Ауторски текст Источна Србија Приватизација Привреда

Апсолутна деструкција “ДЕС”-а

Зајечарски „Дес“ организација је за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Са мањим или већим успехом зајечарски „Дес“ пословао је више деценија, од свог оснивања, све док се текући проблеми из пословања нису нагомилали у тој мери да је пословање без „подвлачења црте“ и озбиљног заокрета постало немогуће.

Стечајни поступак омогућио би, по мишљењу неких, да ово предузеће стане на ноге, да се сви проблеми који га повлаче на дно реше, као и да радници не остану на улици – ипак, стечајни поступак није спроведен.

Зашто? Чини се да некоме овакав расплет није био у интересу.

Тражећи спас радници и председник синдиката Малиша Жикић обраћали су се свима редом, министру, тадашњем премијеру Вучићу, полицији, суду…

Неповезани стаж препрека је за одлазак у пензију, и поред позива Владе РС да се стаж повеже – јер документа нису достављена надлежном органу. Неисплаћене зараде, регрес за топли оброк, путни трошкови, по свему судећи остаће неисплаћени, јер иако је Министарство за рад, социјална и борачка питања истакло да пружа пуну подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, радници “Дес” доо остали су ускраћени за бројна права из радног односа , а свакако су им на овај начин угрожена и људска права.

У понедељак, 20. новембра 2017. године, како незванично сазнајемо, покретна имовина предузећа „Дес“ доо биће продата у поступку намирења потраживања фирме „Дес конфекција доо“, под велом тајне, далеко од очију јавности и чини се под нејасним околностима.

Како је до овога дошло? Постоје индиције да је све почело овако…

Априла 2015. године за директора фирме „Дес доо“ изабран је Милош Радовић, који је у том тренутку био и директор предузећа „Зорка експерт“ доо.

Убрзо након именовања на место директора „Дес“ доо Зајечар, Милош Радовић позицију директора у предузећу „Зорка експерт“ препустио је Катарини Радовић.

У наредних месец дана фирма „Зорка експерт“ најпре мења седиште и адресу, те од београдске постаје зајечарска фирма лоцирана на адреси Неготински пут бб ( баш као и зајечарси „Дес“ доо ), а потом и име, постајући тако „Дес конструкција доо“ Зајечар.

Убрзо након ове промене долази до низа статусних промена у овом предузећу: више лица сменило се на лицу места директора, док напокон седиште фирме није промењено, те је сада седиште фирме Ракинац.

У јануару 2017. године основано је и предузеће „Дес конфекција“ доо – са значајним оснивачким капиталом који износи невероватних: 100 динара.

Шта повезује фирме: „Зорка експерт“ доо, „Дес конструкција 019“, „Дес конфекција“ и „Дес“?

Фирма „Зорка експерт“, односно касније „Дес конструкција“, као и „Дес конфекција“ своју делатност обављали су у просторијама предузећа „Дес“ доо, према речима радника, користећи се погоном овог зајечарског предузећа без икаквог доступног уговора о закупу и поред чињенице да је управни одбор, односно скупштина предузећа доставила обавештење да фирма „Дес“ доо не може да изнајмљује простор за потребе обављања делатности од стране другог предузећа.

О чињеници да просторије „Дес“ доо друго предузеће користи ради обављања своје делатности, без основа и надокнаде, према тврдњама радника обавештена је и Полицијска управа Зајечар, односно одељење за приведни криминал, али се ништа није догодило.

Радници који су ранијих година тужили „Дес“ доо, како би намирили своја дуговања у смислу неисплаћених зарада и поред извршних пресуда нису могли да преко извршиоца намире своја потраживања отуђењем имовине предузећа „Дес“ доо – јер је имовина државна и Министарство није дало сагласност.

Ипак, предузеће „Дес конфекција“ доо у понедељак намириће своја потраживања управо на овај начин – преко извршитеља, продајом покретне имовине предузећа. Ко је сагласност за то дао сада?

Оно што је нејасно, а привлачи пажњу јесте следеће: на који начин је предузеће основано пре непуних годину дана, са оснивачким капиталом од читавих 100 динара, постало поверилац са потраживањима тако великим да се морају намирити продајом покретне имовине „Дес“ доо Зајечар?

Зашто није прогашен спасоносни стечај?

Након друге лицитације, која је била објављена 17.03.2017. годне – и која је интервенцијом радника спречена, надлежно министарство уплатило је надлежном суду накнаду у износу од 250.000 динара у циљу покретања стечајног поступка, будући да је фирма „Дес“ доо Зајечар престала са радом 31.12.2016. године.

На четвртом рочишту захтев за покретање стечајног поступка је одбијен, уз обраложење да фирма наводно и даље ради, што је изјавом потврдио директор Милош Радовић.

Фирма јесте радила, али то у том тренутку сасвим извесно није био зајечарски „Дес“ доо, барем тако тврде радници.

Радници „Дес“ доо, особе са инвалидитетом, изграни су и остали су на улици, а да невоља буде већа, радни стаж од 2010. године радницима није повезан, иако је директору предузећа упућен позив да достави документа о повезивању стажа, иста до дана данашњег нису достављена.

Постоје кулоарске приче да је део радника „Дес“ доо ангажован у предузећу „Дес конфекција“ доо, уз услов да се својих потраживања према „Дес“ доо одрекну у корист предузећа „Дес конфекција“ доо – да ли је ово тачно, не можемо тврдити, али је извесно да постоји читава серија спорних момената којима би надлежни органи требали да се позабаве.

Много тога у овој причи мирише на злоупотребу, као и на циљано усмеравање друштвено веома значајног предузећа ка пропасти у циљу отуђења његове имовине. Машине које се налазе у погонима „Дес“ доо Зајечар прилагођене су потребама лица са инвалидитетом – имају светлосне и звучне сигнале који омогућавају рад слепим, слабовидим, глувим и наглувима особама – што им даје додатну вредност.

Зашто као друштво нисмо нашли адекватно решење за предузеће које је намењено професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом, када потреба за запошљањем ове маргинализоване групе и те како постоји?!

У понедељак имовина „Дес“ доо Зајечар не сме бити продата – јер поступак није транспарентан и интереси радника нису ни на који начин заштићени.
Имамо ли снаге као друштво да ово спречимо?

Анђела Рисантијевић
потпредседник Зајечарског одбора Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ja sam jedan od bivsih radnika sa invaliditetom Des doo Zajecar ovo je sramota sta nam rade hoce da nam uzmu sto smo posteno zaradili, totalni lopovluk nadam se da cemo im stati na put…

  • U drzavi se stite lopovi i kriminalci,a radnike poput ovih ljudi koji su radili u DeS-U ostavljaju bez egzistencije jer je nekom kontraverznom biznismenu zapala za oko imovina preduzeca koja moze da se dobije za male pare..Ima li nekog da ovim ljudima pomogne da ih ne preveslaju lopovi i hostapleri.Hvala Dosta je bilo Zajecar sto ste pokrenuli pricu o njima i o jos jednom lopovluku drzave Srbije prema onima koje bi morala da pomaze .