Ауторски текст Војводина Финансије

И дуг и плата о трошку Вршчана

Полтронисање и подаништво су у вршачким „високим“ круговима одувек важиле за пожељне особине. Да се подаништво итекако добро исплати, показује пример неких локалних општинских функционера, који су последњих десетак година изградили озбиљне пословне системе, само захваљујући томе што су били најефикаснији полтрони једном моћнику.

 

Да њихови пословни успеси нису засновани на знању, способностима и врлини, него на злоупотреби јавних функција и марифетлуцима, јавност је за кратко могла да наслути крајем 2013. године, када је, ни мање ни више него на општинском сајту, објављен списак дужника, правних и физичких лица која дугују општини Вршац по разним локалним порезима и накнадама. Ту су се нашле и фирме тадашњег председника општине и председника Скупштине општине Вршац, скоро на самом врху листе.

 

Списак је експресно скинут са сајта, али је оставио питање како је могуће да два челна човека имају милионска дуговања према општини у којој су највиши функционери? Да ли је у питању намерно избегавање плаћања пореза, јер сигурно неће сами против себе да покрену поступак принудне наплате? Да ли они имају морално право да буду и даље функционери и примају плату из буџета исте те општине?

 

Да би се сазнало ко и колико дугује, један од тадашњих одборника је у марту 2015. године упутио општини Вршац захтев за приступ информацијама тражећи износе дуговања које имају фирме у власништву поменуте двојице функционера, или повезане са њима. Општина је одбила да податке пружи, уз образложење да по Закону о пореском поступку јавно се објављују подаци само за дуговања већа од 20 милиона динара, а дужници за које се подаци траже не прелазе овај износ (линк за Прилог 1 – одговор општине). Тако смо сазнали да дуг заиста постоји, али је мањи од 20 милиона динара.

 

По жалби одборника, Повереник за информације је у јулу 2016. године поништио решење о одбијању пружања података и наложио градској управи да податке достави (линк за прилог 2 – решење повереника). Град Вршац имао је право да против решења повереника покрене спор тужбом Управном суду у року од 30 дана. Тадашњи градски правобранилац то није учинио, чиме је начелника управе изложио кажњавању по решењу повереника за информације. Они који су притискали управу да одбије захтев за информације, сада су је оставили на цедилу, да због тога плаћа казне. То је опомена свима који су пристали да са њима сарађују о каквим се карактерима ради. Потуриће и злоупотребиће сваког да себе заштите, али друге неће штитити од последица.

 

У међувремену, обојица функционера (дужника) пронашли су склониште у Српској напредној странци, и још увек обављају јавне функције у граду Вршцу. СНС је прави амбијент за њих и верујемо да ће се ту добро уклопити, са осталим ликовима, на обостану корист и задовољство, а на штету грађана Вршца.

 

„Доста је било“ обелоданиће све злоупотребе, када дође на власт и прекинуће овакве праксе, а одговорни биће процесуирани.

 

Душко Перин

Члан Главног одбора „Доста је било“

Вршац

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bez 50.000 podeljenih flajera (sa ideja resenja problema za svaku opstinu) nedeljno nemate sanse. Ljudi svakog dana moraju da vidjaju aktiviste u bojama DJB da bi postali svesni da resenje postoji. Ovako nevidljivi bez peistupa glavnim medijima, nemate sanse.

    • Mi smo nevidljivi u medijima ne zato jer mi tako hoćemo, već zato što nema slobodnih medija u Srbiji.
      50 000 flajera košta minumum 150 000 dinara, a mi se ne finansiramo od tajkuna i političkog plena.

      Pokušavamo na sve načine da objasnimo ljudima naša rešenja. Videćemo šta će biti.