Mediji Saopštenje Skupština

Nijedan medij nije izvestio o farsi sa poslaničkim pitanjima Vladi Srbije

Nijedan veći medij nije izvestio o jučerašnjoj farsi sa poslaničkim pitanjima Vladi Srbije i laži koju je izgovorila predsednica Skupštine Maja Gojković. Mediji su glavni krivci što građani ne znaju šta se dešava u najvažnijoj instituciji u Srbiji u kojoj se donose svi zakoni koji utiču na njihove živote.

Iako je tokom sednice poručila poslanicima “da će svi kao i uvek doći na red da postave pitanja”, to se juče nije dogodilo. Poslanici DJB i ostale kolege iz relevantne opozicije nisu došli na red da postave pitanja, baš kao ni pre godinu dana kada se premijer Vučić sa ministrima usudio da dođe u parlament i odgovara na poslanička pitanja koja su, inače, obavezna poslednjeg četvrtak u mesecu.  Tada je Vučić, kao sinoć premijerka Brnabić, svojim tiradama i monolozima ”pojeo” tri sata predviđena za pitanja i raspravu.

Osim što donosi zakone, Skupština je i mesto na kome se vrši kontrola izvršne vlasti. U Skupštini bi mogla da bude izvršena kontrola rušenja u Savamali, kontrola biračkih spiskova, kontrola rada medija, kontrola “Vulinove tetke”, kontrola subvencija stranim invectitorima, kontrola korupcije, kontrola svega onoga što izvršna ne želi da radi.

Nijedan medij nije objavio da je Gojković juče još jednom prekršila poslovnik i time slagala poslanike i građane Srbije. Da li smo negde čuli ili pročitali varijacije na temu ”Maja Gojković slagala da će svi doći na red sa pitanjima. Baš kao što pre godinu dana nisu”.

Izbegavajući  da javnost obaveste o direktnoj odgovornosti Gojkovićeve za farsu od poslaničkih pitanja, mediji joj pomažu da sakrije podmetanja i laž. Kada bi na naslovnim stranicama medija osvanula vest o farsi koju SNS pravi u skupštini, farsa bi prestala. Mediji postaju njen glavni partner u kreiranju, kako oni vole da kažu, cirkusa, u unižavanju parlamenta i nepoštovanju vladavine prava u ovoj instituciji.

I kada kažemo mediji, ne mislimo na Pink, Informer, Srpski telegraf, Studio B ili Alo, jer to nisu mediji već propagandna glasila vlasti. Mislimo na RTS, na Politiku i Večernje novosti, na Danas, N1 i B92-O2-Prvu, ali i na UNS i na NUNS. Mediji ne rade svoj posao. Građani ne znaju šta se dešava u Skupštini i misle da se samo radi o cirkusu. Za to su krivi mediji.

Pitanje je sinoć postavilo tek šest poslanika od 47 prijavljenih, i to četiri iz redova vladajuće koalicije. Poslanici imaju na raspolaganju tri minuta, dok premijerka i ministri mogu da odgovaraju bez vremenskog ograničenja, što se juče i dogodilo. Gledali smo poslanika Muamera Zukorlića, predsednika Odbora za obrazovanje koji je to mesto dobio sa kvote SNS (dakle on je koalicioni partner SNS) kako pola sata kobojagi ”rešeta” premijerku Brnabić.

Mediji, dakle, ili ne znaju ili ne žele da znaju da su poslanička pitanja kontrolni mehanizam parlamenta nad radom Vlade. Ako ne veruju Dosta je bilo, mogu da pogledaju na sajtu Otvorenog parlamenta, koji se bavi monitoringom rada Skupštine Srbije, gde se navodi da je Vlada Srbije poslednji put bila u Skupštini Srbije pre tačno godinu dana, iako je u obavezi da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu tokom redovnog zasedanja, odgovara na pitanja poslanika. Da je Gojković poštovala poslovnik, Vlada Srbije je otad najmanje šest puta morala da izađe pred poslanike i odgovara na njihova pitanja, ali je Gojković umesto toga namerno završavala sednice pre četvrtka.

Prvih godinu dana 11. saziva

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sto prvi put vam govorim…Napravite avoj medij.Medij, glas opozicije Srbije.Sputnjik je idealan primer toga stim sto bi zatrazili tj kupili vreme kod emitera u susednim drzavam u pogranicnom delu za TV i radio signal. Emitovalj bi vesti kao i saopstenja opozicionih stranaka na odredjene dogadjaje pogotovo na ovakva krsenja zakona pa zvao se on i poslovnik. Okupili bi renomirane novinare koji su zrve progona koji bi svojim iskustvom mnogo pomogli u formiranju programa kpji bi razobličio sve laži Vučica i SNS mafije kao i ranijih mafija na vlasti.

    • Slažem se. Za početak, mogli bi od ovog sajta da napravite “news portal” gde bi posetioci mogli da čitaju vaše vesti, kao i vesti drugih agencija. Uz to omogućite komentarisanje vesti i forum, i privući ćete velik broj posetilaca, ako ne iz cele Srbije, a onda sigurno iz većih gradova. Znam da sve to košta, ali nažalost, bez ulaganja u propagandu, nema uspeha u politici.

  • Opet smo zaključili da su mediji glavno orudje kriminalaca na vlasti .
    Ovo je početak i kraj problema.
    Hajde da ga rešimo,video sam u jednom od komentara konkretne predloge,bravo,hajde da razradimo.
    Da podsetimo urednike iz smrdljivog RTS-a da će sigurno krivično odgovarati,i da svoje buduće vreme u zatvoru mogu skratiti ako počnu da rade svoj posao ispravno sada.
    Pozdrav dobrim ljudima