VIDEO Образовање Скупштина

Ана Стевановић: Едукација је наш пасош за будућност, сутрашњица припада оним који се боре за њу

Неки од претходних колега су, образлажући због чега је дуално образовање добро и позивајући се на земље у којима је успешно примењено, позвали на неке чињенице које јесу меродавне, али опет то не мења чињеницу да дуално образовање ствара јефтину радну снагу каква нама уопште није потребна, како не смемо да дозволимо да је имамо у нашој земљи. Неке колеге су такође казале да поменемо шта ми то предлажемо, који је онда систем бољи. Предлажем и позивам министра да применимо фински систем. Фински систем се показао као врло успешан, чак један од најуспешнијих у свету, а свакако најуспешнији у Европи.

Ево неких чињеница које говоре у прилог тој тврдњи. Наиме, 66% финских средњошколаца заврши, односно одлази на студије након завршетка средње школе. То је највећи проценат у Европи. Чак 93% финских ђака заврши средњу школу. Позвала бих министра да нам каже какве су бројке у нашој земљи, што се овога тиче, тако да чисто можемо да упоредимо и да видимо колико је фински концепт добар, колико је тај систем врло добар.

Такође, фински школски систем је у потпуности финансиран од стране државе. Оно што посланичка група Доста је било захтева јесте да држава за почетак макар финансира бесплатне уџбенике за ученике средњих и основних школа.

Подсетила бих и на један цитат америчког имама Малкома Икса који каже да је едукација наш пасош за будућност, јер сутрашњица припада оним људима који се данас боре за њу. Молила бих вас да запамтите ово и да обратимо пажњу на ово што смо управо рекли. Хвала.

Доста је било

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар