Pravosuđe Saopštenje

DJB podneo krivičnu prijavu protiv Vulina zbog pranja para

Dosta je bilo podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina  zbog krivičnog dela pranje novca.

Postoji osnovana sumnje da je Vulin u julu 2012. godine izvršio prenos imovine, sa znanjem da ta imovine potiče od kriminalne delatnosti, u nameri da prikrije ili nezakonito prikaže poreklo imovine.

Vulin je kupio nepokretnost (stan u Beogradu površine 107m2 i garažno mesto, u ulici Gajeva) za 244.620 evra. Međutim, za više od 200.000 evra od kupoprodajne cene Vulin nema dokaz o poreklu novca, čime je stekao, drži i koristi imovinu za koju zna da potiče od krivičnog dela.

Aleksandar Vulin, 2012. godine imenovan je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Nakon što je preuzeo funkciju, Vulin je bio u obavezi da svu imovinu koju poseduje prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije. Nakon prijave celokupne imovine, Agencija je utvrdila da su podaci koji se odnose na jednu od nepokretnosti, stan  od 107 m2, u vrednosti od 244.620,00 evra, nepotpuni i manjkavi.

Nakon obraćanja Agencije, Vulin je dostavio nepotpisane izjave i druge podatke koji nisu bili ispravni. Agencija je o kupovini navedenog stana sačinila izveštaj i dostavila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal. Nakon žalbe upućene povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja, i intervencije poverenika, izveštaj je postao dostupan i široj javnosti.

Vulin je Agenciji naveo tri različita načina sticanja novca za konkretnu nepokretnost, međutim svaki od navedenih načina bio je logički nerazumljiv i u suprotnosti za zakonskim propisima Srbije.

Agencija za borbu protiv korupcije u decembru 2015. godine obratila se Tužilaštvu za organizovani kriminal, usled postojanja osnova sumnje da je prijavljeni učinio krivično delo prilikom kupovine predmetne nepokretnosti.

U vezi sa navedenim okolnostima, Agencija je upoznala tužilaštvo o poslu koji je prijavljeni zaključio, dok je bio na funkciji direktora Kancelarije za KiM. Posao se odnosio na nabavku i postavljanje kamera na teritoriji Kosovske Mitrovice u vrednosti od milion evra, zaključen po hitnom postupku, bez tendera.  Iznos je plaćen unapred, bez saznanja koliko je kamera zaista i bilo postavljeno.

Navedene okolnosti porizlaze iz novinskog članka koji je objavio portal Krik pod naslovom “Tetka iz Kanade platila Vulinu stan”.

Ukoliko se dokaže istinitost osnova sumnje prijavljeni je izvršio krivično delo Pranje novca član 245 stav 1 KZ-a, ili drugo krivično delo koje kvalifikuje nadležno tužilaštvo, a koje se goni po službenoj dužnosti.

Na osnovu navedenog Dosta je bilo podnosi krivičnu prijavu i predlaže nadležnom tužiocu za organizovani kriminal da pokrene tužilačku istragu protiv Aleksandra Vulina, izvrši uvid u dokumenta priložena uz krivičnu prijavu, pribavi drugu relevantnu dokumentaciju, svu dokumentaciju na koju se poziva novinar “Krika” u tekstu “Tetka iz Kanade platila Vulinu Stan” i izveštaje Agencije za borbu protiv korupcije, te da sasluša relevantne svedoke, i da ukoliko prikupljeni dokazi stvaraju osnovanu sumnju da je Vulin izvršio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, prijavljenog optuži pred nadležnim sudom.

Prilozi:

– članak portala Krik “Tetka iz Kanade platila Vulinu stan”

Podaci Republičkog geodetskog zavoda & Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti

– Krivična prijava protiv Aleksandra Vulina

Krivična prijava Aleksandar Vulin

– Tekst Miroslave Milenović “Kratak vodič za pranje para sa tetkom iz Kanade”

Dosta je bilo

Dosta je bilo

6
Ostavite komentar

avatar
2500
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
petarBudimirjedan ZikaMilanSvedok Recent comment authors
najnoviji najstariji
Svedok
Gost
Svedok

Sve je jasno. Pare su od korupcije za kamere na Kosovu. Ispitati i dobavljača

Milan
Gost
Milan

E ovo je prava vest!
Krivična prijava protiv ministra odbrane Vulina zbog „pranja novca“!
I to tužilaštvu za organizovani kriminal!
Sutra bi sve novine trebalo da objave ovu vest na naslovnoj strani kao glavnu vest.
Tako bi trebalo da bude da su mediji slobodni…
Ali Vučić ne dozvoljava ni jednoj redakciji da se ovo objavi… kao ni onu raniju vest o kontroli narko tržišta u Srbiji… a narod ćuti i trpi.
Dokle više?!
Svi mediji Srbije, probudite se! Odgovorni ste za budućnost ljudi koji žive u Srbiji! Jer istina će oboriti Vučića na izborima.

Milan
Gost
Milan

Evo, našao sam da je vest o ovoj krivičnoj prijavi DJB protiv ministra Vulina zbog „pranja novca“ objavljen na internet portalu dnevnog lista Danas:
http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=359218&title=DJB%3a+Krivična+prijava+protiv+Vulina
Ali nije objavljen na naslovnoj strani istih novina niti sam našao na nekom drugom internet portalu.
Ako neko nađe, nek pošalje link da vidimo koliko se piše o ovoj vesti.

jedan Zika
Gost
jedan Zika

Pozdrav Vama i svim ostalim
Bilo i na N1 ali zbog dosta ostalih vesti, brzo „pala“ daleko ispod.
U svakom slucaju „mrsavo“, al na medije i ne racunamo mnogo.
http://rs.n1info.com/a334783/Vesti/Vesti/DJB-podneo-krivicnu-prijavu-protiv-Vulina-zbog-slucaja-Tetka.html

Budimir
Gost
Budimir

Čestitam.
I protiv zlikovaca valja se boriti zakonskim sredstvima.
Pozdrav iz Bačke

petar
Gost
petar

Ako.super filter za sudije.znace se ko je namerno sudio u korist kriminalaca.