VIDEO Образовање Правосуђе Скупштина

(ВИДЕО) Владимир Ђурић – Тешко да ће судови штитити децу од послодаваца блиских власти

Члан 26. предложеног закона о дуалном образовању регулише последице раскида уговора који може настати и из разлога што послодавац не испуњава своје обавезе из уговора о учењу кроз рад. На страну што нисмо прецизно чули које су то обавезе послодавца, остаје и питање како ће се постарати кроз правни систем ове земље да те обавезе које послодавац није испунио, па је због њих дошло до раскида уговора, тај послодавац на концу ипак испуни? Сада долазимо до тога да ће се то можда радити на неком суду и долазимо до проблематике правосуђа. То је сада један од разлога зашто се противимо доношењу овог закона у време, у тренутку и у ситуацији у којој се наш правни систем тренутно налази.

Зато мислим да је битно ово приликом рећи – ми тежимо ЕУ и позивамо се на добре европске примере и добре европске праксе, између осталог и када је дуално образовање у питању, али избегавамо да упоредимо европско правосуђе и српско правосуђе. У српском правосуђу Друштво судија и Удружење тужилаца је напустило радну групу која преговара, која расправља о Поглављу 23, јер је забринута због предлога који Влада Републике Србије планира да имплементира у уставне промене и забринута је за нарушавање независности правосуђа. Ово је врло важна ствар.

Послодавци у овој земљи радна места отварају у блиском контакту са политичким представницима, са влашћу, јер су то субвенционисана радна места. Већ због тога утицај на правосуђе је веома велик и немојмо бити наивни и очекивати да ће деца своја права на таквим судовима остварити. Хвала.