Beograd Obrazovanje Saopštenje

Vratićemo svim roditeljima preplaćen novac za vrtić

Dosta je bilo će svim roditeljima koji su preplatili vrtić vratiti novac, bez obzira da li su tužili Grad Beograd ili ne.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepene presude po kojima roditelji imaju pravo na naknadu štete. Gradska vlast je nedavno najavila da će novac vratiti, ali samo roditeljima koji su podneli tužbe. DJB će svima vratiti preplaćeno, predviđeno je našim predizbornim Planom u 20 tačaka za Beograd sa kojim smo pre četiri meseca izašli pred Beograđane. 

Plan DJB u 20 tačaka za Beograd

Gradske vlasti svu krivicu za potkradanje roditelja svaljuju na prethodnu gradski vlast predvođenu Draganom Đilasom iako su Beograđani uvećanu cenu vrtića plaćali sve do 1. januara 2015. a Siniša Mali je na čelo Beograda došao u novembru 2013.

Ne samo da su nastavili Đilasovu nezakonitu praksu uvećanih cena, gradske vlasti na čelu sa Malim i SNS umesto da vrate odmah preplaćeno,  odlučile su da uđu u sudske sporove što znači da je i po tom osnovu naneta dodatna materijalna šteta gradskom budžetu. Naime, izlazak na ročište iznosi oko 100 evra, pisanje tužbe najmanje još toliko, naplaćuje se i pristup sudu što znači da će Grad svakom roditelju na ime sudskih troškova morati da plati najmanje 500 evra.

Tokom četiri godine, od 3. aprila 2010 do 31. decembra 2014. roditelji su plaćali vrtić skuplje nego što je to bilo zakonom propisano – umesto  2.700 plaćali su i do 8.700 dinara.

Prema Zakonu o predškolskom obrazovanju i vaspitanju roditelji su u obavezi da plaćaju 20 odsto ekonomske cene vrtića po detetu, koja je pre poskupljenja 2013. iznosila 13.000 dinara. Međutim, umesto 2.600 roditelji su plaćali i do 8.700 dinara. Posle poskupljenja u januaru 2013, računi su dostizali i 9.700 dinara iako je ekonomska cena ostala ista.

DJB nudi konkretan plan za rešavanje problema oko sudskih sporova koji trenutno oko 12.000 roditelja vodi pred pred sudovima protiv grada Beograda i predškolskih ustanova čiji je osnivač Grad. Plan je krajnje jednostavan – potrebno je da gradski organi, pre svega Skupština grada Beograda, naloži Gradskom javnom pravobranilaštvu da pozove roditelje na zaključenje sudskog ili vansudskog poravnanja i da ih obešteti u najkraćem mogućem roku.

Međutim, aktuelna vlast je dosad tvrdila da roditelji nisu u pravu i da nema nameru da nadoknadi počinjenu štetu i bez sudskih presuda sporazumno vrati novac. Kad budu donete pravosnažne presude u korist roditelja, Grad će morati da izdvoji više miliona evra za nadoknadu štete a svaki dan odugovlačenja uvećava trošak za gradsku kasu. Za to vreme Grad planira da potroši tri miliona evra za jarbole i zastave.

Zbog neodgovorne politike gradske vlasti i ignorisanja obaveze naknade štete, DJB je 2016. godine pozvao roditelje da sudskim putem ostvare pravo na naknadu štete i ponudio im besplatnu pravnu pomoć.

DJB će voditi odgovornu socijalnu politiku. Smatramo da država iz budžeta treba da plaća sve troškove boravka dece u obdaništima za sve građane Srbije, kao i da izjednači privatni sektor sa državnim i omogući i privatnim obdaništima da po istoj ceni čuvaju decu. Pravo deteta na obrazovanje i vaspitanje ne sme da zavisi od ekonomske snage njegovih roditelja. Ukoliko dobijemo poverenje Beograđana, svim roditeljima će biti vraćen dug za vrtiće.

Povezani tekstovi:

Plan DJB u 20 tačaka za Beograd

Vrtići zatvoreni za siromašnu decu

Poziv roditeljima za zajedničku tužbu zbog cene vrtića

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ko osvoji Beograd,osvojio je celu Srbiju. Vi mladim roditeljima OBECAVATE sve ono sto njima NETREBA. Radno sposobnom zivlju Srbije TREBA pristojna mesecna zarada pa neka oni raspolazu sta ce ,kako ce i kome ce placati usluge. Njima ne treba POLITICKA MILOSTINJA.
    “GOSA” je isto Beograd,pomozite njima pomogli ste celoj srbiji. Sramota . Pustite pricu o vracanju penzija,besplatnih vrtica i udzbenika. Oslobodite narod od malih plata,lihvarskih banaka,laznih demokratskih partija i pokreta,groblja su nam sve veca i veca. Kako je krenulo POLTRONI u srbiji ce uskoro imati svaki po 10 kuca,15 stanova,20 automobila i hektara zemlje koliko pozele. Narod umire i bezi odavde jer mu je sve jasno ,a NEMA ko da mu pomogne.

    DOSTA JE BILO supljih prica.

    • Druže Luka,
      Pod prvo obratite pažnju na pravopis. Pod drugo manite se malograđanske priče i pročitajte, informišite se malo pre nego što prokomentarišete nešto. Da li ste uopšte pročitali šta je gore napisano? Da li ste pročitali da se ne radi o “milostinji” nego o pokradenim parama. Obraćate se DJB pokretu kao da je pokret na vlasti. Ako mislite da besplatni udžbenici i vrtići i vraćanje pokradenih para roditeljima nisu važni(to je tema ovde) onda bolje nemojte ništa ni komentarisati jer nisam siguran da bilo šta razumete. A što se tiče standarda , što je sigurno široka tema, verujem da će te u programu pokreta i njegovim principima naći nešto i na tu temu (gde sam i ja našao)što će sigurno biti zanimljivo što se standarda tiče i kako ga dostići. A to se ne radi preko noći niti prikazivanjem lažnog standarda subvencijama stranim i domaćim gubitaškim kompanijama niti otimanjem penzija, rasprodajom građevinskog zemljišta partiji, cenzurom u medijima, sudstvom koje nije nezavisno, policijom u službi partije itd..