Интервју Полиција Финансије

Интервју Мирославе Миленовић за НИН: Mрак је најцрњи пред зору

Физичком нападу у хаустору зграде у којој живи претходили су месеци праћења. „Свесна сам да ме напала држава, или да будем прецизнија, део коме је гесло – држава то сам ја“, рекла је. Да, то мисли и данас. Потпуно сигурна да није тако, полиција би до данас, две године касније, решила тај случај. А, није. „Кад год не можете да решите смешну причу са становишта професионалне полиције, јасно је да је укључен врх државе, држава, односно они који мисле да су држава“, каже за НИН Мирослава Миленовић, бивша чланица Савета за борбу протиов корупције и заменица председника ДЈБ. Мирослава је укључена и у истрагу која још траје на Малти, отворену након серије чланака Дафне Каруане Галиције о корупцији. Блогерка је убијена у понедељак, Миленовићева наставља истрагу.

Власти у Србији желеле су њену изолацију, страх и повлачење, одлазак из земље. У почетку и јесу постигли циљ. Из уређеног живота улетела је у хаос друштвене изолације. А онда се сабрала. И, узвратила јаче, припремајући изненађење за министра полиције Небојшу Стефановића. Пријавила се на конкурс за чланство у Комисији за решавање притужби грађана на рад МУП-а. И прворангирана је.

Радили сте на опасним истрагама?

Моја специјалност је праћење новца и проналажење скривених трансакција и имовине. Само по себи звучи опасно, јер трагам за великом скривеном имовином моћника, а не шалтерских службеника.

Покушали су да вас дискредитују тврдећи да сте агент ЦИА? Тада сте били једини наш финансијски форензичар. А то да им није сметао ваш сертификат из САД, већ истраге којима сте се бавили, доказ је 16 форензичара којима сте били ментор. Они сада раде за полицију?

Нисам се обазирала на те лудости. Мој посао је увек носио потенцијални конфликт. Спорила сам се са многима. Чак и са Ђинђићем. Очи финансијског форензичара свет виде другачије. Државу видим као институције, не као човека, био то Тадић, Ђинђић, Вучић или ма ко други. Појединац не сме да буде изнад државе. Држава функционише само ако институције функционишу. Не може држава да се мења и живот свих нас да зависи од тога кога ћемо имати на челу државе. Партија не може да буде изнад државе. Али одавно се све извитоперило. Пропустили смо да судимо Милошевићу овде. Да јесмо, СПС, ЈУЛ, радикали, ратни хушкачи не би постојали у политици. Дозволили смо да се врате на велика врата и сад нам држе лекције о моралу, части, животу.

Пропустили смо као друштво да захтевамо да многи од њих положе рачун…?

Тако је. Зато ми је и жао што је Милошевићу у Хагу суђено, јер тамо смо могли да полемишемо о Косову, издаји, патриотизму, а овде је требало да причамо о Кипру, о томе где су паре пензионог фонда, здравственог. Овде је требало да причамо о пљачки! Е, ми о тој пљачки нисмо испричали причу и сада нам ти људи деле лекције. Спорно је којим парама располажу ти који нам сада држе лекције о моралу, етици и праву. И када се пита власт, одговор је – а шта су ови други радили. То није одговор. И другима је место у затвору ако су се огрешили о државу и народ. Не делим на жуте, црвене, то ме уопште не интересује. Мене интересује да ми кажеш где је тендер, где је јавни поступак, где су критеријуми, па да видимо шта се с нашим новцем сада дешава, да ли је могао да буде боље употребљен.

Рецимо, зашто Београд светли у новогодишњој расвети у октобру? Има ли тендера за тај посао вредан 1,8 милиона евра?

Нико то не испитује. А милиони су у питању. Зато сам и напустила Савет за борбу против корупције, јер нам нису давали податке. Игноришу Савет, владино саветодавно тело! И сада видите бахато трошење новца а не знате по којим тендерима и по којим критеријумима. То је оно понашање: ја све контролишем, и судове, и награде, и добављаче и инвестиције… јер, ја сам изнад државе. Изнад свега сам. Могу да радим шта хоћу. Друштво из краја и фамилија могу да раде шта хоће. Тако функционише мафија. Могла бих да вам говорим о томе колико ниско се спусти тај обрачун државне мафије око појединица који жели да функционишу институције. Тако да је цена освајања слободе врло висока.

