Mediji Politika Saopštenje Šumadija

Zajedničko saopštenje opozicije u Kruševcu o stanju u medijima

Poštovani građani Kruševca,

Pet godina je aktuelne SNS-SPS vlasti u Kruševcu i Srbiji i isto toliko godina medijskog mraka i cenzure.

Ne postoji nijedan razlog niti argument koji bi opravdao rad lokalnih medija u Kruševcu koji opozicione političke organizacije na lokalu već više od pola decenije nisu udostojile ni jedne jedine sekunde emitovanja, niti jedne jedine pisane reči na bilo kojoj lokalnoj televiziji ili pisanom mediju u Gradu.

Podsećamo vas da se svi mediji u Kruševcu finansiraju iz budžeta grada. Onog budžeta koji pune novcem apsolutno svi građani, kako mi iz opozicije i građani koji podržavaju neku od opozicionih stranaka, tako i stranke na vlasti i građani koji podržavaju aktuelnu vlast.

Više od 20 procenata građana Kruševca koji na izborima nisu glasali za Srpsku naprednu stranku i njenih dvadesetak koalicionih partnera nisu u prilici da vide svoje političke predstavnike na lokalnim medijima, pa Kruševac u medijskom smislu podseća na severno-korejski Pjongjang!

S obzirom da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić de facto urednik svih lokalnih medija, postavljamo pitanje da li je odlično sproveden medijski mrak u Kruševcu bio glavna preporuka državnom vrhu za funkciju koju sada obavlja?

I pored jasne kritike Evropske federacije novinara da u Srbiji vlada najviši stepen medijske cenzure, ništa se nije promenilo u tom pogledu.

Oštro osuđujemo rad lokalnih medija u Kruševcu koji su za potrebe javnog informisanja iz budžeta Grada u prethodnih pet godina dobili ukupno više od 60 miliona dinara. Oni su ovaj novac dobili da bi objektivno i pravovremeno informisali građane o svemu što se događa u Gradu i okolini, a godinama potpuno ignorišu sa jasnom lošom namerom opozicione političke organizacije, ne poštujući Zakon ni demokratske vrednosti koje smo kao društvo i Grad dužni da negujemo.

Zbog svega navedenog smo prinuđeni da izrazimo oštar protest zbog ovakve situacije u medijima i da postavimo pitanje lokalnim medijima, ministru informisanja kao i svim nadležnim institucijama Srbije: Zašto niko od opozicionih političkih organizacija u Kruševcu u proteklih pet godina nije dobio ni jedan jedini minut ni na jednoj lokalnoj televiziji iako su sve dužne da u Zakonom definisanim okvirima omoguće svim političkim strankama da se obrate građanima Kruševca, a posebno u toku predizbornih kampanja?

Zašto građane Kruševca ne informišete objektivno o stavovima i radu svih političkih organizacija u Kruševcu, a ne samo o radu stranaka aktuelne vlasti na čelu sa Srpskom naprednom strankom?

Po kojim kriterijumima kadrovi vlasti imaju prilike da se svakog dana pojavljuju na lokalnim medijima, što u elektronskom što u pisanom formatu, a da niko od kadrova opozicije ni jednom nije dobio poziv za učešće u nekoj političkoj emisiji ili u emisijama informativnog karaktera, kao ni u pisanim medijima, kako bi građani Kruševca i okoline imali prilike da čuju i vide i neko drugačije mišljenje koje nije slično stavovima i mišljenima aktuelne vlasti?

Želimo da obavestimo građane Kruševca i Srbije da ćemo preduzeti sve što je u našoj moći da se ova skandalozna situacija u medijima promeni i da ćemo, ukoliko se situacija drastično ne promeni i ukoliko ne dobijemo medijski prostor koji nam po Zakonu pripada, pristupiti radikalnijim potezima kako bi se Zakon o javnom informisanju poštovao i primenjivao u praksi.

Ovo saopštenje dostavljamo: Republičkoj radiodifuznoj agenciji, medijima u Kruševcu i Srbiji, Evropskoj federaciji novinara, Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od javnog značaja.

U Kruševcu,

23. oktobar 2017.godine

Dosta je bilo

Demokratska stranka Srbije