Autorski tekst Istočna Srbija Privatizacija Privreda

Apsolutna destrukcija “DES”-a

Zaječarski „Des“ organizacija je za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Sa manjim ili većim uspehom zaječarski „Des“ poslovao je više decenija, od svog osnivanja, sve dok se tekući problemi iz poslovanja nisu nagomilali u toj meri da je poslovanje bez „podvlačenja crte“ i ozbiljnog zaokreta postalo nemoguće.

Stečajni postupak omogućio bi, po mišljenju nekih, da ovo preduzeće stane na noge, da se svi problemi koji ga povlače na dno reše, kao i da radnici ne ostanu na ulici – ipak, stečajni postupak nije sproveden.

Zašto? Čini se da nekome ovakav rasplet nije bio u interesu.

Tražeći spas radnici i predsednik sindikata Mališa Žikić obraćali su se svima redom, ministru, tadašnjem premijeru Vučiću, policiji, sudu…

Nepovezani staž prepreka je za odlazak u penziju, i pored poziva Vlade RS da se staž poveže – jer dokumenta nisu dostavljena nadležnom organu. Neisplaćene zarade, regres za topli obrok, putni troškovi, po svemu sudeći ostaće neisplaćeni, jer iako je Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja istaklo da pruža punu podršku preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, radnici “Des” doo ostali su uskraćeni za brojna prava iz radnog odnosa , a svakako su im na ovaj način ugrožena i ljudska prava.

U ponedeljak, 20. novembra 2017. godine, kako nezvanično saznajemo, pokretna imovina preduzeća „Des“ doo biće prodata u postupku namirenja potraživanja firme „Des konfekcija doo“, pod velom tajne, daleko od očiju javnosti i čini se pod nejasnim okolnostima.

Kako je do ovoga došlo? Postoje indicije da je sve počelo ovako…

Aprila 2015. godine za direktora firme „Des doo“ izabran je Miloš Radović, koji je u tom trenutku bio i direktor preduzeća „Zorka ekspert“ doo.

Ubrzo nakon imenovanja na mesto direktora „Des“ doo Zaječar, Miloš Radović poziciju direktora u preduzeću „Zorka ekspert“ prepustio je Katarini Radović.

U narednih mesec dana firma „Zorka ekspert“ najpre menja sedište i adresu, te od beogradske postaje zaječarska firma locirana na adresi Negotinski put bb ( baš kao i zaječarsi „Des“ doo ), a potom i ime, postajući tako „Des konstrukcija doo“ Zaječar.

Ubrzo nakon ove promene dolazi do niza statusnih promena u ovom preduzeću: više lica smenilo se na licu mesta direktora, dok napokon sedište firme nije promenjeno, te je sada sedište firme Rakinac.

U januaru 2017. godine osnovano je i preduzeće „Des konfekcija“ doo – sa značajnim osnivačkim kapitalom koji iznosi neverovatnih: 100 dinara.

Šta povezuje firme: „Zorka ekspert“ doo, „Des konstrukcija 019“, „Des konfekcija“ i „Des“?

Firma „Zorka ekspert“, odnosno kasnije „Des konstrukcija“, kao i „Des konfekcija“ svoju delatnost obavljali su u prostorijama preduzeća „Des“ doo, prema rečima radnika, koristeći se pogonom ovog zaječarskog preduzeća bez ikakvog dostupnog ugovora o zakupu i pored činjenice da je upravni odbor, odnosno skupština preduzeća dostavila obaveštenje da firma „Des“ doo ne može da iznajmljuje prostor za potrebe obavljanja delatnosti od strane drugog preduzeća.

O činjenici da prostorije „Des“ doo drugo preduzeće koristi radi obavljanja svoje delatnosti, bez osnova i nadoknade, prema tvrdnjama radnika obaveštena je i Policijska uprava Zaječar, odnosno odeljenje za privedni kriminal, ali se ništa nije dogodilo.

Radnici koji su ranijih godina tužili „Des“ doo, kako bi namirili svoja dugovanja u smislu neisplaćenih zarada i pored izvršnih presuda nisu mogli da preko izvršioca namire svoja potraživanja otuđenjem imovine preduzeća „Des“ doo – jer je imovina državna i Ministarstvo nije dalo saglasnost.

Ipak, preduzeće „Des konfekcija“ doo u ponedeljak namiriće svoja potraživanja upravo na ovaj način – preko izvršitelja, prodajom pokretne imovine preduzeća. Ko je saglasnost za to dao sada?

Ono što je nejasno, a privlači pažnju jeste sledeće: na koji način je preduzeće osnovano pre nepunih godinu dana, sa osnivačkim kapitalom od čitavih 100 dinara, postalo poverilac sa potraživanjima tako velikim da se moraju namiriti prodajom pokretne imovine „Des“ doo Zaječar?

Zašto nije progašen spasonosni stečaj?

Nakon druge licitacije, koja je bila objavljena 17.03.2017. godne – i koja je intervencijom radnika sprečena, nadležno ministarstvo uplatilo je nadležnom sudu naknadu u iznosu od 250.000 dinara u cilju pokretanja stečajnog postupka, budući da je firma „Des“ doo Zaječar prestala sa radom 31.12.2016. godine.

Na četvrtom ročištu zahtev za pokretanje stečajnog postupka je odbijen, uz obraloženje da firma navodno i dalje radi, što je izjavom potvrdio direktor Miloš Radović.

Firma jeste radila, ali to u tom trenutku sasvim izvesno nije bio zaječarski „Des“ doo, barem tako tvrde radnici.

Radnici „Des“ doo, osobe sa invaliditetom, izgrani su i ostali su na ulici, a da nevolja bude veća, radni staž od 2010. godine radnicima nije povezan, iako je direktoru preduzeća upućen poziv da dostavi dokumenta o povezivanju staža, ista do dana današnjeg nisu dostavljena.

Postoje kuloarske priče da je deo radnika „Des“ doo angažovan u preduzeću „Des konfekcija“ doo, uz uslov da se svojih potraživanja prema „Des“ doo odreknu u korist preduzeća „Des konfekcija“ doo – da li je ovo tačno, ne možemo tvrditi, ali je izvesno da postoji čitava serija spornih momenata kojima bi nadležni organi trebali da se pozabave.

Mnogo toga u ovoj priči miriše na zloupotrebu, kao i na ciljano usmeravanje društveno veoma značajnog preduzeća ka propasti u cilju otuđenja njegove imovine. Mašine koje se nalaze u pogonima „Des“ doo Zaječar prilagođene su potrebama lica sa invaliditetom – imaju svetlosne i zvučne signale koji omogućavaju rad slepim, slabovidim, gluvim i nagluvima osobama – što im daje dodatnu vrednost.

Zašto kao društvo nismo našli adekvatno rešenje za preduzeće koje je namenjeno profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, kada potreba za zapošljanjem ove marginalizovane grupe i te kako postoji?!

U ponedeljak imovina „Des“ doo Zaječar ne sme biti prodata – jer postupak nije transparentan i interesi radnika nisu ni na koji način zaštićeni.
Imamo li snage kao društvo da ovo sprečimo?

Anđela Risantijević
potpredsednik Zaječarskog odbora Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Samo protest ujedinjenih gradjana,sindikata,stranaka,svih,jeste jedini nacin borbe protiv otimaca.Dobar clanak,veoma ste aktivni,cestitam.

  • Ja sam jedan od bivsih radnika sa invaliditetom Des doo Zajecar ovo je sramota sta nam rade hoce da nam uzmu sto smo posteno zaradili, totalni lopovluk nadam se da cemo im stati na put…

  • U drzavi se stite lopovi i kriminalci,a radnike poput ovih ljudi koji su radili u DeS-U ostavljaju bez egzistencije jer je nekom kontraverznom biznismenu zapala za oko imovina preduzeca koja moze da se dobije za male pare..Ima li nekog da ovim ljudima pomogne da ih ne preveslaju lopovi i hostapleri.Hvala Dosta je bilo Zajecar sto ste pokrenuli pricu o njima i o jos jednom lopovluku drzave Srbije prema onima koje bi morala da pomaze .