Ауторски текст Београд Екологија

Савски трг, место без „оног“ места

Анегдота каже да је један Бечлија, у поодмаклим годинама, купио тикет за лото и, гле чудеса, добио огромно богаство! Када се освестио од шока и када је схватио шта га је „стрефило“ дотични се силно разочарао! Схватио је да је срећа прекасно дошла и одлучио да сав тај силни новац поклони свом граду, али уз један услов: да се за сав новац саграде јавни тоалети… Претпостављамо са којом поруком. Београд данас нема таквог дародавца, а шансе да ће га икада имати су колико и могућност да неко тако стар буде тако срећан и, после, тако разочаран. Али зато има Савски трг!

А Савски трг једно је од најпрометнијих места у главном граду. Осим Београђана, овде свакодневно пролази на десетине, можда и више од сто хиљада људи који, сем градским превозом, стижу возовима, аутобусима и бродовима из свих делова Србије и иностранства. Старији Београђани се сећају да је, преко пута железничке станице, постојао јавни тоалет, који је, после реконструкције Карађорђеве улице, уклоњен. Остали део приче је мање видљив, али је зато и више забрињавајући. Пошто су овакви објекти на железничкој и аутобуској станици (коју ће ускоро да поруше) комерцијализовани и слабо уочљиви, сви који се нађу „у невољи“ сналазе се где стигну, ноћу али и у по бела дана, не обазирући се много ни на децу која ту пролазе. Најчешћа места где се ово догађа су околне, махом стамбене зграде, као и неки зидови, празна приземља и дворишта.

Последице су више него видљиве (и смрдљиве) у улицама Михаила Богићевића и Гаврила Принципа, као и на делу незавршеног хотела на углу Михаила Богићевића и Карађорђеве. Због тога се грађани, пред улазак у стан, изувају као у турско доба и дезинфикују своје ходнике и приступне тротоаре, плашећи се инфекције коју могу да на својим ципелама унесу у стан. Додатни проблем је што се у овом делу града налазе и две основне школе и једно обданиште, чија деца пролазе управо тим правцима. О утиску туриста и да не говоримо.

Недавно је у медијима представљен мегаломански пројект кружног тока у овом делу града, који треба да буде готов до неке године. Лепо, ако буде и када буде. А до тада, могли бисмо да добијемо обичне тоалете и престанемо да се изувамо испред кућног прага. Одборник ДЈБ у Скупштини општине Савски венац, пре више месеци, поставио је ово питање, али писани одговор није добио. Поставиће га поново.

Предраг Жикић, координатор ОО Савски венац