VIDEO Obrazovanje Skupština

Vladimir Đurić – Nemački uslovi za dualno obrazovanje ne važe kod nas

Kako će biti vršen nadzor nad poslodavcem i stepenom u kome on ispunjava ugovorne obaveze? Ako poslodavac ne bude ispunjavao obaveze, učenik će se žaliti školi, a škola će raskinuti ugovor sa tim poslodavcem i naći alternativnog poslodavca kojeg u toj vrsti delatnosti verovatno nema do Horgoša.

Apelujem da u referentnoj listi poslodavaca uvedete kriterijum zamenjivosti ako je moguće. Dakle, ministarstvo treba da vrši nadzor radi kontrole i razvoja što većeg dometa dualnog obrazovanja.

Mi mislimo da je domet u ovom trenutku izuzetno mali iz nekoliko razloga. U pitanju su trenutno nisko kvalifikovani poslovi, dakle takvi su profili u pitanju, niske zarade i malo dece će u ovo biti uključeno pa će samim tim i ta deca kada izađu njihove zarade biti male i stvoriće malu dodatnu vrednost i biće mali doprinos rastu domaćeg BDP-a.

Zato nemački uslovi ne važe kod nas. U Nemačkoj u konceptu dualnog obrazovanja ne učestvuju samo takvi poslovi, nego učestvuju recimo i banke i osiguranja i javna uprava i zdravstvo, a plate rastu od prvog do četvrtog razreda. Svi znamo na kakve plate u bankarstvu, osiguranju i državnoj upravi nakon obrazovanja ta deca dolaze.

Rečeno je u obrazloženju zakona da se interesi poslodavaca uvažavaju, međutim u samom tom obrazloženju navodi se recimo da su po studiji na koju predlagač referira, poslodavci izjasnili da im najviše odgovara da im se deca šalju u administrativnim poslovima IT podrške, a nismo za ova tri dana čuli da će u sistem biti uključeni i takvi profili. Uglavnom su bili profili iz proizvodnog mašinstva, dakle iz industrije.

Očito da se ovime štite interesi dela poslodavaca, onog dela koji su se prijavili i koji su verovatno uključeni i u sistem subvencionisanja i bliski su sa političkim vlastima, tako da mislimo da će interesi građana biti vrlo malo zadovoljeni.

Na kraju, zašto nismo budžetirali 25 miliona evra građanima za besplatne udžbenike?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “Na kraju, zašto nismo budžetirali 25 miliona evra (građanima) za besplatne udžbenike?” Sa najboljom namerom zelim da Vam skrenem paznju na moj osecaj kada sam procitao, gore navedenu, recenicu. Tom, (GRADJANIMA, sa moje strane stavljenom u zagrade) recju se na neki nacin ogradjuje vlast od gradjana a ja mislim da se time gubi ideja da poslanici predstavljaju zelju naroda. Nisu poslanici predodredjeni da “gradjanima budzetiraju” vec smo mi birali osobe koje to rade u nase ime. Ne branim da je Vama, pre nego meni, sve to jasno. Zelim da ukazem da su gradjani, ipak, skloni povladjivanju vlasti,kakva god bila, i da ce svest da o tome sami odlucuju pomoci u izboru predstavnika (poslanika) Hvala

  • Dualno obrazovanj-izmislili vodu,ja sam pre podne išao na praksu i radio a po podne u školu KV struke su dva dana išli na praksu a tri na predavanje.Većina njih iz tog perioda školovanja danas je pred penzijom.Zašto =veliki= ministar obrazovanja ne pita i te ljude za mišljenje a ne da nameće svoje kao konačno najpametnije?U to vreme niko nije razmišljo o zaradama učenika firme su častile učenike prema mogućnostima.pozz