Здравство Социјална заштита Шумадија

Лична карта уместо здравствене књижице

Овера електронских здравствених књижица обављаће се, као и до сада, уз достављен доказ о измиреним порезима и доприносима. Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) се, како они кажу, припрема за аутоматску оверу. Али је питање када ће тај систем заживети и у пракси. За две, три, или пет година… Са оваквом бирократијом се никад не зна. За оверу старих папирних здравствених књижица осигураници су добијали маркице. Овера нових вршиће се електронски, а на исти начин у здравственим установама очитаваће се и подаци о овери поменуте исправе. „Електронске здравствене књижице и даље ће се оверавати према постојећој пракси која важи и сада, а у складу са Законом о здравственом осигурању. У току су припреме за аутоматску оверу здравствене књижице, али пошто систем још увек није уведен у употребу, преурањено је давати информације о томе“, речено нам је у филијали за Расински округ Републичког завода за здравствено осигурање.

Поред електронске овере, здравствене књижице би требало да садрже и податке о броју здравствених картона, медицинским упозорењима о хроничним болестима, алергијама и слично. Међутим, то није случај. Осигураници још увек морају да носе са собом и стару, папирну здравствену књижицу, како би здравствени радници могли да им пруже адекватну услугу. У РФЗО-у оптужују здравствене установе да оне нису уписале ове податке у књижицу. Са друге стране, здравствене установе се правдају да за то немају техничке могућности. Тако да на крају испаштају корисници услуга, који све то већ „дебело“ плаћају. У том бирократском пин-понгу страдају, наравно, само пацијенти.

Треба поменути да је до сада на територији Града Крушевца издато око 67000, а да на издавање чека још 32000. То је укупно 99000 нових здравствених књижица, за чије издавање су грађани морали да плате близу 4.000.000 динара. Сви грађани Србије, по Уставу, имају право на БЕСПЛАТНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ. Покрет Доста је било се залаже за универзалну здравствену заштиту за све грађане Србије, било запослене, незапослене или пољопривреднике. То значи да када дођемо у могућност да одлучујемо – УКИНУЋЕМО било какво оверавање и здравствене књижице какве данас познајемо, а за одлазак код лекара ћете понети само личну карту.

ДЈБ.Крушевац

Градски одбор Крушевац

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар