Beograd Državna uprava Urbanizam

Strateški plan bez strategije

Naprednjačka politika i na mikroplanu radi po principu – biće bolje jednog lepog dana. Baš tako izgleda i plan razvoja čukaričke opštine. Sve plan do plana, razvoj, ciljevi, a realizacija ni na vidiku. Uvid u razliku između toga šta se planiralo (puno) na ovoj beogradskoj opštini, i šta se od navedenog uradilo (ništa), još jednom daje jasnu sliku mehanizma nazadnjačkog vladanja.

Na sednici SO Čukarica održanoj 26. septembra jedna od tačaka dnevnog reda bio je izveštaj Komisije o implementaciji i monitoringu strateškog plana razvoja GO Čukarica za 2016. i 2017. godinu na čijem čelu je predsednik opštine Srđan Kolarić. Kao što smo rekli, sam sadržaj izveštaja bio je samo puki spisak želja i planova bez ijednog konkretnog rezultata.

Kroz izveštaj je najviše provejavala sintagma “bilo je planirano” i obećanja po principu “ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će”. Oblasti obuhvaćene ovim planom razvoja trebalo je da budu realizovane tokom 2016. i 2017. godine. Do kraja 2017. imamo još samo tri meseca, i evo šta je, tačnije, šta sve nije urađeno.

Prvo, kod unapređenja privrednog ambijenta, navodi se saradnja opštinskih i gradskih institucija na izradi planske dokumentacije i definisanje komercijalnih i poslovnih sadržaja na potezu Ada-Makiš, odnosno Makiško polje. Kao što se već zna, ta lokacija je obećana jednom srpskom biznismenu koji bi tu gradio nekakav “Tesla grad”. Ni manje ni više nego na mestu glavnog vodoizvorišta odakle se vodom snabdeva ceo Beograd! Građani su protiv još jednog megalomanskog štetnog projekta. Inače, inicijativa za ovaj projekat potekla je upravo od predsednika opštine Čukarica Srđana Kolarića, čime se i pohvalio na zvaničnom sajtu opštine.

Dalje se u izveštaju navode planovi za veću uposlenost na opštini. Smešno je i govoriti o ovome, jer javna je tajna da se spiskovi za zapošljavanje prave na nekom drugom mestu, a ne u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Uostalom, to smo čuli nedavno od bivšeg funkcionera SNS-a, generala Momira Stojanovića. Navodi se i rad na osnaživanju žena za ulazak u preduzetničke vode. Ovakav vid podrške je apsolutno bespredmetan, ako se ne uključe podsticaji u vidu finansijskih olakšica, smanjenja poreza i doprinosa, kao i ukidanja firmarina za preduzetnike.

Kod plana povećanja broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, uporno se navode podsticaji i podrška za registrovanje, za osnivanja zadruga. I naravno , sve to iz sopstvenih sredstava poljoprivrednika, umesto da se država uključi i krene u osnivanje zadruga. Organizovanje zadruge u jednom selu koštalo bi državu dva miliona evra sa infrastrukturom i kadrovima, a po uzoru na zadruge zapadnih zemalja, recimo Holandije.

U izveštaju je takođe planiran i razvoj turizma, konkretno, najavom formiranja opštinske turističke organizacije. To je trebalo da se dogodi 2016. godine, ali nije. Opština Čukarica i pored velikogi turističkog potencijala, koji su i nsbrojani u ovom izveštaju – Ada Ciganlija, Košutnjak, Topčider, Lipovička šuma, i dalje nema svoju turističku organizaciju. Predsednik opštine pokušao je da opravda ovakvu odluku sa argumentom da nema dovoljno kadrova u opštini.

I problem nehigijenskog naselja na Čukaričkoj padini, odakle se već duže vreme širi opasan dim kao posledica paljenja kablova, takođe se navodi da su bile planirane aktivnosti za rešenje problema. Sve mere koje se u izveštaju navode da su preduzete: popis stanovnika naselja radi planiranog iseljenja 2017. godine, dežurstva komunalne inspekcije, kontrola PS Čukarica, privremenog su karaktera i nedovoljne. Jasno je da je jedino trajno rešenje obezbeđivanje smeštaja i iseljenje celog romskog naselja, za šta je nadležan grad koji je obavezan da opredeli sredstva za rešavanje ovog problema građana padine. Vidimo da je to bilo planirano za ovu godinu, ali ni ovde nije došlo do realizacije. Jasno je da novac grada odlazi na mnoge nepotrebne projekte kakvi su jarboli i fontane, umesto na programske aktivnosti i projekte koji koriste većem broju građana.

Kada se razgovaralo o planovima razvoja komunalne infrastrukture na opštini, čelnici opštine u toku sednice nisu umeli da objasne šta je konkretno urađeno kao rezultat usaglašavanja prioriteta GO Čukarica, JKP Gradska čistoća, člana veća i građana, a što je navedeno u izveštaju.

