Београд Државна управа Урбанизам

Стратешки план без стратегије

Напредњачка политика и на микроплану ради по принципу – биће боље једног лепог дана. Баш тако изгледа и план развоја чукаричке општине. Све план до плана, развој, циљеви, а реализација ни на видику. Увид у разлику између тога шта се планирало (пуно) на овој београдској општини, и шта се од наведеног урадило (ништа), још једном даје јасну слику механизма назадњачког владања.

На седници СО Чукарица одржаној 26. септембра једна од тачака дневног реда био је извештај Комисије о имплементацији и мониторингу стратешког плана развоја ГО Чукарица за 2016. и 2017. годину на чијем челу је председник општине Срђан Коларић. Као што смо рекли, сам садржај извештаја био је само пуки списак жеља и планова без иједног конкретног резултата.

Кроз извештај је највише провејавала синтагма “било је планирано” и обећања по принципу “ћу, ћеш, ће, ћемо, ћете, ће”. Области обухваћене овим планом развоја требало је да буду реализоване током 2016. и 2017. године. До краја 2017. имамо још само три месеца, и ево шта је, тачније, шта све није урађено.

Прво, код унапређења привредног амбијента, наводи се сарадња општинских и градских институција на изради планске документације и дефинисање комерцијалних и пословних садржаја на потезу Ада-Макиш, односно Макишко поље. Као што се већ зна, та локација је обећана једном српском бизнисмену који би ту градио некакав “Тесла град”. Ни мање ни више него на месту главног водоизворишта одакле се водом снабдева цео Београд! Грађани су против још једног мегаломанског штетног пројекта. Иначе, иницијатива за овај пројекат потекла је управо од председника општине Чукарица Срђана Коларића, чиме се и похвалио на званичном сајту општине.

Даље се у извештају наводе планови за већу упосленост на општини. Смешно је и говорити о овоме, јер јавна је тајна да се спискови за запошљавање праве на неком другом месту, а не у Националној служби за запошљавање. Уосталом, то смо чули недавно од бившег функционера СНС-а, генерала Момира Стојановића. Наводи се и рад на оснаживању жена за улазак у предузетничке воде. Овакав вид подршке је апсолутно беспредметан, ако се не укључе подстицаји у виду финансијских олакшица, смањења пореза и доприноса, као и укидања фирмарина за предузетнике.

Код плана повећања броја регистрованих пољопривредних газдинстава, упорно се наводе подстицаји и подршка за регистровање, за оснивања задруга. И наравно , све то из сопствених средстава пољопривредника, уместо да се држава укључи и крене у оснивање задруга. Организовање задруге у једном селу коштало би државу два милиона евра са инфраструктуром и кадровима, а по узору на задруге западних земаља, рецимо Холандије.

У извештају је такође планиран и развој туризма, конкретно, најавом формирања општинске туристичке организације. То је требало да се догоди 2016. године, али није. Општина Чукарица и поред великоги туристичког потенцијала, који су и нсбројани у овом извештају – Ада Циганлија, Кошутњак, Топчидер, Липовичка шума, и даље нема своју туристичку организацију. Председник општине покушао је да оправда овакву одлуку са аргументом да нема довољно кадрова у општини.

И проблем нехигијенског насеља на Чукаричкој падини, одакле се већ дуже време шири опасан дим као последица паљења каблова, такође се наводи да су биле планиране активности за решење проблема. Све мере које се у извештају наводе да су предузете: попис становника насеља ради планираног исељења 2017. године, дежурства комуналне инспекције, контрола ПС Чукарица, привременог су карактера и недовољне. Јасно је да је једино трајно решење обезбеђивање смештаја и исељење целог ромског насеља, за шта је надлежан град који је обавезан да определи средства за решавање овог проблема грађана падине. Видимо да је то било планирано за ову годину, али ни овде није дошло до реализације. Јасно је да новац града одлази на многе непотребне пројекте какви су јарболи и фонтане, уместо на програмске активности и пројекте који користе већем броју грађана.

