Ауторски текст Државна управа Култура Урбанизам

Немамо канализацију на Бановом брду, а “шминкају” столице

СНС већина у Скупштини општине Чукарица је пре неколико месеци донела одлуку да 76 милиона динара (637.681 евра) од укупно 84 милиона динара колико је Град Београд доделио овој општини на име капиталних пројеката, потроши на претварање сале биоскопа Шумадија у позоришну салу. Радови су почели почетком октобра.

Биоскоп Шумадија је култно место које је играло лепу улогу у одрастању свих становника Чукарице. И он је, како је диктирало време, пролазио кроз мање и више успешне године. Пре неколико година је реновиран и био део биоскопа Рода Синеплекс. Ипак, мањак посетилаца је довео до тога да у једном тренутку буде затворен. Овом одлуком Скупштине општине Чукарица одлучено је да биоскоп, који је у релативно добром стању,  промени намену и постане – позоришна сала.

Доста је било пита, и овде не морамо да улазимо у било какву дубљу анализу, каква је оправданост оволиког улагања у Културни центар у општини чији рубни делови немају ни канализацију, где основне школе немају сале за физичко васпитање нити основне услове. Још једном желимо само да запитамо челнике оштине – како су одлучили да се средства уложе баш у овај пројекат?

Култура и позориште су свакако оно на шта би требало обраћати пажњу и улагати, али овде се поставља питање приоритета. Јер, како се Виолета Јевђић, члан општинског Већа на Чукарици, недавно похвалила новинарима, “део средстава, око 14 милиона динара намењен је за набавку столица, јер су постојеће биле добре али само за филмску пројекцију. Ове нове прилагођене су и за позоришне представе”.

Доста је било пита где је анализа оправданости, где је анализа рада биоскопске сале, анализа будућих трошкова одржавања, где су одговори ко је, како и зашто одлучио да се средства грађана уложе у овај пројекат и ко је одлучио да је то најбоља намена? На коме је одговорност?

Ми знамо да одговорности нема јер је та одлука „провучена“ кроз одлуку о ребалансу буџета без објашњења која би одговорила на постављена питања, а одборници већине је изгласали и поред наших упозорења да не знају за шта и зашто гласају. Изгледа да су заборавили да су одговорни према грађанима који су их изгласали.

Нажалост, и на примеру наше општине се показало како у пракси изгледа неодговорно трошење буџетског новца. Дакле, град Београд одлучи да додели новац општинама у сред изборне године, онда општине морају да потроше тај новац некако, атрактивно, маркетиншки јако, да се то види јер тако захтева неко са „врха“ владајуће партије.

Остало је још само да председник општине пресече врпцу незавршеној сали негде пред изборе и слика ће бити потпуна.

Општина Чукарица и град Београд, а самим тим и владајућа странка која има већину у наведеним органима јавне управе, још једном су показали да им је краткотрајни ускополитички интерес важнији од поштовања средстава грађана Београда те да користе новац грађана за промоцију своје, „напредне“, странке, а не у најбољем интересу свих грађана.

„Доста је било“ стално наглашава, и увек ће рећи да би се средства трошила наменски морају се расписати транспарентни конкурси и одговорити на питања, шта, зашто, колико и како. Све оно што владајућа СНС не ради.

images

Члан 5.

Додељује се 76 мил. Рсд. Пројекту Санација, адаптација и опремање позоришне сале и хола у културном центру Чукарица.

Мирко Бенаћ

Одборник Доста је било у СО Чукарица

Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da li su kanalizacija i osnovne skole u nadleznosti opstina ili JKP vodovod i kanalizacija, odnosno Ministarstva prosvete? Vrlo je vazno poznavati materiju i funkcionisanje i nadleznosti kako opstine, tako i grada i republike. Mislim da DJB takve kadrove nema, pocev od samog vrha pa do opstinskih.