Београд Саопштењe Спорт

Кредит за справе у непостојећој теретани – наставак пљачке преко Фонда за развој

Кредит од 30 милиона динара Спортској академији Кочовић за теретану на Земунском кеју за коју ни ашов није убоден, још један је пример неометане пљачке грађана Србије преко Фонда за развој из којег је већ бачено више од две милијарде евра. Овај кредит је такође потврда  да  Фонд за развој  бившој, и актуленој власти, служи за финансирање страначке касе и појединаца блиских владајућој већини.

Наиме, отац директора Академије, Драгољуб Кочовић је некадашњи функционер Југословенске левице, блиски пријатељ породице Милошевић и помоћник министра за спорт у другој влади Мирка Маријановића. До скоро је био в.д. подсекретара (?!) у Секретаријату за спорт и омладину Града Београда што значи да је везе са СПС- ом и ЈУЛ-ом заменио сарадњом са СНС и градском влашћу.

Партијски рекет на све кредите из Фонда за развој уобичајено износи 30 одсто. Кредите у 99 одсто случајева добијају унапред договорене фирме, утврдио је Саша Радуловић док је пет месеци био министар привреде. Као министар, он је ове кредите зауставио, али је по његовом напуштању функције,  пљачка до данашњег дана настављена.

“Доста је било” заговара домаћински однос према имовини која је у власништву државе, града или општине. Уколико добије поверење Београђана на наредним изборима, одговорни за овакву распродају јавне својине биће процесуирани. Наш програм за Београд можете прочитати овде.

Зајам за справе у теретани и обртна средства можда не би наишао на тако велико интересовање да Koчовић није тражио кредит од 36 милиона што је потпуно идентична вредност по којој је Спортска академија Кочовић купила део обале између ресторана Венеција и хотела Југославија. Добио је међутим “само” 30 милиона динара. Одлуком Фонда за развој од 12. октобра ове године Спортској академији Кочовић је одобрен  дугорочни кредит за улагање у набавку опреме за спортске активности са периодом почека од годину дана, роком отплате од девет година и каматном стопом од само три одсто.

Ова инвестиција Академије Кочовић у Земуну је спорна јер је власник, у то време градски функционер, постао 11. јула власник 600м2 обале на најатрактивнијем делу кеја за само 36 милиона динара. Град Београд се, између осталог, обавезао да ову парцелу на земунском кеју очисти и уреди за потребе будућег власника. Подсећамо да је Земунски одбор „Доста је било“ организовао вишедневне протесте и покренуо петицију против продаје ове парцеле јер је реч о јавном добру на које право имају сви грађани, а не само Кочовић и корисници његове теретане. Иако су протести изазвали бројне реакције и подршку, парцела је очекивано продата. 

Отуђење дела Земунског кеја је део политике владајуће већине да распродаје јавне површине по целом Београду. Да иронија буде већа, ови власници те локације добијају ем за мале паре, ем их купују нашим новцем преко јефтиних кредита који им се одобравају у Фонду за развој.  

У борби против овакве врсте обесмишљавања права грађанa и јавног интереса, након оглашене лицитације ОО ДЈБ Земун је уз подршку 513 потписа грађана и грађанки Београда поднео Скупштини Града Београда Предлог за доношење одлуке о изменама и допунама одлуке о грађевинском земљишту, који за циљ има јасно прецизирана правила о могућности или  немогућности oтуђења грађевинског земљишта. Како би се овакве ситуације у будуће спречиле, неопходно је утврдити ко, шта, када, како и под којим условима може да распише продају било које површине у власништву Града Београда, тачније његових суграђана.

ОО „Доста је било“, Земун

images

Повезани текстови:

http://dostajebilo.rs/da-li-znate-da-se-priprema-prodaja-najlepseg-dela-zemunskog-keja/

http://dostajebilo.rs/velika-rasprodaja-imovine-pred-odlazak-sa-vlasti/

http://dostajebilo.rs/sidji-do-reke-rasprodaja/

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ovo je apsolutno tačno! Raspitivala sam se za kredite za svoju firmu ove godine i prvo mi je, preko “kontakt osobe”, rečeno da mora da se izdvoji određena suma da bi se dobio kredit, a ja ne moram da radim ništa. Znači projekte izmišljaju oni a ja samo da platim. Nije mi palo na pamet da plaćam reket kad imam valjan biznis plan i uspešan posao. Naravno to da ja predam svoj biznis plan nije moguće. Mislim, moguće je ali zna se da neće biti odobreno.
  Samo da još znate da sam ja već imala kredit kod Fonda za razvoj, startap kredit koji je isplaćen u potpunosti te čak imam i istoriju poslovanja sa njima ali to ne vredi ništa!!! Kada sam taj kredit uzimala, pre 7-8 godina sve je išlo regularno, nikakvu vezu nisam imala ili slično. A ovo sad, ovo je ludilo!
  Postoji još programa čak i bespovratnih sredstava koja se dele po burazerskom principu samo da se određeni iznos odvoji za vladajuću garnituru. Čak je pred izbore bilo nuđeno po nešto nižoj ceni da bi onda, kada su dobili izbore, rekli da je sad skuplje jer im nisu potrebna sredsta za kampanju!!
  Apsolutno mi je muka od svega toga, ja sam se zaklela da nikada reket neću platiti makar crkla. Razvijam biznis lagano pa kako bude….

  • KOCOVIC JE DOBRO POZNATA LOPURDA U GRADSKOJ UPRAVI BEOGRADA DOK NIJE OTISAO U PENZION I U LIFTU BI POTPISIVAO PUSTANJE NOVCA GRADJANA BEOGRADA.

 • Čovek privatizuje deo obale našim parama…uvek me iznenadi ovakav stepen bahatosti i lopovluka,
  to je stvarno prevršilo svaku meru.
  ““Доста је било” заговара домаћински однос према имовини која је у власништву државе, града или општине. Уколико добије поверење Београђана на наредним изборима, одговорни за овакву распродају јавне својине биће процесуирани. Наш програм за Београд можете прочитати овде.” Stavite program u 20 tačaka što za Beograd,što za Srbiju u svaki tekst.
  Mnogo vam je dobar program,sažeto,može se brzo pročitati,detektuje srž svih problema i načine za njihovo rešavanje i svako može da ukapira šta nudite.Kako god prošli na beogradskim ili eventualnim parlamentarnim izborima sa vašom pojavom na političkoj sceni Srbije neko zdravo seme je ipak posejano,neki temelj,neki standard je postavljen i svako ko komentariše javno politička dešavanja a vas ne pominje,ne radi dobro svoj posao.