Autorski tekst Vojvodina Finansije

I dug i plata o trošku Vrščana

Poltronisanje i podaništvo su u vršačkim „visokim“ krugovima oduvek važile za poželjne osobine. Da se podaništvo itekako dobro isplati, pokazuje primer nekih lokalnih opštinskih funkcionera, koji su poslednjih desetak godina izgradili ozbiljne poslovne sisteme, samo zahvaljujući tome što su bili najefikasniji poltroni jednom moćniku.

 

Da njihovi poslovni uspesi nisu zasnovani na znanju, sposobnostima i vrlini, nego na zloupotrebi javnih funkcija i marifetlucima, javnost je za kratko mogla da nasluti krajem 2013. godine, kada je, ni manje ni više nego na opštinskom sajtu, objavljen spisak dužnika, pravnih i fizičkih lica koja duguju opštini Vršac po raznim lokalnim porezima i naknadama. Tu su se našle i firme tadašnjeg predsednika opštine i predsednika Skupštine opštine Vršac, skoro na samom vrhu liste.

 

Spisak je ekspresno skinut sa sajta, ali je ostavio pitanje kako je moguće da dva čelna čoveka imaju milionska dugovanja prema opštini u kojoj su najviši funkcioneri? Da li je u pitanju namerno izbegavanje plaćanja poreza, jer sigurno neće sami protiv sebe da pokrenu postupak prinudne naplate? Da li oni imaju moralno pravo da budu i dalje funkcioneri i primaju platu iz budžeta iste te opštine?

 

Da bi se saznalo ko i koliko duguje, jedan od tadašnjih odbornika je u martu 2015. godine uputio opštini Vršac zahtev za pristup informacijama tražeći iznose dugovanja koje imaju firme u vlasništvu pomenute dvojice funkcionera, ili povezane sa njima. Opština je odbila da podatke pruži, uz obrazloženje da po Zakonu o poreskom postupku javno se objavljuju podaci samo za dugovanja veća od 20 miliona dinara, a dužnici za koje se podaci traže ne prelaze ovaj iznos (link za Prilog 1 – odgovor opštine). Tako smo saznali da dug zaista postoji, ali je manji od 20 miliona dinara.

 

Po žalbi odbornika, Poverenik za informacije je u julu 2016. godine poništio rešenje o odbijanju pružanja podataka i naložio gradskoj upravi da podatke dostavi (link za prilog 2 – rešenje poverenika). Grad Vršac imao je pravo da protiv rešenja poverenika pokrene spor tužbom Upravnom sudu u roku od 30 dana. Tadašnji gradski pravobranilac to nije učinio, čime je načelnika uprave izložio kažnjavanju po rešenju poverenika za informacije. Oni koji su pritiskali upravu da odbije zahtev za informacije, sada su je ostavili na cedilu, da zbog toga plaća kazne. To je opomena svima koji su pristali da sa njima sarađuju o kakvim se karakterima radi. Poturiće i zloupotrebiće svakog da sebe zaštite, ali druge neće štititi od posledica.

 

U međuvremenu, obojica funkcionera (dužnika) pronašli su sklonište u Srpskoj naprednoj stranci, i još uvek obavljaju javne funkcije u gradu Vršcu. SNS je pravi ambijent za njih i verujemo da će se tu dobro uklopiti, sa ostalim likovima, na obostanu korist i zadovoljstvo, a na štetu građana Vršca.

 

„Dosta je bilo“ obelodaniće sve zloupotrebe, kada dođe na vlast i prekinuće ovakve prakse, a odgovorni biće procesuirani.

 

Duško Perin

Član Glavnog odbora „Dosta je bilo“

Vršac

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bez 50.000 podeljenih flajera (sa ideja resenja problema za svaku opstinu) nedeljno nemate sanse. Ljudi svakog dana moraju da vidjaju aktiviste u bojama DJB da bi postali svesni da resenje postoji. Ovako nevidljivi bez peistupa glavnim medijima, nemate sanse.

    • Mi smo nevidljivi u medijima ne zato jer mi tako hoćemo, već zato što nema slobodnih medija u Srbiji.
      50 000 flajera košta minumum 150 000 dinara, a mi se ne finansiramo od tajkuna i političkog plena.

      Pokušavamo na sve načine da objasnimo ljudima naša rešenja. Videćemo šta će biti.