanja dužnicima), uredno se „uteruju“ preko izvršitelja, a šta je sa dugovima pravnih lica? Hoće li neko obavestiti građane ko je i koliko ostao dužan i kome se najviše isplatila lukavo smišljena likvdacija jednog uspešnog preduzeća?

JKP „6. Oktobar“ u likvidaciji je i dalje vlasnik gotovo svih osnovnih sredstava kojima prihod ostvaruje novo preduzeće, a svi kukaju – nema para da se radnicima isplate dugovanja, smišljaju se pravnički trikovi kako bi se još više ojadili radnici koji su ostali bez posla. Neka svi plate ono što su dužni, biće mnogo više nego što je potrebno da se radnicima isplati ono što im se duguje. Uostalom, ovo preduzeće poseduje dovoljno osnovnih sredstava čija vrednost daleko premašuje potraživanja oštećenih radnika. A njih je, uprkos obećanju Pavla Markova da niko neće ostati bez posla, oko sto ostalo na ulici…

Da li su sada srećni oni koji su im to „omogućili“? Pa, dokle više ovako, „napredno“?

Kao što smo I pretpostavili, gašenje JKP “6. Oktobar”, JP “Gradsko zelenilo i pijaca”, JP “Direkcija za izgradnju grada”, Opštinske stambene agencije i Javne agencije za poljoprivredu i malu privredu i formiranje novog JP “Kikinda”, koje je preuzelo delatnosti ugašenih preduzeća, nije ništa drugo nego čin zadovoljenja ogromnih apetita brojih partijskih kadrova SNS-a. Više od stotinu dugogodišnjih radnika ova tri javna preduzeća i dve agencije ostalo je bez posla, dok je “ulaznica” u novo JP “Kikinda” bila članska karta SNS-a, uz koju obavezno idu i stroga poslušnost i odanost lokalnoj vlasti. Važno je napomenuti da novo JP “Kikinda” od gradske vlasti godišnje dobija 40-50 miliona dinara subvencija, bez kojih poslovanje ovog “naprednog” projekta ne bi moglo da funkcioniše.

“Dosta je bilo” od svog osnivanja ukazuje na štetnost partokratskog sistema koji sve više urušava naše društvo, a nažalost, ovo je samo jedan od očiglednih primera za to. Njegovom demontažom otvorićemo prostor za stručne i odgovorne kadrove. Neophodno je uvesti sistematizaciju radnih mesta u čitavom javnom sektoru, merenja radnog učinka, uvođenje nenameštenih javnih konkursa i kvalifikacija za javne poslove. To je način da se oslobodimo stega partokratije i od čitave države stvorimo mesto dostojno življenja za svakog građanina.

Jasminka Popov

koordinatorka kikindskog odbora “Dosta je bilo”

DJB Kikinda

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar