Београд Образовање Саопштењe

Вратићемо свим родитељима преплаћен новац за вртић

Доста је било ће свим родитељима који су преплатили вртић вратити новац, без обзира да ли су тужили Град Београд или не.

Апелациони суд у Београду потврдио је првостепене пресуде по којима родитељи имају право на накнаду штете. Градска власт је недавно најавила да ће новац вратити, али само родитељима који су поднели тужбе. ДЈБ ће свима вратити преплаћено, предвиђено је нашим предизборним Планом у 20 тачака за Београд са којим смо пре четири месеца изашли пред Београђане. 

План ДЈБ у 20 тачака за Београд

Градске власти сву кривицу за поткрадање родитеља сваљују на претходну градски власт предвођену Драганом Ђиласом иако су Београђани увећану цену вртића плаћали све до 1. јануара 2015. a Синиша Мали је на чело Београда дошао у новембру 2013.

Не само да су наставили Ђиласову незакониту праксу увећаних цена, градске власти на челу са Малим и СНС уместо да врате одмах преплаћено,  одлучиле су да уђу у судске спорове што значи да је и по том основу нанета додатна материјална штета градском буџету. Наиме, излазак на рочиште износи око 100 евра, писање тужбе најмање још толико, наплаћује се и приступ суду што значи да ће Град сваком родитељу на име судских трошкова морати да плати најмање 500 евра.

Током четири године, од 3. априла 2010 до 31. децембра 2014. родитељи су плаћали вртић скупље него што је то било законом прописано – уместо  2.700 плаћали су и до 8.700 динара.

Према Закону о предшколском образовању и васпитању родитељи су у обавези да плаћају 20 одсто економске цене вртића по детету, која је пре поскупљења 2013. износила 13.000 динара. Међутим, уместо 2.600 родитељи су плаћали и до 8.700 динара. После поскупљења у јануару 2013, рачуни су достизали и 9.700 динара иако је економска цена остала иста.

ДЈБ нуди конкретан план за решавање проблема око судских спорова који тренутно око 12.000 родитеља води пред пред судовима против града Београда и предшколских установа чији је оснивач Град. План је крајње једноставан – потребно је да градски органи, пре свега Скупштина града Београда, наложи Градском јавном правобранилаштву да позове родитеље на закључење судског или вансудског поравнања и да их обештети у најкраћем могућем року.

Међутим, актуелна власт је досад тврдила да родитељи нису у праву и да нема намеру да надокнади почињену штету и без судских пресуда споразумно врати новац. Кад буду донете правоснажне пресуде у корист родитеља, Град ће морати да издвоји више милиона евра за надокнаду штете а сваки дан одуговлачења увећава трошак за градску касу. За то време Град планира да потроши три милиона евра за јарболе и заставе.

Због неодговорне политике градске власти и игнорисања обавезе накнаде штете, ДЈБ је 2016. године позвао родитеље да судским путем остваре право на накнаду штете и понудио им бесплатну правну помоћ.

ДЈБ ће водити одговорну социјалну политику. Сматрамо да држава из буџета треба да плаћа све трошкове боравка деце у обдаништима за све грађане Србије, као и да изједначи приватни сектор са државним и омогући и приватним обдаништима да по истој цени чувају децу. Право детета на образовање и васпитање не сме да зависи од економске снаге његових родитеља. Уколико добијемо поверење Београђана, свим родитељима ће бити враћен дуг за вртиће.

Повезани текстови:

План ДЈБ у 20 тачака за Београд

Вртићи затворени за сиромашну децу

Позив родитељима за заједничку тужбу због цене вртића

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ko osvoji Beograd,osvojio je celu Srbiju. Vi mladim roditeljima OBECAVATE sve ono sto njima NETREBA. Radno sposobnom zivlju Srbije TREBA pristojna mesecna zarada pa neka oni raspolazu sta ce ,kako ce i kome ce placati usluge. Njima ne treba POLITICKA MILOSTINJA.
    “GOSA” je isto Beograd,pomozite njima pomogli ste celoj srbiji. Sramota . Pustite pricu o vracanju penzija,besplatnih vrtica i udzbenika. Oslobodite narod od malih plata,lihvarskih banaka,laznih demokratskih partija i pokreta,groblja su nam sve veca i veca. Kako je krenulo POLTRONI u srbiji ce uskoro imati svaki po 10 kuca,15 stanova,20 automobila i hektara zemlje koliko pozele. Narod umire i bezi odavde jer mu je sve jasno ,a NEMA ko da mu pomogne.

    DOSTA JE BILO supljih prica.

    • Druže Luka,
      Pod prvo obratite pažnju na pravopis. Pod drugo manite se malograđanske priče i pročitajte, informišite se malo pre nego što prokomentarišete nešto. Da li ste uopšte pročitali šta je gore napisano? Da li ste pročitali da se ne radi o “milostinji” nego o pokradenim parama. Obraćate se DJB pokretu kao da je pokret na vlasti. Ako mislite da besplatni udžbenici i vrtići i vraćanje pokradenih para roditeljima nisu važni(to je tema ovde) onda bolje nemojte ništa ni komentarisati jer nisam siguran da bilo šta razumete. A što se tiče standarda , što je sigurno široka tema, verujem da će te u programu pokreta i njegovim principima naći nešto i na tu temu (gde sam i ja našao)što će sigurno biti zanimljivo što se standarda tiče i kako ga dostići. A to se ne radi preko noći niti prikazivanjem lažnog standarda subvencijama stranim i domaćim gubitaškim kompanijama niti otimanjem penzija, rasprodajom građevinskog zemljišta partiji, cenzurom u medijima, sudstvom koje nije nezavisno, policijom u službi partije itd..