VIDEO Autorski tekst Beograd Urbanizam

(VIDEO) Ćutanje nadležnih omogućava bespravnu gradnju

Čuvena nakaradna zgrada, sa četiri nelegalno nadograđena sprata kod Đeram pijace, ulazi u svoju završnu fazu izgradnje. Legalizacija bespravne gradnje, i to sve u skladu sa “Zoraninim zakonima”, omogućiće još jednom ruglu od objekta da uđe u legalne tokove.

Podsećanja radi, pre desetak godina donji deo objekta u ulici Živka Karabiberovića izgrađen je do drugog sprata od planiranih pet, a onda je zbog nedostatka novca investitor zaustavio gradnju. Gradnja je nastavljena 2013. godine, ali ne do projektovanog i dozvoljenog petog sprata, već do neverovatnih devet spratova.

Uprkos brojnim reagovanjima što opštinskih, što republičkih inspekcija, kao i prijavama građana i pisanju medija, zgrada u Živka Karabiberovića je skoro pa spremna za useljenje. Umesto da po rešenju inspekcije o rušenju na tom mestu rade bageri, novom investitoru stižu papiri o legalizaciji.

Pitali smo nadležne da li su i kada postupali po službenoj dužnosti u vezi sa spornom zgradom, kao i zgradom koja niče tik pored pored “čardaka”. Pitali smo zašto se i pored rešenja o rušenju oba objekta oni i dalje nalaze na tom mestu i doprinose ruglu Zvezdare.

“Nadali” smo se makar odgovoru da opština nema sredstava da sprovede sopstveno rešenje o rušenju. Prevarili smo se, novca i te kako ima, jer je Grad dodelio opštini potrebna sredstva za uklanjanje nelegalnih zgrada u ulica Živka Karabiberovića na katastarskoj parceli br.3147/2 KO Zvezdara.

Dakle, iako i samo rušenje košta, para ima, pa smo zatim pitali – šta zaustavlja bagere da sprovedu zakon više od dve godine? Odgovor je – ugovor koji je opština Zvezdara imala sa firmom “Noris inženjering” doo za uklanjanje bespravnih objekata je istekao!

Postupak javne nabavke za zaključivanje novog ugovora je u toku, a u međuvremenu bespravna gradnja na Zvezdari uveliko cveta. Iako je prema rečima nadležne službe protiv investitora podneta i krivična prijava, on se na to ne obazire i nastavlja sa gradnjom.

Pravda ga najverovatnije neće nikada stići, jer je objekat sada u postupku ozakonjenja u Gradskom sekretarijatu za poslove legalizacije. I ovo je samo kap u moru urbanističkog haosa koji vlada Beogradom.

To i ne treba da nas čudi, jer sva je prilika da postoji dil između bahatih investitora i nadležnih gradskih službi. Još uvek široj javnosti nije poznat slučaj u kojem je neko odgovarao za bespravnu gradnju, a da to nisu građani koji su tek neznatno povećali kvadraturu.

Inspektori nisu u stanju da sprovedu zakon tamo gde se nelegalno grade hiljade kvadrata. Međutim, da bi stvorili privid kakvog – takvog rada, i da bi opravdali svoje plate, oni postrojavaju nemoćne koji su zbog neznanja ili neophodnosti, minimalno prekoračili broj dozvoljenih kvadrata. Tako dolazimo u situaciju u kojoj neko strada zbog 4-5 kvadratnih metara, dok se žmuri na 4-5 nelegalnih spratova.

Kao i u svakoj oblasti u našoj državi, i u građevinarstvu krečimo zidove dok nam kuća gori. Sistem ne postoji, pa se nadležni bave marginalnim stvarima, umesto da se sistemski rešava problem divlje gradnje.

Nažalost, bespravnih objekata će biti sve više i više, jer ne postoji politička volja da se ova problematika reši. Niko ne tvrdi da je to lak posao, naprotiv, radi se o problemu starom dve i po decenije. Divlja gradnja je nastala kao nasušna potreba izbeglih iz bivših republika, unutrašnje ekonomske migracije, da bi je u poslednjih deceniju i po standardizovali komercijalni investitori.

Da biste se obračunali sa onima koji krše zakon, morate pre svega da budete sami čisti pred zakonom. Zato ni ova, ni prethodne vlasti nisu bile u stanju da učine bilo šta da zaustave ekspanziju divlje gradnje – i sami su prljavi.

Mnogi od njih su ili finansijeri političkih stranaka ili pojedinačnih političara na vlasti. Zvezdara je po tome i te kako poznata, gde je čak i lider jedne ”opozicione” stranke optužen za bavljenje sumnjivim poslovima u građevinarstvu. Od takvih ni ne možemo da očekujemo bilo kakvo rešenje.

Zato će ”Dosta je bilo” rešiti problem nelegalnih gradilišta i već izgrađenih objekata. Zato što smo čisti i imamo kredibilitet da se suprotstavimo ne samo onima koji bezobzirno krše zakon i grade i po 4-5 spratova više od dozvoljenog. Obračunaćemo se i sa već postojećim čardacima poput ovog kod Đeram pijace.

Imamo taj kapacitet i legitimitet jer nikome ništa ne dugujemo, u potpunosti smo svoji i nezavisni ljudi. Radićemo isključivo u interesu građana, i nijedan privatni investitor koji divlja po Zvezdari i Beogradu, neće biti pošteđen.

Milan Popović

Predsednik OO DJB Zvezdara

zgrada đeram

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Jako bih volela da DJB sve to i uradi, tj. da poruši sve nelegalne objekte uključujući i Beograd na vodi koji je estetsko ruglo grada. Ali se bojim da neće, iz raznoraznih razloga. Trebalo bi otpustiti sve inspektore i zaposliti nove ljude jer je njihov rad toliko loš, u svim oblastima, pravila postupanja ponekad apsurdna i tragikomična, a korupcija se podrazumeva (lično sam se u to uverila, znam šta govorim), i to traje decenijama. Ali se bojim da se ni to neće desiti….jer, bože moj, nisu to neki fabrički radnici, njihova radna mesta su zagarantovana u svim sistemima.

    • Uspostavljanje sistema podrazumeva jasno propisivanje pravila, ali pre svega sistematizaciju i implementaciju istih. Kada je Saša Radulović uredio ministarstvo privrede, mnogi zaposleni su se prilagodili ispravnom načinu rada, nisu dobili otkaz niti otišli. Tako će i mnogi inspektori raditi onako kako država propisuje, neće biti potrebe za otpuštanjem. Kada kao država stanete iza svojih mehanizama kontrole, sistem će početi da funkcioniše!