Ljudska prava Pravosuđe Saopštenje

Dosta je bilo osuđuje oslobađajuću presudu Naseru Oriću

Dosta je bilo osuđuje oslobađajuću presudu komandantu teritorijalne odbrane Armije BiH Naseru Oriću, optuženom za zločine na području Srebrenice i Bratunca 1992.godine.

Baš kao i u slučaju sadašnjeg Vučićevog koalicionog partnera na Kosovu Ramuša Haradinaja, čije je izručenje pre nekoliko meseci Vlada Srbije “odlučno” zatražila od Francuske, a da prethodno nije dobro pripremila materijal zašto Haradinaj treba da se izruči srpskom pravosuđu, i u slučaju Nasera Orića optuženom za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti se dešava sličan scenario.

Pasivnost srpske vlade i u slučaju Orića nije slučajna. To je deo Vučićevih dnevnopolitičkih nastojanja da se prikaže kao navodni pomiritelj i faktor stabilnosti u regionu, iako je u stvari suprotno.

Skandalozno je da se Srbija ne bavi žrtvama srpskog naroda. Država Srbija imala je značajan interes da učestvuje u postupku protiv Orića, i to ne samo što će formalno da traži njegovo izručenje, već i da bude zainteresovana tokom postupka jer bi to bila satisfakcija za žrtve. Međutim, država Srbija olako je dopustila da se Orić, za kojim je Srbija raspisala poternicu 2014., prepusti sudu BiH i do sada je sve vreme ćutala.

Podsećamo, Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Republike Srbije. Međutim, zahtev za izručenje podnelo je i Tužilaštvo BiH navodeći da protiv njega sprovodi istragu.  

Dosta je bilo zahteva od Ministarstva pravde da javnosti odgovori koje mere je preduzelo u svrhu pribavljanja dokaza kojima naši organi raspolažu? Da li je država Srbija obezbedila stručnu pomoć porodicama žrtava?  Da li im je obezbedila sredstva za prikupljanje dokaza?

U ime domaće javnosti koja od resornog ministarstva nije čula ništa o postupku suda u BiH, tražimo i odgovor na pitanje ko  je ispred države Srbije pratio suđenje u BiH? Kako su izvedeni dokazi protiv Orića? Da li je Srbija  pomogla oštećenima tako što im je obezbedila advokata?

Žmurenje srpskih vlasti i oslobađajuća presuda su nastavak veličanja gospodara ratova devedesetih što onemogućava da dođe do istinskog pomirenja na području bivše Jugoslavije.

Do neophodnog pomirenja u regionu neće ni doći sve dok na čelu država ne budu političari spremni da se otvoreno suoče sa zločinima i procesuiraju zločince u svojim redovima. Sva dosadašnja izvinjenja bila su iznuđena i pod pritiskom međunarodne zajednice i velikih sila, koje takođe imaju ogromnu odgovornost s kojom se još nisu suočile na pravi način.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Evo nam dragi prijatelji, ovo je “spirala zločina” u koju nas je uvela klika iz 90-te, kojoj pripada i naš Predsednik sa svim svojim drugovima sa “severa” kao i sa svojim “novim” prijateljima iz Hrvatske i Federacije BiH.
    A ovoga ima koliko god hoćete. Već 30 godina nam isti ovi “navijači sa i bez diploma” kroje donji veš…
    _________________________________________________________________________________________________________________________________

    Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine iz aprila ove godine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. pa je njihovo krivično gonjenje privremeno stopirano.

    Portparolka suda Mirjana Piljić je rekla za Insajder, da je optužnica odbačena jer nije podneta od ovlašćenog tužioca i pored toga što je 31. maja stupio na funkciju novi tužilac za ratne zločine (Snežana Stanojković).

    “Apelacioni sud smatra da su ispunjeni zakonski uslovi da se donese formalno rešenje zbog okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje”, navela je Piljić.

    Ukazala je da ovo rešenje nije smetnja za kasniji nastavak krivičnog postupka, ako se otklone procesne smetnje.

    Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja ovu optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćalo na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu.

    Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane đekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993.

    Oni se optužuju da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

    Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske,z ajedno sa pripadnicima formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a nečovečno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

    Nedavno je iz istih razloga bila odbačena optužnica za Srebrenicu, a nakon što je novi tužilac podnela zahtev za nastavak krivičnog postupka smetnje za nastavak suđenja su otklonjene i očekuje se zakazivanje suđenja.
    Tagovi: Apelacioni sud , ratni zločin , Štrpce