Beograd Ekologija Saopštenje Urbanizam

Dosta je bilo đubreta na Bežanijskoj kosi

Građani Treće mesne zajednice Bežanijska kosa, posebno oni koji žive u ulici Srđana Aleksića, kod okretnice autobusa 74 i 75, postali su zatočenici fekalija, smrada, đubreta, pacova, čopora pasa i “karton naselja” tik uz okretnicu. Bezbroj žalbi su građani ove mesne zajednice uputili nadležnim institucijama, od gradskih do republičkih, ali odgovore nikada nisu dobili.

Podjednako nehumano žive i stanovnici zgrada koji redovno plaćaju poreze i komunalije, kao i stanovnici „karton naselja“ koje se nalazi odmah pored okretnice.

Stanovnici “karton naselja” skupljaju sekundarne sirovine i gomilaju ih kod svojih udžerica. Gledajući ih kako žive, jasno vam je da padaju u vodu sve one priče o inkluziji u zajednicu, jer se gradske i republičke strukture odnose prema njihovoj situaciji kao prema apstraktnom problemu, a ne kao prema ljudima od krvi i mesa.

Odgovorni ni građane u zgradama ne posmatraju ništa bolje. Cisterna za pranje ulica prođe ovim delom grada dva do tri put godišnje jer, prema rečima jedne od komunalnih službi, građani iz Treće mesne zajednice spadaju u kategoriju „sedmog reda“. Ovako ocenjeni građani se rano ujutro bude uz petlove, blejanje ovaca, magarce i muziku, a uveče su sretni što su stigli poslednjim autobusom iz grada dok je još dovoljno osvetljeno pa su relativno bezbedni od čopora pasa.

Na pozive da pomogne se jedino odaziva interventna policija, ali ni oni ne zalaze u “karton naselje”. I Zoo higijena tvrdi da čopori pasa iz tog područja nisu u njihovoj nadležnosti. I tu nije kraj. Ovaj deo služi kao deponija na koju vlasnici firmi bacaju sve, od medicinskog otpada do krša, građevinskog otpada, pa čak i azotno đubrivo.

Zato svaki poziv Aleksandra Šapića, predsednika Opštine Novi Beograd, da “budemo humani” pada u blato i đubre Treće mesne zajednice na Bežanijskoj kosi. Smeće u kome žive građani ovog naselja vidi se i na Gugl mapama, i prostire se sve do Bežanijskog groblja.

Očigledno je da će žalbe i molbe ostati deponovane negde u birokratskim arhivama nadležnih jer je to „humano“, sve dok jednog dana u ovom kraju ne izbije neka ozbiljna epidemija.

Stanovnici Bežanijske kose zahtevaju od vlasti Grada Beograda i Republike Srbije da im omoguće ljudske uslove za život, a da stanovnicima “karton naselja” obezbede mesto gde će živeti kao ljudi.

 

Ekipa Fejsbuk stranice Dobro jutro Bežanijo

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vidite ovako ja sam pravedan i clan sa DJB i ovo sto ste napisali nije u redu.Kakve veze ima Sapic sa odnosenjem smeca iako je predsednik opstine?Svi znamo da je za to zaduzena gradska vlast i JK Cistoca Beograd.Zato nemojte molim vas da mesate fondaciju “Budi human” koja pomaze maloj deci i odnosenje smeca na teritorije opstine Novi Beograd.Gradska vlast ne voli Sapica i zato to radi takve stvari stvara lazne deponije i okrivi predsednika opstine a oni krivi za to!Ja volim istinu i vi sami ste napisali da gradjani zahtevaju od gradske i republicke vlastida urede to i da zive normalno.Samo objektivnost trazim,pa nemojmo i mi sada da napadamo neke ljude koji nisu krivi ja sam iz razloga pravednosti i istine clan DJB.Naprednjacka stranka je veliko zlo koje se desili ovoj drzavi i ovom gradu i zato moramo reci samo istinu i boriti se istinom.Hvala na razumevanju.