Beograd Saopštenje Sport

Kredit za sprave u nepostojećoj teretani – nastavak pljačke preko Fonda za razvoj

Kredit od 30 miliona dinara Sportskoj akademiji Kočović za teretanu na Zemunskom keju za koju ni ašov nije uboden, još jedan je primer neometane pljačke građana Srbije preko Fonda za razvoj iz kojeg je već bačeno više od dve milijarde evra. Ovaj kredit je takođe potvrda  da  Fond za razvoj  bivšoj, i aktulenoj vlasti, služi za finansiranje stranačke kase i pojedinaca bliskih vladajućoj većini.

Naime, otac direktora Akademije, Dragoljub Kočović je nekadašnji funkcioner Jugoslovenske levice, bliski prijatelj porodice Milošević i pomoćnik ministra za sport u drugoj vladi Mirka Marijanovića. Do skoro je bio v.d. podsekretara (?!) u Sekretarijatu za sport i omladinu Grada Beograda što znači da je veze sa SPS- om i JUL-om zamenio saradnjom sa SNS i gradskom vlašću.

Partijski reket na sve kredite iz Fonda za razvoj uobičajeno iznosi 30 odsto. Kredite u 99 odsto slučajeva dobijaju unapred dogovorene firme, utvrdio je Saša Radulović dok je pet meseci bio ministar privrede. Kao ministar, on je ove kredite zaustavio, ali je po njegovom napuštanju funkcije,  pljačka do današnjeg dana nastavljena.

“Dosta je bilo” zagovara domaćinski odnos prema imovini koja je u vlasništvu države, grada ili opštine. Ukoliko dobije poverenje Beograđana na narednim izborima, odgovorni za ovakvu rasprodaju javne svojine biće procesuirani. Naš program za Beograd možete pročitati ovde.

Zajam za sprave u teretani i obrtna sredstva možda ne bi naišao na tako veliko interesovanje da Kočović nije tražio kredit od 36 miliona što je potpuno identična vrednost po kojoj je Sportska akademija Kočović kupila deo obale između restorana Venecija i hotela Jugoslavija. Dobio je međutim “samo” 30 miliona dinara. Odlukom Fonda za razvoj od 12. oktobra ove godine Sportskoj akademiji Kočović je odobren  dugoročni kredit za ulaganje u nabavku opreme za sportske aktivnosti sa periodom počeka od godinu dana, rokom otplate od devet godina i kamatnom stopom od samo tri odsto.

Ova investicija Akademije Kočović u Zemunu je sporna jer je vlasnik, u to vreme gradski funkcioner, postao 11. jula vlasnik 600m2 obale na najatraktivnijem delu keja za samo 36 miliona dinara. Grad Beograd se, između ostalog, obavezao da ovu parcelu na zemunskom keju očisti i uredi za potrebe budućeg vlasnika. Podsećamo da je Zemunski odbor „Dosta je bilo“ organizovao višednevne proteste i pokrenuo peticiju protiv prodaje ove parcele jer je reč o javnom dobru na koje pravo imaju svi građani, a ne samo Kočović i korisnici njegove teretane. Iako su protesti izazvali brojne reakcije i podršku, parcela je očekivano prodata. 

Otuđenje dela Zemunskog keja je deo politike vladajuće većine da rasprodaje javne površine po celom Beogradu. Da ironija bude veća, ovi vlasnici te lokacije dobijaju em za male pare, em ih kupuju našim novcem preko jeftinih kredita koji im se odobravaju u Fondu za razvoj.  

U borbi protiv ovakve vrste obesmišljavanja prava građana i javnog interesa, nakon oglašene licitacije OO DJB Zemun je uz podršku 513 potpisa građana i građanki Beograda podneo Skupštini Grada Beograda Predlog za donošenje odluke o izmenama i dopunama odluke o građevinskom zemljištu, koji za cilj ima jasno precizirana pravila o mogućnosti ili  nemogućnosti otuđenja građevinskog zemljišta. Kako bi se ovakve situacije u buduće sprečile, neophodno je utvrditi ko, šta, kada, kako i pod kojim uslovima može da raspiše prodaju bilo koje površine u vlasništvu Grada Beograda, tačnije njegovih sugrađana.

OO „Dosta je bilo“, Zemun

images

Povezani tekstovi:

http://dostajebilo.rs/da-li-znate-da-se-priprema-prodaja-najlepseg-dela-zemunskog-keja/

http://dostajebilo.rs/velika-rasprodaja-imovine-pred-odlazak-sa-vlasti/

http://dostajebilo.rs/sidji-do-reke-rasprodaja/

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo je apsolutno tačno! Raspitivala sam se za kredite za svoju firmu ove godine i prvo mi je, preko “kontakt osobe”, rečeno da mora da se izdvoji određena suma da bi se dobio kredit, a ja ne moram da radim ništa. Znači projekte izmišljaju oni a ja samo da platim. Nije mi palo na pamet da plaćam reket kad imam valjan biznis plan i uspešan posao. Naravno to da ja predam svoj biznis plan nije moguće. Mislim, moguće je ali zna se da neće biti odobreno.
    Samo da još znate da sam ja već imala kredit kod Fonda za razvoj, startap kredit koji je isplaćen u potpunosti te čak imam i istoriju poslovanja sa njima ali to ne vredi ništa!!! Kada sam taj kredit uzimala, pre 7-8 godina sve je išlo regularno, nikakvu vezu nisam imala ili slično. A ovo sad, ovo je ludilo!
    Postoji još programa čak i bespovratnih sredstava koja se dele po burazerskom principu samo da se određeni iznos odvoji za vladajuću garnituru. Čak je pred izbore bilo nuđeno po nešto nižoj ceni da bi onda, kada su dobili izbore, rekli da je sad skuplje jer im nisu potrebna sredsta za kampanju!!
    Apsolutno mi je muka od svega toga, ja sam se zaklela da nikada reket neću platiti makar crkla. Razvijam biznis lagano pa kako bude….

    • KOCOVIC JE DOBRO POZNATA LOPURDA U GRADSKOJ UPRAVI BEOGRADA DOK NIJE OTISAO U PENZION I U LIFTU BI POTPISIVAO PUSTANJE NOVCA GRADJANA BEOGRADA.

  • Čovek privatizuje deo obale našim parama…uvek me iznenadi ovakav stepen bahatosti i lopovluka,
    to je stvarno prevršilo svaku meru.
    ““Dosta je bilo” zagovara domaćinski odnos prema imovini koja je u vlasništvu države, grada ili opštine. Ukoliko dobije poverenje Beograđana na narednim izborima, odgovorni za ovakvu rasprodaju javne svojine biće procesuirani. Naš program za Beograd možete pročitati ovde.” Stavite program u 20 tačaka što za Beograd,što za Srbiju u svaki tekst.
    Mnogo vam je dobar program,sažeto,može se brzo pročitati,detektuje srž svih problema i načine za njihovo rešavanje i svako može da ukapira šta nudite.Kako god prošli na beogradskim ili eventualnim parlamentarnim izborima sa vašom pojavom na političkoj sceni Srbije neko zdravo seme je ipak posejano,neki temelj,neki standard je postavljen i svako ko komentariše javno politička dešavanja a vas ne pominje,ne radi dobro svoj posao.