Državna uprava Južna Srbija Obrazovanje Saopštenje Socijalna zaštita

Opština Prokuplje rešila da nas bude više – U Norveškoj ili?!

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović posetila je 13.10.2017. godine Prokuplje. To je bio povod za opštinsku vlast da iznese podatak da će se u Prokuplju pristupiti renoviranju objekta predškolske ustanove Bambi, za šta su dobijena sredstva od Vlade Republike Srbije, po posebnom projektu. Načelnik Topličkog upravnog okruga izneo je stav lokalne samouprave da će obnova pomenutog vrtića doprineti rastu nataliteta na teritoriji naše opštine, ističući i to da na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje ima (samo!) nešto više od 13.000 Prokupčana. Uvidom u evidenciju matične službe može se lako utvrditi da se u Prokuplju u poslednjih par godina ne rađa više dece nego u proteklih pedeset godina. Načelnik Topličkog upravnog okruga je i sam izjavio da je prosečna starost stanovnika Prokuplja 44 godine. Broj mladih koji odlaze u Nemačku, Norvešku, Kinu i druge zemlje je alarmantan.

Postavlja se logično pitanje da li je sredstva namenjena povećanju nataliteta trebalo iskoristiti za obnavljanje vrtića u koji nema ko da ide ili za obezbeđivanje većih naknada za porodilje, za obezbeđivanje naknade za drugo i treće dete, za zapošljavanje i rešavanje stambenog pitanja novih roditelja?

Poređenja radi, opština Blace je sredstva dobijena na osnovu istog konkursa upotrebila upravo u pomenute svrhe, jer je nakon obavljenog anketiranja utvrđeno da će jedino takve mere doprineti povećanju broja novorođenčadi. Što se naše opštine tiče, izgleda da će se novac ulagati u arhitektonske vrednosti vrtića, dok će oni kojima su ti vrtići namenjeni popunjavati slične ustanove u Nemačkoj, Norveškoj, Kini i drugim zemljama gde su njihovi roditelji morali da odu, trbuhom za kruhom.

U Opštinskoj upravi u Prokuplju veruju da će renoviranjem vrtića da podstaknu mlade na proširenje porodice?! A dok deca ne krenu u vrtić, od opštine roditelji će jednokratno dobiti samo 15.000 dinara za prvo dete.

Kakvu korist od renoviranja vrtića imaju oni roditelji koji planiraju drugo ili treće dete? Kako ovim Projektom opština Prokuplje podstiče rađane, kada je stanje u državi nikad gore?

Zar nije mogla da se obezbedi jednokratna novčana pomoć za svako novorođeno prvo i drugo dete iznos od 20.000 dinara, a za treće i svako naredno 100.000 dinara, kao i novčanu pomoć nezaposlenim roditeljima od 10.000 dinara dok dete ne napuni godinu dana.

Nemamo ništa protiv renoviranja vrtića, ali je to moglo da se uradi sa parama koje Opština dobija iz budžeta, a da se od ovim parama stvarno podstakne rađanje dece, a ne da skoro 11 miliona dinara ode na betonske, molerske i druge radove.

Zar mislite da neće tu neko da profitira?

 

Opštinski odbor „Dosta je bilo“ Prokuplje

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar