Косово и Метохија Правосуђе Саопштењe

Саша Радуловић тражио од премијерке Брнабић текст заклетве српских судија на Косову

Председник посланичке групе и народни посланик Доста је било Саша Радуловић затражио је званично  од председнице Владе Србије Ане Брнабић да нам достави текст заклетве односно, како је она навела, статусно неутралне изјаве коју су судије и тужиоци са севера Косова дали 24. октобра 2017. године у кабинету председника Косова Хашима Тачија.

У јавности се појавио следећи текст заклетве: „Свечано се заклињем да ћу током вршења дужности судије Републике Косово остати веран Уставу Републике Косово и да ћу вршити функцију судије часно, одговорно, непристрасно, поштујући правила професионалне етике.“

Иако тврди да судије нису положиле заклетву над косовским уставом, Брнабић није објавила “оригинални” текст заклетве којим би оспорила веродостојност овог текста.

Будући да ЕУ као посредник у Бриселском споразуму одбија да достави текст заклетве и упућује на Београд и Приштину, да кабинет Хашима Тачија такође ћути на захтев Доста је било да нам достави текст заклетве, а премијерка Брнабић тврди да није реч о заклетви већ о статусно неутралној изјави, Доста је било у допису Ани Брнабић тражи од ње да тај текст стави грађанима Србије на увид у што краћем року.

Два месеца након што је Српска листа која представља лице и глас Александра Вучића на КиМ, подржала владу Рамуша Харадинаја којег је Вучић до јуче називао ратним злочинцем, јавност мора да зна шта пише у заклетви и чији устав ће српске судије и тужиоци поштовати.

Доста је било указује да је коалиција са Харадинајем, а сада и заклетва судија чији се детаљи крију од јавности као змија ноге, увод у избацивање преамбуле о КиМ из Устава Србије тј. у одустајање Србије од интереса на КиМ зарад “европске будућности”.

Александар Вучић је Западу обећао да ће избацити преамбулу из Устава, тиме се одрећи свих легалних и легитимних имовинских права Републике Србије, њених правних и физичких лица, одустати од наше културне баштине на Косову и Метохији, људских права, суштинске аутономије, економских интереса.

За узврат, добија безрезервну маркетиншку подршку. ЕУ званичници Вучића зову својим пријатељем, и понављају: Србија напредује и иде у добром правцу. А уствари је супротно: пљачка јавног новца и имовине, урушавање институција и сиромашење грађана и привреде не престаје иако је Вучић 2012. добио подршку грађана на таласу обећања да ће решити криминал и корупцију.

Да се догађај у кабинету косовског премијера није могао десити без зеленог светла Александра Вучића показује чињеница да је полагање заклетве првобитно било заказано за 17. октобар, али судије и тужиоци нису дошли јер им је то забранила Влада Србије. Само два дана касније, председник Србије Александар Вучић рекао је да је дао одобрење за полагање заклетве српских судија и тужилаца за ступање у правосудни систем Косова.

images (2)
Доста је било

Доста је било

4
Оставите коментар

avatar
2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
nikicaNikola Nisdrug LukaIgor gostuski Recent comment authors
најновији најстарији
Igor gostuski
Гост
Igor gostuski

PROSLAVA NOVE GODINE JE ODLICNA IDEJA, VIDIMO SE.
OBAVESTITE N1

drug Luka
Гост
drug Luka

gdin. Radulovicu ,u buduce kada govorite o Aleksandru Vucicu i Srpskoj Naprednoj Strank slobodno recite da se radi o Srpskoj Radikalnoj Stranki. Da je Tomo Nikolic ISPUCAO sve predsednicke funkcije i poslat u PENZIJU, VUCIC predsednik drzave,a SESELJ ostaje PREDSEDNIK stranke.
Dakle da zakjucim komentar,odavno je SRS bila i ostala stranka za podkusurivanje sa svima koji nude najbolje resenje za dobrobit i opstanak kontinuiteta vladavine KOMUNISTICKE PARTIJE SRBIJE. Svi akteri koji Vam „kroje kapu“ su jos uglavnom na broju I javno prisutni samp se drugacije pozdravljaju i drugasije zovu.

gdin.Radulovicu, Vi to odlicno znate.

DOSTA JE BILO !

Nikola Nis
Гост
Nikola Nis

Sve dok ispunjava naredbe Zapada, Vucic ce biti na vlasti. Srbi genetski vole i traze vodju, a Vucic neprekidnim izbornim marketingom radi dobar posao za sebe i ucvrscuje se sve vise na vlasti. Srbi su odabrali bezanje na Zapad pre nego da se bore za svoja prava. Pitam se gde je nestao onaj slobodarski duh naseg naroda, ona silna epska poezija, stalni ustanci pod Turcima, borbe za oslobodjenje svih krajeva od Turaka? Za Srbina su svi politicari isti i zato vecinom i ne glasa. A cinjenica je da se zivi sve losije, a mi kao da smo se potpuno predali…

nikica
Гост
nikica

imenjace, kao sto si i sam konstatovao da Srbi genetski traze vodju krajnje je vremeda i opozicija krene medju narod da pretstavi svoje programe, ideje i svog jedinstvenog vodju a sta pise u preambuli i zakletvi nije bitno – bitno je kakvo je pravo stanje a ono je na zalost takvo da slavi samo ,,Aco srbine,, x 23