Ауторски текст Источна Србија

Дисплеј (не)транспарентности

„У излогу Градске управе стајаће велики дисплеј на коме ће бити приказан расход и прилив средстава у буџет за сваки дан“, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић, пре више од сто дана, уз обећање да ће се то и остварити до 15. септембра. Наравно, од тога није било ничег, наставио је тамо где је стао пре четири године, са обмањивањем грађана, лажним обећањима и великим плановима од којих ће Зајечарци зарадити само главобоље, а његови блиски сарадници пуне џепове. Пракса тајних, али већ утемељених метода исисавања новца из градског буџета је настављена.

Поставља се питање, зашто је транспарентност тако значајна, да је обећавају, макар и лажно, чак и они којима је она највећи непријатељ?

Транспарентност рада управе града је један од најмоћнијих антикорупцијских механизама. Странке представљају генератор корупције, а новац у буџету града је главна мета њиховог деловања. На различите начине, они тај новац из буџета извлаче и таквом начину деловања свих паразитских странака се мора управо стати на пут потпуном транспарентношћу. Једино тако можемо заштитити новац грађана од политичких странака.

„Доста је било“ у Зајечару има одлучност да предузме кораке на које нико није спреман, зарад будућности свих нас.

  1. Буџет мора бити потпуно јаван. За сваки динар у буџету буквално да се зна одакле је дошао и како је потрошен. Неопходно је објављивати, не повремено, не делимично, већ свакодневно,  где је и по ком основу завршио сваки динар из буџета, као и редовно подношење извештаја о износима исплаћених плата, додатака и накнада у локалној администрацији.
  2. Сви уговори које закључи град и њихов садржај морају бити у потпуности јавни, без одлагања, одмах након потписивања и закључења уговора. Тако ћемо избећи буразерске, кумовске и пријатељске уговоре на велике износе за непотребне послове који служе за богаћење појединаца блиских власти, а грађанима су од велике штете.
  3. Неопходно је увести јавну систематизацију свих радних места у јавним предузећима са јасним критеријумима приликом запошљавања. Тако ћемо да омогућимо најбољима да раде за нас и наш град, а не партијски војници, који своје радно време проведу на фејсбуку заједно са својим градоначелником.

Власт je транспарентна ако све информације о својим активностима објави у јавности.  Када имају тачне информације, грађани могу да доносе одлуке и да учествују у решавању питања која се тичу њих. То значи, не само да органи јавне власти тачно и брзо одговарају на захтеве за информацијама, него и да велики број информација о свом раду објављују без чекања на захтеве, дакле проактивно, објављивањем службених листова, брошура, извештаја, па чак и новина са информацијама које би биле истог тренутка доступне и на интернету.

Транспарентност доприноси ефикасности јавних органа, ствара и негује поверење грађана у власт, подстиче ефикасније управљање и боље доношење одлука унутар сваке јавне институције. Транспарентност доприноси већој одговорности јавних службеника за поступке које чине и одлуке које доносе.

Све време говоримо о јавној власти, јавним установама, јавној управи, јавним службеницима. Све је јавно, осим информација. Једино се тачне и свеобухватне информације о активностима  власти сматрају и даље највећом тајном. Ми се боримо да то променимо, ми желимо да сваки потез буде под будним оком јавности и одмах видљив свим грађанима, јер само тако ћемо из политичког живота протерати све оне паразите који се политиком управо баве из нечасних и неморалних побуда. Када у тој борби, која ће свакако бити дуготрајна, успемо да дођемо до циља, политиком ће се бавити часни људи који ће се поносити својим поштеним радом. То  је неопходно на путу ка опоравку посрнулог друштва и средине.

Замислите дан, када ће сваки грађанин без посебног захтева бити информисан о свакој активности власти, о сваком динару који градска власт добије или заради и који потроши и то све до детаља. То је могуће, за то се боримо и у тој борби ћемо успети, јер избора немамо. То је борба, због које ће нам бити захвална будућа поколења. На нас ће бити поносни чак и потомци оних који данас злоупотребљавају власт или је као такву подржавају. Знамо за шта се боримо и нећемо посустати.

 

Председник градског одбора „Доста је било“- Зајечар

Угљеша Ђуричковић

 

 

 

 

ДЈБ Зајечар

ДЈБ Зајечар

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар