Autorski tekst Državna uprava Kultura Urbanizam

Nemamo kanalizaciju na Banovom brdu, a “šminkaju” stolice

SNS većina u Skupštini opštine Čukarica je pre nekoliko meseci donela odluku da 76 miliona dinara (637.681 evra) od ukupno 84 miliona dinara koliko je Grad Beograd dodelio ovoj opštini na ime kapitalnih projekata, potroši na pretvaranje sale bioskopa Šumadija u pozorišnu salu. Radovi su počeli početkom oktobra.

Bioskop Šumadija je kultno mesto koje je igralo lepu ulogu u odrastanju svih stanovnika Čukarice. I on je, kako je diktiralo vreme, prolazio kroz manje i više uspešne godine. Pre nekoliko godina je renoviran i bio deo bioskopa Roda Sinepleks. Ipak, manjak posetilaca je doveo do toga da u jednom trenutku bude zatvoren. Ovom odlukom Skupštine opštine Čukarica odlučeno je da bioskop, koji je u relativno dobrom stanju,  promeni namenu i postane – pozorišna sala.

Dosta je bilo pita, i ovde ne moramo da ulazimo u bilo kakvu dublju analizu, kakva je opravdanost ovolikog ulaganja u Kulturni centar u opštini čiji rubni delovi nemaju ni kanalizaciju, gde osnovne škole nemaju sale za fizičko vaspitanje niti osnovne uslove. Još jednom želimo samo da zapitamo čelnike oštine – kako su odlučili da se sredstva ulože baš u ovaj projekat?

Kultura i pozorište su svakako ono na šta bi trebalo obraćati pažnju i ulagati, ali ovde se postavlja pitanje prioriteta. Jer, kako se Violeta Jevđić, član opštinskog Veća na Čukarici, nedavno pohvalila novinarima, “deo sredstava, oko 14 miliona dinara namenjen je za nabavku stolica, jer su postojeće bile dobre ali samo za filmsku projekciju. Ove nove prilagođene su i za pozorišne predstave”.

Dosta je bilo pita gde je analiza opravdanosti, gde je analiza rada bioskopske sale, analiza budućih troškova održavanja, gde su odgovori ko je, kako i zašto odlučio da se sredstva građana ulože u ovaj projekat i ko je odlučio da je to najbolja namena? Na kome je odgovornost?

Mi znamo da odgovornosti nema jer je ta odluka „provučena“ kroz odluku o rebalansu budžeta bez objašnjenja koja bi odgovorila na postavljena pitanja, a odbornici većine je izglasali i pored naših upozorenja da ne znaju za šta i zašto glasaju. Izgleda da su zaboravili da su odgovorni prema građanima koji su ih izglasali.

Nažalost, i na primeru naše opštine se pokazalo kako u praksi izgleda neodgovorno trošenje budžetskog novca. Dakle, grad Beograd odluči da dodeli novac opštinama u sred izborne godine, onda opštine moraju da potroše taj novac nekako, atraktivno, marketinški jako, da se to vidi jer tako zahteva neko sa „vrha“ vladajuće partije.

Ostalo je još samo da predsednik opštine preseče vrpcu nezavršenoj sali negde pred izbore i slika će biti potpuna.

Opština Čukarica i grad Beograd, a samim tim i vladajuća stranka koja ima većinu u navedenim organima javne uprave, još jednom su pokazali da im je kratkotrajni uskopolitički interes važniji od poštovanja sredstava građana Beograda te da koriste novac građana za promociju svoje, „napredne“, stranke, a ne u najboljem interesu svih građana.

„Dosta je bilo“ stalno naglašava, i uvek će reći da bi se sredstva trošila namenski moraju se raspisati transparentni konkursi i odgovoriti na pitanja, šta, zašto, koliko i kako. Sve ono što vladajuća SNS ne radi.

images

Član 5.

Dodeljuje se 76 mil. Rsd. Projektu Sanacija, adaptacija i opremanje pozorišne sale i hola u kulturnom centru Čukarica.

Mirko Benać

Odbornik Dosta je bilo u SO Čukarica

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li su kanalizacija i osnovne skole u nadleznosti opstina ili JKP vodovod i kanalizacija, odnosno Ministarstva prosvete? Vrlo je vazno poznavati materiju i funkcionisanje i nadleznosti kako opstine, tako i grada i republike. Mislim da DJB takve kadrove nema, pocev od samog vrha pa do opstinskih.