Vojvodina Obrazovanje Saopštenje

Zgrada Karlovačke gimnazije na udaru

Karlovačka gimnazija, škola od nacionalnog interesa za Republiku Srbiju, je skoro godinu i po dana u v.d. stanju. Od kada je naprednjačka vlast preuzela vlast na svim nivoima pokušava se upodobljavanje rukovodstva gimnazije po stranačkim aršinima SNS-a. Nakon više pokušaja da se izabere partijski podoban direktor, o čemu smo već pisali ranije, sada je na udar došla i sama zgrada ove prestižne obrazovne institucije.

Od letos traju radovi na obnovi fasade gimnazije koja je dotrajala i čija obnova je neophodna. Radove izvodi građevinsko preduzeće GAT, a finansira Evropska investiciona
banka preko programa modernizacije škola u Srbiji Ministarstva prosvete, nauke i
tehnološkog razvoja.

Ono što je sporno, i što je zasmetalo mnogim Karlovčanima, jeste kvalitet dosadašnjih
radova, odnosno odstupanje od potrebnog nivoa koji podrazumeva zaštitu izgleda zgrade i
zadržavanje njenog dosadašnjeg izgleda. Ovo je obaveza izvođača radova u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, jer prostorna kulturno-istorijska celina gradskog jezgra Sremskih Karlovaca, gde se nalazi i Gimnazija, spada u Nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja.

Na priloženim slikama možemo videti da se boja koja se koristi za novu fasadu značajno
razlikuje od pređašnje. Ova razlika u nijansama je veoma značajna, jer je zgrada Karlovačke gimnazije poznata po svojim oker nijansama koje se nalaze na fasadama.

Pokret Dosta je bilo zahteva od Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao
organa koji nadzire radove na restauraciji, da interveniše i spreči dalje narušavanje
izgleda zgrade Karlovačke gimnazije i da naloži izvođaču radova da popravi nastalu štetu o svom trošku kako i nalaže Zakon o kulturnim dobrima.

Dosta je bilo – Sremski Karlovci

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar