Beograd Saopštenje Urbanizam

Zašto se betonira Beograd? (Betonizacija 3. deo)

Grad ubira novac na dva glavna načina:

prodajom zemljišta, tj. izdavanjem u dugoročni zakup (ukoliko je ono u javnoj svojini), i naplatom doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta.

Ovim procesom rukovodi JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Vrednost zemljišta je u direktnoj korelaciji sa potencijalom izgradnje – stoga je prosta i sebična logika „što više betona, više para“. A doprinos za uređenje treba da se koristi za izgradnju nove infrastrukture i izgradnju grada „u širinu“.

Budući da se uglavnom prodaju slobodne površine gde infrastruktura već postoji, ostaje skoro „čist keš“.

Onda ne čudi zašto je partokratiji ovo brz izvor ogromnog novac. Direkcija deo novca koristi za svoje potrebe, deo za investicije, a deo uplaćuje u gradsku kasu.

Primer 1: Lokacija projekta „Ablok“ u novobeogradskom bloku 67a je prodata 2011. po početnoj ceni od 10 miliona evra. Doprinos (taksu) za uređenje zemljišta za četiri faze od cca 120.000 m2 investitor je platio više od 10 miliona evra. Od tih 3,6ha grad se naplaćuje oko 20 milion evra. Da je kojim slučajem na toj parceli bio predviđen park, grad ne bi zaradio ništa. A da su planirali humaniji sadržaj, sa razuđenijim objektima manje spratnosti, naplatili bi se 3-4 puta manje.

Primer 2: Ceo proces izmena planova je netransparentan. Posebna je tema korupcije i kršenja zakona u četvorouglu Sekretarijat za urbanizam, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Zavod za urbanizam i Komisija za planove. Niz je primera kako su nerezonski menjane namene i gabariti, a pogotovo bodu oči velike izmene u planovima nakon javnih uvida – svaka veća izmena traži novi javni uvid, što trenutna vlast ne smatra zakonskom obavezom.

Da ne bi sve bilo dosadno i rizik izgradnje podneli privatni investitori (koji ipak moraju da brinu o svom profitu), u celu priču se uključuje i državni investitor „Građevinska direkcija Srbije“. Poznara po „smrdljivim zgradama“ u bloku 72 (naselje „Ivan Ribar“) i obmanjivanju stanara „Stepe Stepanovića“, ovo preduzeće je sada čest kupac građevinskih lokacija.

Kako zaustaviti betonizaciju?

Buduća gradska vlast treba da stavi moratorijum na sve planove višeg reda (Generalni plan i 10 planova generalne regulacije). U zadatom roku se mora izvršiti revizija planova i putem profesionalne javne diskusije odrediti smernice budućeg razvoja i implementirati izmenjene planove. Beograd treba da raste, ali ponajviše u širinu.

Otvoreni gradski blokovi su formirani još pre 30-40 godina i nisu predviđeni za dalju izgradnju. Mogu se privoditi nameni i neizgrađene površine unutar samog grada, ali se moraju primenjivati parametri prilagođeni okolini i stvarnim potrebama, bez da na bilo koji način ugroze postojeće ambijentalne celina i kvalitet života.

Dosta je bilo Novi Beograd

 

Betonizacija Beograda (1.deo)

Kako su Đilas i Mali urbanistički nokautirali Beograd (Betonizacija 2. deo)

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mnogo ste dobri.Ostali iz opozicije vam nisu ni blizu,a verujte mi guglovala sam,baš zbog onog”drugog izbora” na beogradskim i parlamentarnim izborima,jer nije isto kao na predsedničkim.Nekako se čovek bolje oseća ako ima neku rezervu,nego ako je nema. Ja,na žalost,nemam varijantu B.
    Srećna sam što se pojavio neko za koga mogu da glasam, i teško bi mi bilo da nestanete sa politicke scene.
    Zašto u svim medijima izbegavaju čak i da spomenu DJB a kamoli da pozovu nekog iz DJB-a u emisiju,
    ili da objave neki dobar DJB-ov tekst? Zašto ste ukinuti iz medija?

    • Jutros,na N1,novinar NINa nabroja sve osim DJB i to je praksa.Tokom predizborne noci Draza i Zarkovic potcenjuju pokret i sprdaju se,kao nemaju cenzus.Po proglasenju rezultata i najveceg iznenadjenja 2016.,kao,nista nije bilo.Od tada,ignorisanje i stara prica.Zasto?Nisu iz ekipe politicke kaste,autenticna su stranka koju ne mogu da kontrolisu,nisu za Nato i EU po svaku cenu.O tome smo sve rekli.a imaju i oni mana.Ne znaju da nastupaju efektno u medijima(Biljic je bio katastrofa dva puta na N1,prica ono sto hoce novinar a ne ono sto treba.Umesto o programu i DJB,prica o drugim strankama i kolonama iako je receno da je ta tema zatvorena/iz stranke kazu pa to zanima novinare-ali ne zanima gradjane i DJB).Ne umeju da koriste i kapitalizuju to sto imaju,cesto ne uvazavaju savete clanova i simpatizera itd.U medijima ih nikada nije bilo,ima za to mnogo razloga,ali treba se prilagodjavati,uciti od drugih i bolje koristiti malobrojne prilike u medijima.Konkretnije ,jasno,jednostavno da moze narod da ukapira,sa vise emocija a ne kao da predaju na strucnom forumu.Sve sam ovo davno rekao,pa da ponovim.

    • Valteru,gledam intervju, nije loš intervju i čovek nabroji sve i ne pomenu DJB,odmah se diskreditovao,nisam mogla više ni da nastavim da gledam intervju.Šta ima takvog da slušam dalje,kad ti ne pomeneš najveću opozicionu stranku u parlamentu.
      I tako redovno.Ko da imaju neku neku autocenzuru da DJB ne treba pominjati.Neki problem imaju sa DJB-om.
      Meni je Biljić bio dobar.
      Nastupi u Skupštini bi mogli biti bolji.Ne bi trebalo da se ponavljate.To vam je jedna od retkih prilika da se pojavljujete u medijima.
      Gde vam je gosn.Mihajlović? “Ovo je NARODNA Skupština!”
      Pa onaj dečko Nišlija?

  • Predpostavljala sam ovo sto ste naveli mada imam i informaciju da se najvise krade na tim krpljenjima i obnovama asfalta..naime ako se sloj ispod asfalta ne uradi dobro..zapravo zakida na utrosenom materijalu koji daje cvrstinu, i zalije asfaltom dolazi do propadanja i onda u roku od dve godine se ponovo radi..i opet isto i beskonacno..ako se secate nekad su se uluice radile jednom u 10-15 godina…sve ima svoje..svidela mi se emisija u kojoj ste ucestvovali sa Brankom Dragasem…najvise bih volela da se udruzite sa njim i ostalim strucnjacima onda bih sigurno glasala za Vas…pozdrav

  • Molim vas da nam vratite Park Mira i prijateljstva kad pobedite na izborima.
    Srce me zaboli kad vidim šta su uradili i šta rade sa jedinim pravim parkom na Novom Beogradu. Umesto trave prokopali su i betonirali staze do splavova, postavljaju velike betonske saksije usred parka (?!), umesto zelenih površina za koji mesec ćemo dobiti aleje sa jarbolima…ne želim ni da znam šta su još planirali da urade. Zamislite da tako nešto krenu da rade sa Hajd parkom u Londonu, Central parkom u Njujorku, Gorki parkom u Moskvi…neverovatno kakva samovolja trenutne gradske vlasti.

    Sposobni su da upropaste sve čega se dohvate. Od Cvetnog trga, kog su zalili u jeftini beton, preko muzičkih fontana, parkova, do Beograda na vodi sa kojim su nepovratno uništili pogled na stari deo grada. Dosta sam putovao, ovakvo uništavanje grada do sad nigde nisam video.