Vojvodina Mediji Saopštenje

Novi pritisak na nezavisne medije

U Srbiji 2017. godine više nikome nije čudno kada se ugasi još jedan medij ili gledana emisija, koja ne služi kao reklama za vladajući SNS ili makar ne izveštava po diktatu vlasti. Pritisci se obično vrše indirektno, putem učestalih poseta finansijskih inspektora, zloupotrebe poreskih organa ili jednostavnim odbijanjem emitovanja u okviru paketa kablovskih emitera u državnom vlasništvu.

Posle ukidanja “Utiska nedelje”, partokratskih razrešenja i imenovanja na RTV Vojvodini i Studiju B, kao i gašenja Kikindskih i Vranjskih novina, novi slučaj gušenja medijskih sloboda desio se u Novom Sadu. Naime, TV Kanal 9 Novi Sad dobio je od Telekoma obaveštenje da će od 8. novembra program ove privatne lokalne televizije biti izbačen iz paketa državnog provajdera, koji se nudi korisnicima kroz uslugu IPTV-a. U obaveštenju se ne nalazi i obrazloženje za ovaj potez Telekoma, te nije jasno kojim se to razlozima rukovodio Telekom prilikom donošenja ovakve odluke, jer neće biti ukinuto emitovanje drugih sličnih regionalnih televizija. Na ovaj način, jedina oštećena strana je TV Kanal 9, jer će neminovno izgubiti deo svojih gledalaca koji koriste IPTV, što će dodatno otežati poslovanje ove prve privatne televizije u Novom Sadu.

Podsećamo građane da su u programu TV Kanal 9 imali priliku da se pojave i članovi opozicionih stranaka i pokreta, ali i članovi nezavisnih sindikata i nevladinih organizacija. Tako su samo u poslednjih deset dana, u emisiji Otvoreni ekran Kanala 9, gostovali dr Ivan Stijepović, član DJB i potpredsednik Skupštine APV, Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri i narodni poslanik, kao i narodna poslanica Sanda Rašković Ivić. Ranije su u ovoj emisiji gosti bili Saša Janković, Saša Radulović, Vojislav Šešelj, Marinika Tepić i mnogi drugi. Jedini koji se nisu pojavljivali na Kanalu 9 bili su predstavnici SNS-a, jer nisu odgovarali na pozive novinara i uredništva ove televizije, što se takođe može smatrati jednom vrstom pritiska i negativne poruke.

GO Dosta je bilo – Novi Sad najoštrije osuđuje još jedan skandalozan pokušaj pritiska vlasti na nezavisne, lokalne medije i pozivamo Telekom Srbije da povuče svoju odluku i ostavi TV Kanal 9 u ponudi IPTV-a. Blagovremeno i tačno informisanje je ustavom garantovano pravo građana Srbije, a lokalni mediji imaju veoma važnu ulogu u tome.

GO Dosta je bilo – Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar