VIDEO Obrazovanje Skupština

Ana Stevanović: Edukacija je naš pasoš za budućnost, sutrašnjica pripada onim koji se bore za nju

Neki od prethodnih kolega su, obrazlažući zbog čega je dualno obrazovanje dobro i pozivajući se na zemlje u kojima je uspešno primenjeno, pozvali na neke činjenice koje jesu merodavne, ali opet to ne menja činjenicu da dualno obrazovanje stvara jeftinu radnu snagu kakva nama uopšte nije potrebna, kako ne smemo da dozvolimo da je imamo u našoj zemlji. Neke kolege su takođe kazale da pomenemo šta mi to predlažemo, koji je onda sistem bolji. Predlažem i pozivam ministra da primenimo finski sistem. Finski sistem se pokazao kao vrlo uspešan, čak jedan od najuspešnijih u svetu, a svakako najuspešniji u Evropi.

Evo nekih činjenica koje govore u prilog toj tvrdnji. Naime, 66% finskih srednjoškolaca završi, odnosno odlazi na studije nakon završetka srednje škole. To je najveći procenat u Evropi. Čak 93% finskih đaka završi srednju školu. Pozvala bih ministra da nam kaže kakve su brojke u našoj zemlji, što se ovoga tiče, tako da čisto možemo da uporedimo i da vidimo koliko je finski koncept dobar, koliko je taj sistem vrlo dobar.

Takođe, finski školski sistem je u potpunosti finansiran od strane države. Ono što poslanička grupa Dosta je bilo zahteva jeste da država za početak makar finansira besplatne udžbenike za učenike srednjih i osnovnih škola.

Podsetila bih i na jedan citat američkog imama Malkoma Iksa koji kaže da je edukacija naš pasoš za budućnost, jer sutrašnjica pripada onim ljudima koji se danas bore za nju. Molila bih vas da zapamtite ovo i da obratimo pažnju na ovo što smo upravo rekli. Hvala.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar