Policija Pravosuđe Saopštenje

19. oktobar – dan podizanja svesti o porodičnom nasilju

Od početka godine, u Srbiji u porodičnom nasilju ubijene su 22 žene, a u poslednjih deset godina u porodičnom nasilju život je izgubilo oko 350 žena. Takođe, podsetimo se i zastrašujućeg podatka da godišnje u svetu, u porodičnom nasilju strada više žena nego u saobraćajnim nesrećama.

Podsetimo se prošlogodišnjeg donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i činjenice da je vladajuća većina sramno skratila vreme za raspravu o njemu. To je učinjeno tako što su se uz ovu tačku, na dnevnom redu nalazile još četiri tačke i predoga zakona koji nemaju gotovo nikakve zajedničke veze. Poslanica Tatjana Macura je na skupštinskom odboru iskazala zabrinutost da se ovim objedinjavanjem maskira na brzinu napisan, nedorečen i pun grešaka Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici ili se maskira i pokušava da se provuče nešto veoma važno, a vezano je za krivična dela u privredi?

Možemo zaključiti da bi nam zakoni sigurno bili kvalitetniji i da bismo imali kvalitetniji proces donošenja zakona da se hitan postupak na ovaj način ne zloupotrebljava. Ovakvom zloupotrebom hitnog postupka unižavaju se demokratske procedure kako u državi, tako i u društvu.

Poslanici Poketa Dosta je bilo pokušali su da podnetim amandmanima urede i poboljšaju jedan ovako važan Zakon i ne samo ovaj, već i sve ostale koji su se nalazili u objedinjenoj raspravi.. Osim jednog amandmana koleginice Branke Stamenković,  koji se odnosio na grubu omašku u članu 19. Predloga zakona, Vlada Republike Srbije usvojila je još samo jedan amandman kolege dr Dušana Pavlovića kojim će se i suštinski poboljšan član 35. Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Svi ostali amandmani poslaničke grupe Dosta je bilo su odbijeni zato što je vladajuća većina, kao i u svakom drugom slučaju, glasala isključivo po komandi, na zvonce, potrvrđujući još jednom da nemaju suštinsko razumevanje, ali ni svest o odgovornosti za zakone za koje glasaju.

Na primer, predložili smo da žrtva dobije finansijsku pomoć. Smatrali smo da je nedopustivo da ne postoji nikakvo materijalno rešenje za žrtve kojima su uskraćena sredstava za život ili obavljanje neke delatnosti. Skupštinska većina i nadležno ministrastvo nisu smatrali da je ovo neophodno niti da treba finansijski pomoći prepoznatoj žrtvi porodičnog i/ili ekonomskog nasilja.

Takođe smo amandmanima predlagali da žrtva treba da imenuje osobu od poverenja koja bi bila uključena u plan zaštite i podrške žrtvi. To smo predlagali kako bismo sprečili da žrtva bude ponovo viktimizovana i kako ne bi ponovo prolazila kroz jedno od možda najtraumatičnijih životnih iskustava ukoliko joj je teško da u ovome učestvuje. Nismo dobili adekvatan odgovor, većina koja glasa na zvonce nije se udubljivala i predlog je odbačen.

Za sprečavanje nasilja u porodici smo svi odgovorni. Nema izuzetaka. Ubistvo u porodici se nikad ne dešava iznenada, kao što to možemo pročitati u štampi – „A bio je baš miran, tih i povučen čovek”, već mu uvek prethodi veoma ozbiljna i često dugotrajna promena u ponašanju nasilnika koju upravo okolina može najpre da uoči.

Nasilje u porodici ne sme i ne treba biti privatna stvar. Ono se tiče svih nas jer zlostavljanje i nasilje u porodici predstavljaju pretnju po celokupno društvo. Na svakome od nas je da predupredi nasilje i spreči tragedije tako što će se odgovorno ponašati i bez straha i oklevanja ga prijaviti. Bez svesti o značaju lične odgovornosti i bez saznanja da naši pojedinačni postupci mogu spasiti nečiji život,  postajemo svedoci i saučesnici u ovim krivičinim delima, koji su poput epidemije nagrizaju same temelje porodice kao osnove, i društva u celini.

Poslanički klub Pokreta Dosta je bilo

Povezani tekstovi

http://dostajebilo.rs/politicko-unistavanje-zakona/

http://dostajebilo.rs/tatjana-macura-skupstina-skracuje-raspravu-o-nasilju-nad-zenama/

http://dostajebilo.rs/nasilje-u-porodici-kako-ga-mozemo-spreciti-i-zbog-cega-smo-svi-odgovorni-ukoliko-ne-reagujemo/?lang=lat

http://dostajebilo.rs/dosledno-ignorisanje-vodi-do-tragedije/

http://dostajebilo.rs/zahtev-ministru-povodom-tragicnih-dogadjaja-u-centrima-za-socijalni-rad/

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Lecimo uzrok a ne posledice . Ova zemlja je izlozena visedecenijskoj korupciji sto je nase zivote ucinilo nedostojnim i ispunilo nas strahom , nezadovoljstvom i nepoverenjem prema ljudima oko nas. Negativna selekcija prateca pojava korupcije uzima danak u svim oblastima zivota narocito u medijima gde mlade ljude besramno navode na grozan put primitivizma , alkoholizma , narkomanije i seksa “svako sa svakim u svim prilikama”. I na kraju sve predhodno rezultira nasiljem obavezno kukavicki prema slabijem dok se jaci postuju do poltronizma.
    Lecenje podrazumeva uredjivanje sistema sto ce lancano , samo od sebe , urediti sve segmente nasih zivota.Nestace i nasilje u onolikoj meri koliko budemo znali da prepoznamo uzroke i otklonimo ih.