Када се разговарало о плановима развоја комуналне инфраструктуре на општини, челници општине у току седнице нису умели да објасне шта је конкретно урађено као резултат усаглашавања приоритета ГО Чукарица, ЈКП Градска чистоћа, члана већа и грађана, а што је наведено у извештају.

Као одборник ДЈБ, упознала сам све присутне на седници са акцијом Доста је било ђубрета коју је покренуо наш општнски одбор да би се системски решио проблем нехигијене и нечистоће на јавним површинама на Чукарици. На терену смо добили огромну подршку грађана, прикупули за неколико сати преко 500 потписа подршке. Грађани су се листом жалили на рад комуналних предузећа и општине, па је моје питање присутним функционерима било да ли мисле да је наведено усаглашавање заиста уродило плодом ако су грађани и даље незадовољни?

Када је у питању канализациона инфраструктура, у извештају је наведено да је за 2016. годину било планирано повезивање на канализациону мрежу насеља Умка, Остружница, Железник, Сремчица, Рупчине, Рушањ. Ближи се крај 2017. године, али видимо да ни овде нишста није урађено. Грађани ових насеља и даље немају канализацину мрежу, живе као да су у средњем веку, осећају се као грађани другог реда.

Код унапређења животне средине, наводи се покретање иницијативе за повећање броја мерних места за праћење загађенсот ваздуха, подземних вода и земљишта, праћење нивоа буке. Уместо да се бавимо превенцијом загађења и смањењем загађења, опет су се само предложиле “активности” које нису реализоване. Ништа није урађено да се трајно реши проблем загађења Жарковачког потока, Топчидерске реке, није уклоњено десетина дивљих депонија. Смеће и ђубре су свуда унаоколо.

Када је у питању план за формирање центра за помоћ и психосоцијалну подршку особама са инвалидитетом, особама са интелектуалним потешкоћама, старим и другим особама, опет иста ствар – “било је планирано” за 2016. И остало без реализације. И поред чињенице да је, на предлог наше одборничке групе у План развоја за 2017. годину уврштено унапређење положаја особа са инвалидитетом, ни у 2017. нема резултата. Као разлог се наводи недостатак кадровског капацитета, уосталом као и код неких других планираних ставки из овог плана.

На ставку – унапређење образовања, каже се да су у ОШ “Доситеј Обрадовић” на Умци постављене справе за фитнес на отвореном. Моје једино питање овде је било зашто деца ове основне школе и даље немају фискултурну салу обећавану пред сваке изборе, 2012, 2014. и 2016? Апсурдно је и нецелисходно да се деци ове школе, која су још у развоју, постављају справе за фитнес, а да немају основе услове везане за школско физичко образовање.

Што се тиче подршке развоју културе, може се рећи да је овде урађено нешто конкретно, али и овде општинско руководство показује невероватно поимање културе. Наиме, у извештају се наводи да општина Чукарица на годишњем нивоу учествује у употпуњавању културне понуде на Ади Циганлији. Као део културне понуде, у сарадњи општине и РТС-а, наводи се ‘’Жикина шареница’’. Затражила сам објашњење како је емисија у којој гостују певачи новокомпоноване музике, у којој се чују псовке и неприкладно и некултурно обраћање, како таква емиција може бити део културне понуде наше општине? Наравно, остали смо без одговора.

Као стратешки циљ институционалног развоја, наведено је профлисање општине Чукарица као одговорне и ефикасне управе окренуте грађанима и грађанкама, па се као један од приоритета поставља дефинисање интерних процедура за предупређивање корупције. У те сврхе планирано је формирање Комисије за представке и жалбе ГО Чукарица, којој би се грађани обраћали. И за реализацију овог плана тражи се, као и код неких других планова, продужење рока за крај 2018. године. Занимљиво је да је предвиђено и да се из средстава општине обезбеде експерти који би спровели обуку запослених, без навођења који би то експерти били, ко би их бирао и колика средства би била издвојена за тај подухват.

Све у свему, ово је један стратешки нереализован стратешки план развоја. Пуцање у празно, тек да се нешто напише у извештају. А две године су готово прошле. Наша општина се не развија. Грађани то најбоље знају и не желе више да чекају. Желе резултате.

 

Биљана Андрић Миловановић

ДJБ у СО Чукарица