Полиција Правосуђе Саопштењe

19. октобар – дан подизања свести о породичном насиљу

Од почетка године, у Србији у породичном насиљу убијене су 22 жене, а у последњих десет година у породичном насиљу живот је изгубило око 350 жена. Такође, подсетимо се и застрашујућег податка да годишње у свету, у породичном насиљу страда више жена него у саобраћајним несрећама.

Подсетимо се прошлогодишњег доношења Закона о спречавању насиља у породици и чињенице да је владајућа већина срамно скратила време за расправу о њему. То је учињено тако што су се уз ову тачку, на дневном реду налазиле још четири тачке и предога закона који немају готово никакве заједничке везе. Посланица Татјана Мацура је на скупштинском одбору исказала забринутост да се овим обједињавањем маскира на брзину написан, недоречен и пун грешака Предлог закона о спречавању насиља у породици или се маскира и покушава да се провуче нешто веома важно, а везано је за кривична дела у привреди?

Можемо закључити да би нам закони сигурно били квалитетнији и да бисмо имали квалитетнији процес доношења закона да се хитан поступак на овај начин не злоупотребљава. Оваквом злоупотребом хитног поступка унижавају се демократске процедуре како у држави, тако и у друштву.

Посланици Покета Доста је било покушали су да поднетим амандманима уреде и побољшају један овако важан Закон и не само овај, већ и све остале који су се налазили у обједињеној расправи.. Осим једног амандмана колегинице Бранке Стаменковић,  који се односио на грубу омашку у члану 19. Предлога закона, Влада Републике Србије усвојила је још само један амандман колеге др Душана Павловића којим ће се и суштински побољшан члан 35. Закона о спречавању насиља у породици. Сви остали амандмани посланичке групе Доста је било су одбијени зато што је владајућа већина, као и у сваком другом случају, гласала искључиво по команди, на звонце, потрврђујући још једном да немају суштинско разумевање, али ни свест о одговорности за законе за које гласају.

На пример, предложили смо да жртва добије финансијску помоћ. Сматрали смо да је недопустиво да не постоји никакво материјално решење за жртве којима су ускраћена средстава за живот или обављање неке делатности. Скупштинска већина и надлежно министраство нису сматрали да је ово неопходно нити да треба финансијски помоћи препознатој жртви породичног и/или економског насиља.

Такође смо амандманима предлагали да жртва треба да именује особу од поверења која би била укључена у план заштите и подршке жртви. То смо предлагали како бисмо спречили да жртва буде поново виктимизована и како не би поново пролазила кроз једно од можда најтрауматичнијих животних искустава уколико јој је тешко да у овоме учествује. Нисмо добили адекватан одговор, већина која гласа на звонце није се удубљивала и предлог је одбачен.

За спречавање насиља у породици смо сви одговорни. Нема изузетака. Убиство у породици се никад не дешава изненада, као што то можемо прочитати у штампи – „А био је баш миран, тих и повучен човек”, већ му увек претходи веома озбиљна и често дуготрајна промена у понашању насилника коју управо околина може најпре да уочи.

Насиље у породици не сме и не треба бити приватна ствар. Оно се тиче свих нас јер злостављање и насиље у породици представљају претњу по целокупно друштво. На свакоме од нас је да предупреди насиље и спречи трагедије тако што ће се одговорно понашати и без страха и оклевања га пријавити. Без свести о значају личне одговорности и без сазнања да наши појединачни поступци могу спасити нечији живот,  постајемо сведоци и саучесници у овим кривичиним делима, који су попут епидемије нагризају саме темеље породице као основе, и друштва у целини.

Посланички клуб Покрета Доста је било

Повезани текстови

http://dostajebilo.rs/politicko-unistavanje-zakona/

http://dostajebilo.rs/tatjana-macura-skupstina-skracuje-raspravu-o-nasilju-nad-zenama/

http://dostajebilo.rs/nasilje-u-porodici-kako-ga-mozemo-spreciti-i-zbog-cega-smo-svi-odgovorni-ukoliko-ne-reagujemo/?lang=lat

http://dostajebilo.rs/dosledno-ignorisanje-vodi-do-tragedije/

http://dostajebilo.rs/zahtev-ministru-povodom-tragicnih-dogadjaja-u-centrima-za-socijalni-rad/

Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Lecimo uzrok a ne posledice . Ova zemlja je izlozena visedecenijskoj korupciji sto je nase zivote ucinilo nedostojnim i ispunilo nas strahom , nezadovoljstvom i nepoverenjem prema ljudima oko nas. Negativna selekcija prateca pojava korupcije uzima danak u svim oblastima zivota narocito u medijima gde mlade ljude besramno navode na grozan put primitivizma , alkoholizma , narkomanije i seksa “svako sa svakim u svim prilikama”. I na kraju sve predhodno rezultira nasiljem obavezno kukavicki prema slabijem dok se jaci postuju do poltronizma.
    Lecenje podrazumeva uredjivanje sistema sto ce lancano , samo od sebe , urediti sve segmente nasih zivota.Nestace i nasilje u onolikoj meri koliko budemo znali da prepoznamo uzroke i otklonimo ih.