Војводина Политика Саопштењe

Чекамо одговор!

Пре неколико месеци, ми из „Доста је било“ смо у јавност изнели сумњу у хиљаде донација од по 40.000 динара које је примио СНС. Од тада је дошло до следећег развоја ситуације.

Пре неколико недеља, били смо сведоци вести објављенe на порталу БИРН-а, где се први пут јавно објавила сумња у вези „донаторства“ чланова СНС-а за време протеклих избора. Агенција за борбу против корупције поднела је пријаву против СНС-а због сумње на прање новца у кампањи због кршења Закона о финансирању политичких активности. Наведен је случај једне васпитачице, којој је локални функционер помогао да се запосли, а којој је уручен коверат са износом од 40.000 динара. Након уплате донације под својим именом, била је у обавези да доказ о уплати предочи налогодавцу.

Оно о чему се међу грађанима до сада само „шушкало“ изашло је на видело. На списку донатора од око 7000 људи који су донирали СНС-у по 40.000 динара, налази се и 103 становника Кикинде. По принципу ти мени, ја теби, и на крају сви задовољни, читава машинерија је стављена у погон. Свима са списка је заједничко да су у последњих пар година профитирали путем страначког запошљавања. Између осталог, постављени су на руководеће функције у граду, постали одборници или добили запослење по јавним предузећима или установама.

Из врха СНС-а нисмо добили одговор да ли су тачни наводи БИРН-а, већ је само путем класичног медијског спина поручено да је СНС богата странка, да њој не требају тајкуни који је финансирају, као другима. Напомињемо да се странке не баве бизнисом и да не могу да постоје богате и сиромашне странке. Странке се финансирају из средстава из државног буџета, чланарина и донација. Значи, ако је нека странка јако богата у мери која значајно превазилази оно што јој из буџета следује, у питању су донације. Чије и какве – ево овакве о каквима је налазе објавио БИРН. Све указује на то да је могуће да је ово у ствари било убацивање прљавог новца на рачун који је у СНС стигао у кешу и у износу од 2,2 милиона евра.

Покрет Доста је било поставља јавна питања за наша 103 суграђанина:
Да ли им је неко наложио да уплате исти износ од по 40.000 динара?
Да ли им је пре уплате новца, неко дао у кешу 40.000 динара?
Ако им је новац дат, ко су лица која су располагала оволиким новцем И ДА ЛИ СУ РЕКЛИ ОДАКЛЕ ИМ?

Зашто су уплаћивали по 40.000 је јасно. Баш толика је максимална сума коју смете да донирате, а то не пријавите надлежним органима. Другим речима, ово је највећа инкогнито донација која се законом толерише. Да ли је циљ и да остане инкогнито? Вероватно да. На њихову жалост, умешала се Агенција за борбу против корупције и ништа од жељене тајности није остало.

Један од основних постулата програма Покрета Доста је било је борба против партократије. Уцењивање људи путем страначког запошљавања разара државу зато што се тако људи присиљавају да гласају по наређењу, а не по свести и савести. Сматрамо да је већина суграђана са списка, који обављају јавне функције, дужна да да одговор на постављена питања. Уколико се нико из владајуће странке или наших суграђана и даље не буде оглашавао, постаће јасно да је њихово ћутање још једно у низу потврђених истина. Држава у којој се све ради „испод жита“ путем налога странака, и која не контролише токове новца није држава. Ми желимо да мењамо систем, не желимо страначке уцене, желимо транспарентну и уређену државу.

Зато, Доста је било ћутања, време је за одговоре!

Градски одбор
покрета Доста је било Кикинда

Ознаке

ДЈБ Кикинда

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар