VIDEO Здравство Политика Рад Скупштина

Ана Стевановић: Зашто премештате пацијенте и лекаре по домовима здравља на Палилули?

Питање за министра здравља Златибора Лонцара

Не знам да ли сте упознати са стањем у једном од највећих домова здравља у земљи, у дому здравља др Милутин Ивковић на општини Палилула. Причају нам грађани да је након доласка новог руководства настао потпуни хаос и да се подједнако малтретирају врсни лекари и њихови пацијенти. Лекари се премештају мимо свих законских прописа, а за пацијенте је права енигма да пронађу где им је лекар премештен и где им се налазе картони. Својевремено смо морали да бирамо свог лекара, добили смо електронску здравствену књижицу, али то за поменути дом здравља не важи. Наиме, директор премешта лекаре из нпр. Здравствене станице Карабурме у Падинску Скелу и обрнуто, а да о томе пацијенти не буду обавештени.

Сада је нова пракса да пацијент и ако нађе доктора не значи да му је и картон пресељен заједно са доктором, већ се пацијенти малтретирају да се исписују из једне картотеке и уписују у другу. На жалбе пацијената начелници одговарају да електронски систем не подржава сељење картона што није тачно. Премијерка стално понавља да нам је дигитализација императив. Можда је треба обавестити да за пацијенте Дома Здравља Милутин Ивковић на Палилули и папир мисаона именица.

Ста це предузети Министарство да се спречи малтретирање и лекара и пацијената сталним преместањем из једног у други Дом здравља на Палилули?

Питање за Министарство за рад

Да ли је истина да је више од 50 радника Поште суспендовано због штрајка у који су ступили и да им је чак и канал комуникације преко кога су се договарали затворен? Уколико је истина да су суспендовани, молимо да нам пошаљете разлог због кога је то учињено.

Питање за министра здравља Златибора Лонцара

Вакцинација за узрочнике који се преносе водом за пиће нису део обавезног календара вакцинације деце, а деца на селима немају контролу исправности воде у бунарима, односно не постоји законска регулатива за контролу исправности воде у индивидуалним бунарима у селима где нема јавних водовода и нема јавних бунара нити јавних чесама? Колики је ризик од епидемија и да ли сви мештани имају иста права за контролу исправности воде или то имају само градјани где постоје јавни водоводи? Да ли ово непостојање законске регулативе може угрозити здравље људи и у којој мери? Које су мере заштите?

Питање за председницу Скупштине

Касни буџет, одговорност је на председници Скупштине. Предлог буџета је морао да стигне до народних посланика још 1. новембра да би се усвојио најкасније 15. децембра. Дакле, буџет касни сада већ висе од две недеље. Да ли сте апеловали на Владу Србије да достави посланицима Предлог буџета за 2018. годину или ћете нам као и прошле године оставити 24 сата за припрему најважније седнице у години?

Питање за председника Републике Србије Александра Вучића

Данас је цак 115. дан како је председник обећао да ће медијима доставити доказе за своје тврдње у вези са изјавом датом на телевизији „Пинк“, како су, наводно, медијска удружења, затим, како је рекао, лажне истраживачке куће и политичке организације које су организовале протесте добијале новац за кампању против њега због случаја у Савамали. Председник је поменуо износ од 35 до 40 милиона евра утрошен у наводну кампању против њега. Тако да, понављамо, кад можемо очекивати конкретне доказе за ову тврдњу?

Питамо 32. пут Александра Вучића – када ће председник државе престати да крши Устав и поднети оставку на функцију председника СНС, како не би био у сукобу интереса, а како би био председник свих грађана?

Српска напредна странка је ушла у коалицију са Рамушем Харадинајем на Косову – да ли је коалиција СНС са Харадинајем најава избацивања преамбуле из Устава Србије? Посланици ДЈБ су до сада 31 пута поставили питање председнику Србије Александру Вучићу, ово је 32. пут и ни једном није одговорио иако му је то законска обавеза. Због чега председник Републике крши своју законску обавезу и не одговара на питања посланика?

Постављамо 25. пут питање председници Скупштине Маји Гојковић

Када ће коначно почети да се одржавају редовни колегијуми у Народној скупштини? Када ћемо добити план рада Скупштине, годишњи план рада, како то Пословник налаже, јер ми годину и по дана, конкретно од 3. јуна прошле године радимо стихијски, по хитном поступку, у обједињеним расправама, не знајући данас који ће нам закони уопште бити на дневном реду наредне недеље? За квалитетну расправу у овом дому потребна је озбиљна припрема, која је нама онемогућена, имајући у виду да не знамо ни план рада Народне скупштине.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар