Autorski tekst Istočna Srbija

Displej (ne)transparentnosti

„U izlogu Gradske uprave stajaće veliki displej na kome će biti prikazan rashod i priliv sredstava u budžet za svaki dan“, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, pre više od sto dana, uz obećanje da će se to i ostvariti do 15. septembra. Naravno, od toga nije bilo ničeg, nastavio je tamo gde je stao pre četiri godine, sa obmanjivanjem građana, lažnim obećanjima i velikim planovima od kojih će Zaječarci zaraditi samo glavobolje, a njegovi bliski saradnici pune džepove. Praksa tajnih, ali već utemeljenih metoda isisavanja novca iz gradskog budžeta je nastavljena.

Postavlja se pitanje, zašto je transparentnost tako značajna, da je obećavaju, makar i lažno, čak i oni kojima je ona najveći neprijatelj?

Transparentnost rada uprave grada je jedan od najmoćnijih antikorupcijskih mehanizama. Stranke predstavljaju generator korupcije, a novac u budžetu grada je glavna meta njihovog delovanja. Na različite načine, oni taj novac iz budžeta izvlače i takvom načinu delovanja svih parazitskih stranaka se mora upravo stati na put potpunom transparentnošću. Jedino tako možemo zaštititi novac građana od političkih stranaka.

„Dosta je bilo“ u Zaječaru ima odlučnost da preduzme korake na koje niko nije spreman, zarad budućnosti svih nas.

  1. Budžet mora biti potpuno javan. Za svaki dinar u budžetu bukvalno da se zna odakle je došao i kako je potrošen. Neophodno je objavljivati, ne povremeno, ne delimično, već svakodnevno,  gde je i po kom osnovu završio svaki dinar iz budžeta, kao i redovno podnošenje izveštaja o iznosima isplaćenih plata, dodataka i naknada u lokalnoj administraciji.
  2. Svi ugovori koje zaključi grad i njihov sadržaj moraju biti u potpunosti javni, bez odlaganja, odmah nakon potpisivanja i zaključenja ugovora. Tako ćemo izbeći burazerske, kumovske i prijateljske ugovore na velike iznose za nepotrebne poslove koji služe za bogaćenje pojedinaca bliskih vlasti, a građanima su od velike štete.
  3. Neophodno je uvesti javnu sistematizaciju svih radnih mesta u javnim preduzećima sa jasnim kriterijumima prilikom zapošljavanja. Tako ćemo da omogućimo najboljima da rade za nas i naš grad, a ne partijski vojnici, koji svoje radno vreme provedu na fejsbuku zajedno sa svojim gradonačelnikom.

Vlast je transparentna ako sve informacije o svojim aktivnostima objavi u javnosti.  Kada imaju tačne informacije, građani mogu da donose odluke i da učestvuju u rešavanju pitanja koja se tiču njih. To znači, ne samo da organi javne vlasti tačno i brzo odgovaraju na zahteve za informacijama, nego i da veliki broj informacija o svom radu objavljuju bez čekanja na zahteve, dakle proaktivno, objavljivanjem službenih listova, brošura, izveštaja, pa čak i novina sa informacijama koje bi bile istog trenutka dostupne i na internetu.

Transparentnost doprinosi efikasnosti javnih organa, stvara i neguje poverenje građana u vlast, podstiče efikasnije upravljanje i bolje donošenje odluka unutar svake javne institucije. Transparentnost doprinosi većoj odgovornosti javnih službenika za postupke koje čine i odluke koje donose.

Sve vreme govorimo o javnoj vlasti, javnim ustanovama, javnoj upravi, javnim službenicima. Sve je javno, osim informacija. Jedino se tačne i sveobuhvatne informacije o aktivnostima  vlasti smatraju i dalje najvećom tajnom. Mi se borimo da to promenimo, mi želimo da svaki potez bude pod budnim okom javnosti i odmah vidljiv svim građanima, jer samo tako ćemo iz političkog života proterati sve one parazite koji se politikom upravo bave iz nečasnih i nemoralnih pobuda. Kada u toj borbi, koja će svakako biti dugotrajna, uspemo da dođemo do cilja, politikom će se baviti časni ljudi koji će se ponositi svojim poštenim radom. To  je neophodno na putu ka oporavku posrnulog društva i sredine.

Zamislite dan, kada će svaki građanin bez posebnog zahteva biti informisan o svakoj aktivnosti vlasti, o svakom dinaru koji gradska vlast dobije ili zaradi i koji potroši i to sve do detalja. To je moguće, za to se borimo i u toj borbi ćemo uspeti, jer izbora nemamo. To je borba, zbog koje će nam biti zahvalna buduća pokolenja. Na nas će biti ponosni čak i potomci onih koji danas zloupotrebljavaju vlast ili je kao takvu podržavaju. Znamo za šta se borimo i nećemo posustati.

 

Predsednik gradskog odbora „Dosta je bilo“- Zaječar

Uglješa Đuričković

 

 

 

 

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar