Autorski tekst Odbrana Socijalna zaštita

Penzionerima su ostali samo sudovi i javni protesti

Penzionisana vojna lica su 1. januara 2008. godine prebačena iz Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Radi se o broju od oko 57.000 penzionisanih vojnih lica.

Istog tog 1. januara 2008. godine penzioneri Fonda PIO zaposlenih dobili su vanredno povećanje penzija u iznosu od 11,06%, ali je vojnim penzionerima rukovodstvo Fonda PIO to povećanje uskratilo. Nakon te odluke niko od vojnih penzionera nikada nije dobio, niti sada ima odgovarajuće rešenje, već su penziju primali po inerciji.

Ustavni sud je doneo odluku da vojnim penzionerima pripada isto pravo kao i ostalima, ali tu odluku niko ne poštuje. Polovinom 2014. godine bilo je nekoliko hiljada sudskih sporova, upravnih postupaka, upravnih i parničnih sporova, a i nekoliko ustavnih žalbi zbog nepriznavanja vanrednog povećanja penzija vojnim penzionerima.

Situacija se zagrevala, a kritični momenat je bio kada je penzionisani potpukovnik Nebojša Radaković sredinom novembra 2014. mahao pištoljem ispred Vlade Srbije.

Perjanica u nepoštovanju odluke Ustavnog suda Srbije je Vlada Srbije koja svojim Zaključkom stavlja van snage sve zakone i odluku Ustavnog suda, a Fond PIO na osnovu tog Zaključka povećava iznos vojnih penzija za 6,57%, a za dug nudi vansudsko poravnanje pod ucenjivačkim uslovima.

Državni revizor je u arhivi Fonda PIO pronašao oko 6.000 presuda Upravnog suda u korist vojnih penzionera koje Fond odbija da sprovede. Za to vreme, grupacija vojnih penzionera se ne obnavlja i prirodnim putem će odumreti, a upravo to Fond i Vlada i čekaju.

Ipak, najuporniji vojni penzioneri su ubeđeni da će naplatiti svoja potraživanja sa zakonskim kamatama, advokati trljaju ruke, a sve će to platiti građani. Sve zbog inata rukovodstva Fonda PIO i Vlade Srbije.

Na svu ovu muku došao je i Zakon o privremenom uređivanju načina isplata penzija iz 2014. o smanjenju penzija, tako da ja sada primam samo 47% od penzije koju bih primao da su poštovani svi zakoni od „demokratskih promena“ na ovamo. Jedino što je svim penzionerima ostalo na raspolaganju su sudovi i javni protesti.

Ustavni sud je odbio da se izjasni o pravnom meritumu zahteva iz inicijative Udruženje vojnih penzionera o oceni ustavnosti nakaradnog zakona o smanjenju penzija, već je politikantskim pamfletom pokušao da opravda postupak vlasti. Napominjemo da su četvorica sudija Ustavnog suda izdvojili mišljenje iz Odluke Ustavnog suda.

Pljačkaški Zakon iz 2014. godine će kad tad morati da bude ukinut, ali vojnim penzionerima je još uvek mnogo veći problem što im je penzija trajno umanjena za 4,21% zbog pogrešne primene propisa i povrede materijalnog prava od strane Fonda PIO i Vlade Srbije.

Povrh svega, nedavno je najavljen i najniži oblik potkupljivanja penzionera pred izbore, a to je isplata milostinje u iznosu od 5.000 dinara. To je već urađeno prošle, a najavljeno i za ovu godinu. Prema najstarijim građanima odnose se kao prema prosjacima. Isplatu milostinje od 5.000 bi trebalo da ispita javni tužilac, da se otkrije otkud sredstva u budžetu za tu namenu.

Sindikalno organizovani penzioneri se nikada neće pomiriti sa tim da ih vlast obmanjuje kada kažu da se penzije isplaćuju iz budžeta. Borićemo se da nateramo sve obveznike uplate dorinosa za penzijsko osiguranje, a pogotovo miljenike vlasti, da ih redovno uplaćuju, a trebalo bi da se zainteresuju kako se ta njihova sredstva raspoređuju na nivou Fonda.

Sada smo svesni, posle promene koje je pokrenula Vlada, da je veoma teško Fond vratiti u ruke onih koji ga stvaraju i onih koji ga koriste. Naime, Upravni odbor Fonda se sastojao od dvadeset i jednog člana, ali je Vlada to promenila i nametnula rešenje od sedam članova, od kojih četiri postavlja ona da bi imala apsolutnu kontrolu.

Veliki problem je takođe i to što je većina sredstava informisanja podlegla pritisku vladajuće klike i objavljuje samo njihove istine. U izveštaju sa protesta penzionera najvažnije je javiti da je bilo manje prisutnih nego što zaista jeste. O zahtevima sa protesta malo ko se usudi da izvesti, a za komentare protesta režimski mediji pitaju ministre.

Mile Delić
zamenik predsednika Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Shvatite da su penzioneri krivi za opstanak svake nakaradne vlasti. Procenat svesnih penzionera je mali, idealni su za manipulaciju i zato im se upraov obracaju jer vlast to zna. Izleti,kartice,pomoc i slihtanje kako su oni spasli zemlju. Ima ih 1.7 miliona,redovno glasaju. Da nije penzionera, jednostavno nema toliko kriminalaca i muljarosa da bi odrzali nakaradnu vlast i zivotu. Isto je bilo iza vreme Slobe.

    • Slažem se,Petre.Sad su krenuli u pojedinim beogradskim mz da dele neke paketiće-kg brasna,šecera, ulja,1 koka kola,sve u svemu sića neka.Što reče Olivera kupiš ih za jednu crvenu novcanicu,za siću, pošto si im prethodno isprao mozak.
      Zato su nam ovi svesni penzioneri tako dragoceni.Zamislite kako im je u takvom društvu.
      Podrška za Mileta Delića i njegovu borbu! Kapa dole

    • Petre,vrlo neoprezno okrivljujete penzionere za opstanak svake nakaradne vlasti. Vaša intonacija je ista kao i svake nakaradne vlasti.Penzioneri su krivi, glupi, ispranih mozgova i najbole bi bilo da ih nema jer su za Državu smo trošak.
      Ne mogu više da jebu i da prave decu kako bi popravili populacione deficite.Petre, 1.730. 000 penzionera je napravilo sve što je postojalo u srbiji do 1990 godine,zaposlili svakoga ko je hteo da radi, školovali sebe i svoju decu,
      a sada izdržavaju svoje nezaposlene unuke a bogami i decu. 1945 godine Srbija je bila 96% nepismena a 1990 godine, prosečna plata u Srbiji je bila preko 1200 sadašnjih eura.Sadašnji penzioneri su proizvodili industrijske robote, televizore, elektro turbine, brodove,avione, putničke i teretne automobile taaktore, kombajne. itd.
      u Beogradu je od 1960 do 1987 godine, izgrađivano po 11. 000 stanova svake godine. 1990 godine u Beogradu je bilo zaposlenih 520.000 radnika.
      Od 1.730.000 penzionera je 11% sa visokom stručnom spremom, 4% sa višom stručnom spremom 32% sa srednjom stručnom spremom, 12% V.K.V majstora 15% KV majstora, 8% P.K majstora, i 18% N.K. radnika.
      od 1987 godine, do danas je prošlo 30 godina a sadašnja vlast daje po 10.000 do 25.000 evra subvencija po radnom mestu da bi došlo Gorenje iz Slovenije da nam proizvodi bojlere ili jURA iz Južne Koreje da provlačimo 3 (tri) žice kroz 4 (četiri) rupe 12 sati za 200 eura.
      Petre, kažete da penzioneri drže svaku nakaradnu vlast i da svi glasaju, a ja vas pitam ako je to tako, ko su onih
      2.900. 000 koji ne izlaze na izbore. Da li su i oni glupi i neprosvećeni ili je nešto drugo u pitanju.
      Nisam apologeta prošlih vremena ali ja iskreno pitam demokratske vlasti kada će oni da dostignu prosečnu platu od 1200 eura ako se ima u vidu da je nakon 27 godina prosečna plata u Srbiji 386 eura.
      Kada će Beograd imati građevinsku operativu od 105.000

    • Beskorisno je odgovarati.skoro svaka vasa recenica moze biti osporena ali je to gubljenje vremena koje bolje da potrosim da zaradujem svoj novac.U medjuvremenu,uzivajte sa 1.7 miliona glasaca od kojih 90 posto veruje da ne bi dobili penziju ako ne glasaju za vucica,tih vasih visokobrazivanih raslih u jernopartisjkom sistemu bez ikakvog kritickog misljenja. O uspesnosti domaceg obrazovnog sisyema govore i rezultati u ekonomiji i kvalitetu zivota.

    • Nema vise istine ni u glasanju ni u nicemu, oni (na vlasti ) to steluju kako im odgovara, kako njima treba samo da zamajavaju narod. Da budu na vlasti rade sta hoce, lazu mazu ka da samo oni umeju, kao da se samo oni razumeju u vlast u gluposti koje samo oni krckaju i serviraju! Za penzionere ne postoji ni ustavni sud , ne postoji ni Evropski sud, oni znaju sve, oni mogu sve- (vlast).

  • Svi su se okomili na penzionere, koji su, ponjima, krivi što su živi i što svojim minulim radom hrane hlebom čitave porodice, pa čak i unuke. Istini za volju, sa njima je najlakše u ovim mutnim vremenima manipulisasti. Nekada se kopalo za šaku brašna, danas se zakilo zejtina – glasa?!Neko najavi da će uskoro biti parlamentarnih izbora, kako bi naprednjaci cementirsli svoju vlast?! Sada je dilema – mere biti a mere i ne bit?! Stranka hoće, TATA neće, a on je, upravo, i zagovarao vanredne parlamentarne izbore?! Međutim, brzo je shvatio da bi , možda, doživeo fijasko na izborima, jer narod se ne može večno lagati o prosperitetu Srbije, koju vode duslno obrazovasni kadrovi SNS?! Vratimo se ponovo penzionerima koji su žrtvovali svoje zdravlje, kako bi zaradili novac, sada im je potreban novac da povrate zdravlje?! Otimanjem zarađenog novca, otima im se i zdravlje i, šta imostaje – bedplstns ksrtica za popust na pogrebne usdluge…I što reče Dalaj Lama – živi kao da nikada neće umreti – umre a da nikada nije živeo?!