Ипак, спавате мирно захваљујући тетки?

Тека из Канаде је књишки пример прања новца. Кад год се позивате да сте добили зајам од пријатеља или члана фамилије да бисте оправдали то што немате доказ или нисте платили порез на трансакцију, то је у свим књигама које се елементарно баве прањем новца индикатор да је управо реч о томе. Уз бахатост државе, институција, тужилаштва која неће да истражи наводе Агенције за борбу против корупције да Вулин нема доказа за оно што тврди. Купио је стан за новац за који нема покриће. И онда видите да ми имамо проблем зато што смо закопчани у ужасу. Немамо правосуђе. Немамо ни медије. Све су успели да разоре.

Али имамо жртве деструкције система? Узбуњивачу Зорану Пандурову запаљен је аутомобил пре неки дан?

Жао ми је што живимо у држави служби безбедности, а не грађана. Не могу да вас прате Раја, Гаја и Влаја, да вам се улази у породицу, личне и пријатељске односе, без одређених обавештења о томе где спавате, шта волите да једете, шта вас погађа… То неко треба да им добаци. Али, ко год је мој психолошки профил правио, погрешио је јер притисак код мене може да изазове само инат, не одустајње. А бити узбуњивач у овој земљи значи хорор. И жао ми је свих храбрих људи. Није он једини који је указивао на пљачку, сви који то чине остају без посла, друштвено, лично и породично су сатанизовани. Зрели смо за ресет целог система.

Шта конкретно замерате правосуђу?

То што не постоји. Ко је луд данас да мисли да је правда достижна кроз суд? Ако се ово парче земље допадне некоме ко је близак власти, то је његово. Може да буде моје 500 година уназад, нема никакве везе. Та несигурност живљења у овој земљи је страшна.

Заштитник грађана у поступку контроле на основу снимка телефонског разговора у свој извештај је унео следећу реакцију дежурног полицијског службеника: „Шефе, Биља. Само једна помоћ. Ово што је Ивана јавила, овај што је везан доле, зову комуналну, одбили су га. Јел’ ништа да му не дајемо? Ништа? Па, ништа.“

То сам навела у мом мотивационом писму кад сам се јавила на конкурс за Комисију за контролу у МУП. А та реченица значи да није Ивана, ни дежурни, ни његов шеф, него велики шеф. Јер ако у држави у којој владаш дозволиш да се то и деси, значи да си ти наложио да се то догоди. У сваки случај који не решавају умешана је држава. Чак и када се сређује град ако транспарентно не видимо тендере, нема конкуренције, па не знамо и да ли би неко други с истим парама могао три пута боље. То није у најбољем интересу грађана, није у складу са законом. А не само на крају јавиш да је Депо продат фирми основаној десет дана пре. Тако смо биоскопе продали у приватизацији фирми са Бахама. Шта смо мислили? Бахами су центар кинематографије па долази. Е, па ја мислим да је битно. Ако није битно, можете да направите куплерај од Србије.

Да ли је тачно да су раднице у фабрици у Зајечару морале да носе видљиву ознаку на рукаву у време месечног циклуса?

Имамо инспекције, имамо све те кућице потребне за испуњење захтева ЕУ да можемо да заштитимо човека. Али нећемо. Ако су у Нишу носили пелене, зашто не би ове жене имале ознаку на рукаву? Наш човек је препуштен сам себи. Систем не стоји иза малог човека. И он је принуђен да носи ознаку какву год да му ставе, како би сачувао посао. Пристајеш на све, јер систем не стоји иза тебе. Направили смо антисистем за малог човека. Сваку нашу генерацију треснуо је рат и знаш да је он врло могућ, а они то застрашивање користе за скривање личног богаћења.

Изоловани сте као борац за систем и институције, преживели тортуру, приморани да напустите земљу. Када видите бившег председника како игра код шеика, Дачића како пева Ердогану на турском, Мају Гојковић у хиџабу, Вулина у дизајнерској униформи, керамичара и локалног власника медија који су добили…

… Огромне паре, он и његова фамилија…

… На врху БИА, човека који чита у рукопису сада новинарске извештаје… Не могу да будем пристојна. Али, мрак је најтамнији пред зору.

Мислите да ће ти људи, „духовити“ и „забавни“, открити нападаче на вас?

Која истрага?! Што би они истраживали сами себе?

Натераћете их? Нисте стали, упркос свему, прворангирани сте на конкурсу за решавање притужби грађана на рад МУП-а. Како ће министар полиције да се снађе с тим?

Па, доктор мора да се помучи. Ја сам се и јавила да би се он мучио. Не да би се радовао. И јавила сам се јер грађанство нема поверења у пољуљану институцију полиције, јер су је политичари разорили. Подстакнута сам нападом на мене који није решен. И због Савамале, као показатеља тешке бахатости. И рекла сам да сам свесна да немам политичку подршку ни партије на власти, ни доктора, али да ме то не спречава. Нису паре у питању. Дневница је око 1.000 динара по седници, ево, ја ћу да радим за џабе. Али, ако будем у тој комисији, показаћу на првом састанку како се ради, иако не желе да тако учине да би имали резултате, обавестићу о томе јавност. Није борба против корупције само штиклирање кућица за ЕУ.

Када председник каже да је Вулин добио стан пре но што је он дошао на власт…?

Па, шта је сад то?! Нова ера и пре нове ере?! Пре нове ере ко год је украо нема везе? Нећемо онда да судимо ни за обијање трафика, ни за крађу пре но што је дошао Вучић. Пре но што је дошао Вучић, амнестија свима. Ко је украо, украо је. Бахато. Тај језик не разумем. Не критикујем ја Вулина са позиције политике. Ово има везе са пљачком! И није тема оставка. Тема је хоћемо ли да идемо у затвор или нећемо. Или смо криви, или нисмо. Одакле стан? Тачка.

Хајмо докторе Небојша Стефановић, отворите финансијску истрагу. И рекла сам, ако дођем на место контролора МУП-а можда ћемо да видимо да је тетка платила порез, а можда стигнемо и до срца Србије. До Косова. Вулин је био на позицији где су се сливале велике паре. То треба да се провери, је ли то Косово та тетка или је тетка нека друга. А то је веома лако. Имате тетку која је живо биће, ако је дала 200.000 еврића, морала је да плати тамо негде. Само, чудно је баш 200.000 еврића а живи у Канади, то ће пре да буду неки долари, па онда где је папир о конверзији, и да ли је тетка уплатила тамо на неки рачун, опет папир, папир из банкице тамо и папир из банкице овде. И папир опет о плаћеном порезу на трансфер. И? Је’л то неки проблем?

Исто те приче са Малим. Све је било лажно? Нема 24 стана? Ко је рекао да Мали има 24 стана? Он је био директор, законити заступник у фирми која је купила 24 стана. Био је повезан са Лукоилом, јер је био у тендерској комисији испред Агенције за приватизацију. После Агенције отишао је да ради у Беопетрол, фирму у чијој приватизацији је учествовао. Имате извештај Савета за борбу против корупције о томе. КРИК пише о томе. Нема елемената за тужилаштво? Јер им је оправдање да се предикатно кривично дело десило негде у Тунгузији?! То показује само да није то урадио Синиша Мали за себе, него за некога ко тренутно има моћ да заустави процес истраге.

Вучић је дошао на власт на таласу борбе против корупције?

Јесте, али је то било све причам ти причу. Имао је неколико састанака са нама у Савету тада, међутим, то је била фарса.

Данас, после ослобађајуће пресуде Мишковићу каже: „Ево вам тајкуни па нека вам они воде државу.“ Шта то значи?

Да је много безобразан. Ето, то значи.

Зашто то кажете?

Зато што то мислим. И зато што он има све полуге власти.

Он је заправо овим поручио да неко други управља правосуђем, а не држава?