Kao odbornik DJB, upoznala sam sve prisutne na sednici sa akcijom Dosta je bilo đubreta koju je pokrenuo naš opštnski odbor da bi se sistemski rešio problem nehigijene i nečistoće na javnim površinama na Čukarici. Na terenu smo dobili ogromnu podršku građana, prikupuli za nekoliko sati preko 500 potpisa podrške. Građani su se listom žalili na rad komunalnih preduzeća i opštine, pa je moje pitanje prisutnim funkcionerima bilo da li misle da je navedeno usaglašavanje zaista urodilo plodom ako su građani i dalje nezadovoljni?

Kada je u pitanju kanalizaciona infrastruktura, u izveštaju je navedeno da je za 2016. godinu bilo planirano povezivanje na kanalizacionu mrežu naselja Umka, Ostružnica, Železnik, Sremčica, Rupčine, Rušanj. Bliži se kraj 2017. godine, ali vidimo da ni ovde nišsta nije urađeno. Građani ovih naselja i dalje nemaju kanalizacinu mrežu, žive kao da su u srednjem veku, osećaju se kao građani drugog reda.

Kod unapređenja životne sredine, navodi se pokretanje inicijative za povećanje broja mernih mesta za praćenje zagađensot vazduha, podzemnih voda i zemljišta, praćenje nivoa buke. Umesto da se bavimo prevencijom zagađenja i smanjenjem zagađenja, opet su se samo predložile “aktivnosti” koje nisu realizovane. Ništa nije urađeno da se trajno reši problem zagađenja Žarkovačkog potoka, Topčiderske reke, nije uklonjeno desetina divljih deponija. Smeće i đubre su svuda unaokolo.

Kada je u pitanju plan za formiranje centra za pomoć i psihosocijalnu podršku osobama sa invaliditetom, osobama sa intelektualnim poteškoćama, starim i drugim osobama, opet ista stvar – “bilo je planirano” za 2016. I ostalo bez realizacije. I pored činjenice da je, na predlog naše odborničke grupe u Plan razvoja za 2017. godinu uvršteno unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, ni u 2017. nema rezultata. Kao razlog se navodi nedostatak kadrovskog kapaciteta, uostalom kao i kod nekih drugih planiranih stavki iz ovog plana.

Na stavku – unapređenje obrazovanja, kaže se da su u OŠ “Dositej Obradović” na Umci postavljene sprave za fitnes na otvorenom. Moje jedino pitanje ovde je bilo zašto deca ove osnovne škole i dalje nemaju fiskulturnu salu obećavanu pred svake izbore, 2012, 2014. i 2016? Apsurdno je i necelishodno da se deci ove škole, koja su još u razvoju, postavljaju sprave za fitnes, a da nemaju osnove uslove vezane za školsko fizičko obrazovanje.

Što se tiče podrške razvoju kulture, može se reći da je ovde urađeno nešto konkretno, ali i ovde opštinsko rukovodstvo pokazuje neverovatno poimanje kulture. Naime, u izveštaju se navodi da opština Čukarica na godišnjem nivou učestvuje u upotpunjavanju kulturne ponude na Adi Ciganliji. Kao deo kulturne ponude, u saradnji opštine i RTS-a, navodi se ‘’Žikina šarenica’’. Zatražila sam objašnjenje kako je emisija u kojoj gostuju pevači novokomponovane muzike, u kojoj se čuju psovke i neprikladno i nekulturno obraćanje, kako takva emicija može biti deo kulturne ponude naše opštine? Naravno, ostali smo bez odgovora.

Kao strateški cilj institucionalnog razvoja, navedeno je proflisanje opštine Čukarica kao odgovorne i efikasne uprave okrenute građanima i građankama, pa se kao jedan od prioriteta postavlja definisanje internih procedura za predupređivanje korupcije. U te svrhe planirano je formiranje Komisije za predstavke i žalbe GO Čukarica, kojoj bi se građani obraćali. I za realizaciju ovog plana traži se, kao i kod nekih drugih planova, produženje roka za kraj 2018. godine. Zanimljivo je da je predviđeno i da se iz sredstava opštine obezbede eksperti koji bi sproveli obuku zaposlenih, bez navođenja koji bi to eksperti bili, ko bi ih birao i kolika sredstva bi bila izdvojena za taj poduhvat.

Sve u svemu, ovo je jedan strateški nerealizovan strateški plan razvoja. Pucanje u prazno, tek da se nešto napiše u izveštaju. A dve godine su gotovo prošle. Naša opština se ne razvija. Građani to najbolje znaju i ne žele više da čekaju. Žele rezultate.

 

Biljana Andrić Milovanović

DJB u SO Čukarica

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar