VIDEO Zdravstvo Politika Rad Skupština

Ana Stevanović: Zašto premeštate pacijente i lekare po domovima zdravlja na Paliluli?

Pitanje za ministra zdravlja Zlatibora Loncara

Ne znam da li ste upoznati sa stanjem u jednom od najvećih domova zdravlja u zemlji, u domu zdravlja dr Milutin Ivković na opštini Palilula. Pričaju nam građani da je nakon dolaska novog rukovodstva nastao potpuni haos i da se podjednako maltretiraju vrsni lekari i njihovi pacijenti. Lekari se premeštaju mimo svih zakonskih propisa, a za pacijente je prava enigma da pronađu gde im je lekar premešten i gde im se nalaze kartoni. Svojevremeno smo morali da biramo svog lekara, dobili smo elektronsku zdravstvenu knjižicu, ali to za pomenuti dom zdravlja ne važi. Naime, direktor premešta lekare iz npr. Zdravstvene stanice Karaburme u Padinsku Skelu i obrnuto, a da o tome pacijenti ne budu obavešteni.

Sada je nova praksa da pacijent i ako nađe doktora ne znači da mu je i karton preseljen zajedno sa doktorom, već se pacijenti maltretiraju da se ispisuju iz jedne kartoteke i upisuju u drugu. Na žalbe pacijenata načelnici odgovaraju da elektronski sistem ne podržava seljenje kartona što nije tačno. Premijerka stalno ponavlja da nam je digitalizacija imperativ. Možda je treba obavestiti da za pacijente Doma Zdravlja Milutin Ivković na Paliluli i papir misaona imenica.

Sta ce preduzeti Ministarstvo da se spreči maltretiranje i lekara i pacijenata stalnim premestanjem iz jednog u drugi Dom zdravlja na Paliluli?

Pitanje za Ministarstvo za rad

Da li je istina da je više od 50 radnika Pošte suspendovano zbog štrajka u koji su stupili i da im je čak i kanal komunikacije preko koga su se dogovarali zatvoren? Ukoliko je istina da su suspendovani, molimo da nam pošaljete razlog zbog koga je to učinjeno.

Pitanje za ministra zdravlja Zlatibora Loncara

Vakcinacija za uzročnike koji se prenose vodom za piće nisu deo obaveznog kalendara vakcinacije dece, a deca na selima nemaju kontrolu ispravnosti vode u bunarima, odnosno ne postoji zakonska regulativa za kontrolu ispravnosti vode u individualnim bunarima u selima gde nema javnih vodovoda i nema javnih bunara niti javnih česama? Koliki je rizik od epidemija i da li svi meštani imaju ista prava za kontrolu ispravnosti vode ili to imaju samo gradjani gde postoje javni vodovodi? Da li ovo nepostojanje zakonske regulative može ugroziti zdravlje ljudi i u kojoj meri? Koje su mere zaštite?

Pitanje za predsednicu Skupštine

Kasni budžet, odgovornost je na predsednici Skupštine. Predlog budžeta je morao da stigne do narodnih poslanika još 1. novembra da bi se usvojio najkasnije 15. decembra. Dakle, budžet kasni sada već vise od dve nedelje. Da li ste apelovali na Vladu Srbije da dostavi poslanicima Predlog budžeta za 2018. godinu ili ćete nam kao i prošle godine ostaviti 24 sata za pripremu najvažnije sednice u godini?

Pitanje za predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

Danas je cak 115. dan kako je predsednik obećao da će medijima dostaviti dokaze za svoje tvrdnje u vezi sa izjavom datom na televiziji „Pink“, kako su, navodno, medijska udruženja, zatim, kako je rekao, lažne istraživačke kuće i političke organizacije koje su organizovale proteste dobijale novac za kampanju protiv njega zbog slučaja u Savamali. Predsednik je pomenuo iznos od 35 do 40 miliona evra utrošen u navodnu kampanju protiv njega. Tako da, ponavljamo, kad možemo očekivati konkretne dokaze za ovu tvrdnju?

Pitamo 32. put Aleksandra Vučića – kada će predsednik države prestati da krši Ustav i podneti ostavku na funkciju predsednika SNS, kako ne bi bio u sukobu interesa, a kako bi bio predsednik svih građana?

Srpska napredna stranka je ušla u koaliciju sa Ramušem Haradinajem na Kosovu – da li je koalicija SNS sa Haradinajem najava izbacivanja preambule iz Ustava Srbije? Poslanici DJB su do sada 31 puta postavili pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovo je 32. put i ni jednom nije odgovorio iako mu je to zakonska obaveza. Zbog čega predsednik Republike krši svoju zakonsku obavezu i ne odgovara na pitanja poslanika?

Postavljamo 25. put pitanje predsednici Skupštine Maji Gojković

Kada će konačno početi da se održavaju redovni kolegijumi u Narodnoj skupštini? Kada ćemo dobiti plan rada Skupštine, godišnji plan rada, kako to Poslovnik nalaže, jer mi godinu i po dana, konkretno od 3. juna prošle godine radimo stihijski, po hitnom postupku, u objedinjenim raspravama, ne znajući danas koji će nam zakoni uopšte biti na dnevnom redu naredne nedelje? Za kvalitetnu raspravu u ovom domu potrebna je ozbiljna priprema, koja je nama onemogućena, imajući u vidu da ne znamo ni plan rada Narodne skupštine.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pitanje za vakcinaciju i zasto se ne vrsi kontrola ispravnosti vode je nesto cime bi trebali da se pozabavite ozbiljno!Stvarno je zabrinjavajuce tako nesto!