Приче за малу децу. Разорили су и полицију и тужилаштво и судство до те мере да су достојанство професије згазили, иако стручних људи има. Али најчешће стручни људи јуре резани дуван, бабе по пијаци, лубенице… А то што је нађено, чучи у фиоци као потенцијал за уцене и коалиције. Многе приче су истражене, али су само служиле за подмићивање, за рекет.

Када Весић каже новинарки Н1 Маји Николић „кандидуј се па ћемо да расправљамо“, шта је оно што је желео да прећути? О чему није желео да прича?

У извештају Савета за борбу против корупције пише да не постоје докази о разним отписаним дуговањима људи и фирми које су користиле простор, да не постоје одређени уговори како је дат простор, не постоје тендери, нема транспарентног располагања јавном својином. И сад ће на то неки мали Тито да ниподаштава Савет јер нема контра аргументе. Све је новац, све је лични интерес. То само значи да су много безобразни и да много краду. Не развијаш државу, друштво, сви долазе код тебе по аусвајс да би се запослили, чак и као бабасера. Играли сте монопол? Он нема само најбоље црвене и зелене улице,
он има све, а ми сви као играмо тај монопол. Шта можеш да урадиш? Да ресетујеш цео систем. Ако се то не деси, имаћемо пропалу државу која ће нестати. И то се дешавало у историји, не бисмо били први. Римско царство је нестало, па што не бисмо ми? Али одговорност за то моји потомци неће носити. Нечији други хоће.

ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • U Srbiji je MAFIJA strpala drzavu u dzep. Sta reci na to da glavni reketas za ozakonjenje objekata ili legalizaciju je bas ona osoba koja mora da bude odgovorna za rad ye institucije

  • Konačno intervju sa nekim iz DJB-a. Odličan intervju.To je prošlonedeljne izdanje verovatno jer sam odmah kupila NIN,mesecima vas nije bilo ni kod njih.Dobro logično,da bi ljudi kupili novine.Ima i odličan Radulovicev tekst u izdanju koje je trenutno na kioscima

  • Moram da priznam da sam potpuno imao drugačije mišljenje o ovoj ženi…smatrao sam da je izmislila priču o napadu na nju…ali sam se prevario i javno joj se izvinjavam!
    Ovakvu hiruršku analizu našeg stanja ali i takoreći konkretna uputstva gde je izlaz..ne sećam se gde sam zadnji put našao..Iz teksta je svakom lako razumljivo gde smo, ali ona je osoba koja ukazuje na izlaz. A to je ono što drugim ljudima koji slično pišu, nedostaju. Jer i ja kao advokat i običan čovek znam da smo u čabru, to svi normalni znaju, ali ova gospođa zna i kako da presečemo ovu agoniju. Nju bih ja za Predsednicu Vlade….

    • Svaka cast gospodjo, Vi dajete presek stanja u drzavi kakav jeste i zasluzujete punu paznju! Ja sam spreman dati punu podrsku Vasem radu i radu Vaseg pokreta, jer sami necete uspeti!

  • Мирослава је “кева”.
    Извињавам се на жаргонском речнику, али некада најбоље и најкраће описује мисли…
    Боже, како да вас (све комплет) доведемо у позицију да урадите нешто?
    Овај је много зајахао.
    Она “опозиција” се групише.
    Медији катастрофални.
    И сви заједно игноришу и саплићу ДЈБ.
    Не знам како испливати на површину.
    Велики поздрав за храбру Мирославу и остало храбро друштво.

  • Ovakve i slične (istine)vesti širiti da narod još bolje dobije informacije o bahatosti “intelegentnih i bezobraznih” bitangi. Pogledajte kakvi su to “likovi” sem isusa hrista (gospodar vučić (malo slovo za malog čoveka)) babic,martinovic djukanović,ono štene predsednik opštine Palilula, pa onaj iz vojvodine,mislim jovanov,pa preletačević (stručnjak za autobuske stanice)gojković, kakva iz nje “intelegencija”zrači,imam utisak da bi izgubila 4 nacrtane guske,a ne neki pravni spor. Uglavnom smo sami krivi što smo to dozvolili i što i dalje u principu dozvoljavama tu bahatost. Napomena mala slova su namerno upotrebljena za (meni)male likove.