Војводина Медији Саопштењe

Нови притисак на независне медије

У Србији 2017. године више никоме није чудно када се угаси још један медиј или гледана емисија, која не служи као реклама за владајући СНС или макар не извештава по диктату власти. Притисци се обично врше индиректно, путем учесталих посета финансијских инспектора, злоупотребе пореских органа или једноставним одбијањем емитовања у оквиру пакета кабловских емитера у државном власништву.

После укидања “Утиска недеље”, партократских разрешења и именовања на РТВ Војводини и Студију Б, као и гашења Кикиндских и Врањских новина, нови случај гушења медијских слобода десио се у Новом Саду. Наиме, ТВ Канал 9 Нови Сад добио је од Телекома обавештење да ће од 8. новембра програм ове приватне локалне телевизије бити избачен из пакета државног провајдера, који се нуди корисницима кроз услугу ИПТВ-а. У обавештењу се не налази и образложење за овај потез Телекома, те није јасно којим се то разлозима руководио Телеком приликом доношења овакве одлуке, јер неће бити укинуто емитовање других сличних регионалних телевизија. На овај начин, једина оштећена страна је ТВ Канал 9, јер ће неминовно изгубити део својих гледалаца који користе ИПТВ, што ће додатно отежати пословање ове прве приватне телевизије у Новом Саду.

Подсећамо грађане да су у програму ТВ Канал 9 имали прилику да се појаве и чланови опозиционих странака и покрета, али и чланови независних синдиката и невладиних организација. Тако су само у последњих десет дана, у емисији Отворени екран Канала 9, гостовали др Иван Стијеповић, члан ДЈБ и потпредседник Скупштине АПВ, Бошко Обрадовић, председник покрета Двери и народни посланик, као и народна посланица Санда Рашковић Ивић. Раније су у овој емисији гости били Саша Јанковић, Саша Радуловић, Војислав Шешељ, Мариника Тепић и многи други. Једини који се нису појављивали на Каналу 9 били су представници СНС-а, јер нису одговарали на позиве новинара и уредништва ове телевизије, што се такође може сматрати једном врстом притиска и негативне поруке.

ГО Доста је било – Нови Сад најоштрије осуђује још један скандалозан покушај притиска власти на независне, локалне медије и позивамо Телеком Србије да повуче своју одлуку и остави ТВ Канал 9 у понуди ИПТВ-а. Благовремено и тачно информисање је уставом гарантовано право грађана Србије, а локални медији имају веома важну улогу у томе.

ГО Доста је било – Нови Сад

Ознаке