Државна управа Јужна Србија Образовање Саопштењe Социјална заштита

Општина Прокупље решила да нас буде више – У Норвешкој или?!

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић посетила је 13.10.2017. године Прокупље. То је био повод за општинску власт да изнесе податак да ће се у Прокупљу приступити реновирању објекта предшколске установе Бамби, за шта су добијена средства од Владе Републике Србије, по посебном пројекту. Начелник Топличког управног округа изнео је став локалне самоуправе да ће обнова поменутог вртића допринети расту наталитета на територији наше општине, истичући и то да на евиденцији незапослених лица Националне службе за запошљавање има (само!) нешто више од 13.000 Прокупчана. Увидом у евиденцију матичне службе може се лако утврдити да се у Прокупљу у последњих пар година не рађа више деце него у протеклих педесет година. Начелник Топличког управног округа је и сам изјавио да је просечна старост становника Прокупља 44 године. Број младих који одлазе у Немачку, Норвешку, Кину и друге земље је алармантан.

Поставља се логично питање да ли је средства намењена повећању наталитета требало искористити за обнављање вртића у који нема ко да иде или за обезбеђивање већих накнада за породиље, за обезбеђивање накнаде за друго и треће дете, за запошљавање и решавање стамбеног питања нових родитеља?

Поређења ради, општина Блаце је средства добијена на основу истог конкурса употребила управо у поменуте сврхе, јер је након обављеног анкетирања утврђено да ће једино такве мере допринети повећању броја новорођенчади. Што се наше општине тиче, изгледа да ће се новац улагати у архитектонске вредности вртића, док ће они којима су ти вртићи намењени попуњавати сличне установе у Немачкој, Норвешкој, Кини и другим земљама где су њихови родитељи морали да оду, трбухом за крухом.

У Општинској управи у Прокупљу верују да ће реновирањем вртића да подстакну младе на проширење породице?! А док деца не крену у вртић, од општине родитељи ће једнократно добити само 15.000 динара за прво дете.

Какву корист од реновирања вртића имају они родитељи који планирају друго или треће дете? Како овим Пројектом општина Прокупље подстиче рађане, када је стање у држави никад горе?

Зар није могла да се обезбеди једнократна новчана помоћ за свако новорођено прво и друго дете износ од 20.000 динара, а за треће и свако наредно 100.000 динара, као и новчану помоћ незапосленим родитељима од 10.000 динара док дете не напуни годину дана.

Немамо ништа против реновирања вртића, али је то могло да се уради са парама које Општина добија из буџета, а да се од овим парама стварно подстакне рађање деце, а не да скоро 11 милиона динара оде на бетонске, молерске и друге радове.

Зар мислите да неће ту неко да профитира?

 

Општински одбор „Доста је било“ Прокупље

Ознаке

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар