Медији Политика Саопштењe Шумадија

Заједничко саопштење опозиције у Крушевцу о стању у медијима

Поштовани грађани Крушевца,

Пет година је актуелне СНС-СПС власти у Крушевцу и Србији и исто толико година медијског мрака и цензуре.

Не постоји ниједан разлог нити аргумент који би оправдао рад локалних медија у Крушевцу који опозиционе политичке организације на локалу већ више од пола деценије нису удостојиле ни једне једине секунде емитовања, нити једне једине писане речи на било којој локалној телевизији или писаном медију у Граду.

Подсећамо вас да се сви медији у Крушевцу финансирају из буџета града. Oног буџета који пуне новцем апсолутно сви грађани, како ми из опозиције и грађани који подржавају неку од опозиционих странака, тако и странке на власти и грађани који подржавају актуелну власт.

Више од 20 процената грађана Крушевца који на изборима нису гласали за Српску напредну странку и њених двадесетак коалиционих партнера нису у прилици да виде своје политичке представнике на локалним медијима, па Крушевац у медијском смислу подсећа на северно-корејски Пјонгјанг!

С oбзиром да је директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић de facto уредник свих локалних медија, постављамо питање да ли је одлично спроведен медијски мрак у Крушевцу био главна препорука државном врху за функцију коју сада обавља?

И поред јасне критике Европске федерације новинара да у Србији влада највиши степен медијске цензуре, ништа се није променило у том погледу.

Оштро осуђујемо рад локалних медија у Крушевцу који су за потребе јавног информисања из буџета Града у претходних пет година добили укупно више од 60 милиона динара. Они су овај новац добили да би објективно и правовремено информисали грађане о свему што се догађа у Граду и околини, а годинама потпуно игноришу са јасном лошом намером опозиционе политичке организације, не поштујући Закон ни демократске вредности које смо као друштво и Град дужни да негујемо.

Због свега наведеног смо принуђени да изразимо оштар протест због овакве ситуације у медијима и да поставимо питање локалним медијима, министру информисања као и свим надлежним институцијама Србије: Зашто нико од опозиционих политичких организација у Крушевцу у протеклих пет година није добио ни један једини минут ни на једној локалној телевизији иако су све дужне да у Законом дефинисаним оквирима омогуће свим политичким странкама да се обрате грађанима Крушевца, а посебно у току предизборних кампања?

Зашто грађане Крушевца не информишете објективно о ставовима и раду свих политичких организација у Крушевцу, а не само о раду странака актуелне власти на челу са Српском напредном странком?

По којим критеријумима кадрови власти имају прилике да се сваког дана појављују на локалним медијима, што у електронском што у писаном формату, а да нико од кадрова опозиције ни једном није добио позив за учешће у некој политичкој емисији или у емисијама информативног карактера, као ни у писаним медијима, како би грађани Крушевца и околине имали прилике да чују и виде и неко другачије мишљење које није слично ставовима и мишљенима актуелне власти?

Желимо да обавестимо грађане Крушевца и Србије да ћемо предузети све што је у нашој моћи да се ова скандалозна ситуација у медијима промени и да ћемо, уколико се ситуација драстично не промени и уколико не добијемо медијски простор који нам по Закону припада, приступити радикалнијим потезима како би се Закон о јавном информисању поштовао и примењивао у пракси.

Ово саопштење достављамо: Републичкој радиодифузној агенцији, медијима у Крушевцу и Србији, Европској федерацији новинара, Заштитнику грађана, Поверенику за информације од јавног значаја.

У Крушевцу,

23. октобар 2017.године

Доста је било

Демократска странка Србије

Српски покрет Двери

Левица Србије

Народна странка