Skupština

Poslanička pitanja Vladimira Đurića

Pitanje za predsednicu Skupštine – kada će staviti na dnevni red zahtev za svoju smenu, kako je obećala, i kako bi se u ovom domu razgovaralo o načinu na koji ga vodi?
Predsedniku države postavljamo dva pitanja – kada će podneti ostavku na mesto predsednika stranke i da li koalicija sa Ramušem Haradinajem predstavlja uvod u izbacivanje preambule iz Ustava?

Predsednici Vlade tražimo da nam dostavi potpisan tekst zakletve sudija u Prištini da ga uporedimo sa tekstom koji su neki poslanici dobili od nekih sudija. Nju pitamo i da li će reagovati i šta će preduzeti povodom izjave Amfilohija Radovića da su Srpkinje koje su zakonito prekinule trudnoću ubile više dece od Hitlera i Musolinija i na izjavu partrijarha Irineja da su srpkinje dužne da rađaju? Kao pravoslavni vernik sa velikim očekivanjima i razočaranjem, molim premijerku da posavetuje sve žene koje se osećaju uvređeno i ugroženo ovakvim izjavama, kome da se obrate za zaštitu od govora mržnje crkvenih velikodostojnika.

Predsednici Vlade ponovo postavljam pitanje koje sam jepitao na sednici kada je iznosila ekspoze, ali se tada oglušila. Naime, Transparentnost Srbija od februara ove godine pokušava da dođe do kopije koncesionog akta i Studije opravdanosti koncesije za Aerodrom “Nikola Tesla“, kako bi videli da li je odabrani model koncesije za Srbiju povoljniji od alternativnih rešenja (npr. ulaganje sopstvenog kapitala Aerodroma ili sredstava iz kredita u proširenje kapaciteta, neki drugi oblik javno-privatnog partnerstva ili privatizacija). Ministarstvo saobraćaja je najpre odbilo da dostavi dokumenta uz argument da bi njihovo obelodanjivanje bilo štetno, a kasnije na zahtev Poverenika za informacije od javnog značaja odgovorilo da dokumenta ne poseduje!

S obzirom da je Ministarstvo saobraćaja u pisanom odgovoru navelo da ne poseduje koncesionu dokumentaciju, potrebno je javnost informisati ko je izradio i ko poseduje dokumentaciju o davanju Aerodroma Nikola Tesla u koncesiju na osnovu koje je Komisija za javno privatna partnerstva dala pozitivno mišljenje, kako je na njenom sajtu objavljeno pod rednim brojem 44.?

Upravni sud je 07. septembra 2017 doneo Presudu kojom se nalaže Generalnom sekretarijatu Vlade R. Srbije da u roku od 15 dana, koji je prošao, organizaciji Transparentnost Srbija dostavi tražene informacije od javnog značaja u vezi sa koncesijom za Aerodrom Nikola Tesla.

Da li je Vlada R. Srbije u roku propisanom presudom Upravnog suda ogranizaciji Transparentnost Srbija dostavila traženu dokumentaciju?
Ćutanje uprave u ovakvim postupcima nije dozvoljeno i podleže prekršajnoj odgovornosti. Da li je protiv bilo koga iz Vlade pokrenut prekršajni postupak zbog sakrivanja informacija o planiranoj koncesiji za Aerodrom Nikola Tesla?

Ministarku pravde pitamo da li će Udruženju tužilaca, Društvu sudija i nevladinim organizacijama koje su napustile javnu raspravu o ustavnim promenama, u kojoj su učestvovale na poziv ministarstva, odgovoriti na pismo i da li će postupiti onako kako joj je sugerisano u tom pismu, a to je da Ministarstvo pravde blagovremeno, pre nego što nacrt ustavnih rešenja uputi Venecijanskoj komisiji, predstavi javnosti svoj predlog izmene Ustava, jer ove organizacije napustile su dijalog protestujući tako protiv rešenja kojima se dalje urušava inače tanka i nepostojana nezavisnost pravosuđa?
Molimo da nam se omogući uvid u ta ustavna rešenja koja izazivaju zabrinutost društva sudija i udruženja tužilaca.

Predsednicu skupštine pitamo kako napreduje implementacija Portala za nadzor javnih finansija čije je uvođenje najavljeno još decembra 2015. godine? Tada je najavljeno isto ono što se i sada najavljuje, a to je da će pravo pristupa portalu imati najpre članovi nadležnog skupštinskog odbora za finansije, a potom i svi narodni poslanici. Od tada do danas, nakon skoro dve godine, nema apsolutno nikakvog pomaka u davanju narodnim poslanicima pristupa portalu na kojem bi oni mogli pratiti detaljne, realne, ažurne i kompletne podatke o stanju javnih finansija.
Od izuzetne važnosti je da dobijemo informacije po ovom pitanju, s obzirom da se ovaj projekat finansira od strane Švajcarske.

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Odličan je gospodin Đurić, nešto ga nisam primećivao u početku ali u poslednje vreme je veoma aktivan i dopada mi se njegovo delovanje.Samo napred!