Autorski tekst Beograd Ekologija

Savski trg, mesto bez „onog“ mesta

Anegdota kaže da je jedan Bečlija, u poodmaklim godinama, kupio tiket za loto i, gle čudesa, dobio ogromno bogastvo! Kada se osvestio od šoka i kada je shvatio šta ga je „strefilo“ dotični se silno razočarao! Shvatio je da je sreća prekasno došla i odlučio da sav taj silni novac pokloni svom gradu, ali uz jedan uslov: da se za sav novac sagrade javni toaleti… Pretpostavljamo sa kojom porukom. Beograd danas nema takvog darodavca, a šanse da će ga ikada imati su koliko i mogućnost da neko tako star bude tako srećan i, posle, tako razočaran. Ali zato ima Savski trg!

A Savski trg jedno je od najprometnijih mesta u glavnom gradu. Osim Beograđana, ovde svakodnevno prolazi na desetine, možda i više od sto hiljada ljudi koji, sem gradskim prevozom, stižu vozovima, autobusima i brodovima iz svih delova Srbije i inostranstva. Stariji Beograđani se sećaju da je, preko puta železničke stanice, postojao javni toalet, koji je, posle rekonstrukcije Karađorđeve ulice, uklonjen. Ostali deo priče je manje vidljiv, ali je zato i više zabrinjavajući. Pošto su ovakvi objekti na železničkoj i autobuskoj stanici (koju će uskoro da poruše) komercijalizovani i slabo uočljivi, svi koji se nađu „u nevolji“ snalaze se gde stignu, noću ali i u po bela dana, ne obazirući se mnogo ni na decu koja tu prolaze. Najčešća mesta gde se ovo događa su okolne, mahom stambene zgrade, kao i neki zidovi, prazna prizemlja i dvorišta.

Posledice su više nego vidljive (i smrdljive) u ulicama Mihaila Bogićevića i Gavrila Principa, kao i na delu nezavršenog hotela na uglu Mihaila Bogićevića i Karađorđeve. Zbog toga se građani, pred ulazak u stan, izuvaju kao u tursko doba i dezinfikuju svoje hodnike i pristupne trotoare, plašeći se infekcije koju mogu da na svojim cipelama unesu u stan. Dodatni problem je što se u ovom delu grada nalaze i dve osnovne škole i jedno obdanište, čija deca prolaze upravo tim pravcima. O utisku turista i da ne govorimo.

Nedavno je u medijima predstavljen megalomanski projekt kružnog toka u ovom delu grada, koji treba da bude gotov do neke godine. Lepo, ako bude i kada bude. A do tada, mogli bismo da dobijemo obične toalete i prestanemo da se izuvamo ispred kućnog praga. Odbornik DJB u Skupštini opštine Savski venac, pre više meseci, postavio je ovo pitanje, ali pisani odgovor nije dobio. Postaviće ga ponovo.

Predrag Žikić, koordinator OO Savski venac